Teológ: Ak do Vatikánu prinesie pápež skromnosť, všetci budú v šoku

Novozvolený pápež František nastúpil na cestu skromnosti, ktorú prejavoval aj doteraz v kardinálskej hodnosti. Tak hodnotia jeho prvé kroky v úrade niektoré médiá. Pápež sa súkromne a s malým sprievodom najskôr pomodlil v rímskej Bazilike Panny Márie Snežnej a po Ríme sa pohyboval v bežnom vozidle, bez akejkoľvek asistencie.

14.03.2013 16:12
Pápež František Foto: ,
Novozvolený pápež František navštívil deň po svojom zvolení Baziliku Panny Márie Snežnej.
debata (37)

Že sa nebude vyvyšovať nad ostatných František naznačil už v stredu večer po svojom zvolení, keď pozdravil pútnikov na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne. Odišiel odtiaľ totiž spolu s ostatnými autobusom do vatikánskeho penziónu Dom svätej Marty. V ňom účastníci konkláve v izolácii spali aj predchádzajúcu noc. Nový pápež tak ignoroval luxusnú limuzínu, ktorá na neho čakala.

Novozvolený pápež František navštívil deň po...
Novozvolený pápež František navštívil deň po...
+2Novozvolený pápež František navštívil deň po...

Svoju skromnosť František ukázal aj neskôr, keď si obliekol pápežské rúcho. Odmietol pripravený trón a prijímal gratulácie priamo uprostred davu kardinálov. Potvrdil tiež, že meno si zvolil na počesť Františka z Assisi, ktorý sa vzdal pozemských statkov.

Pápež si vo štvrtok po modlitbe došiel osobne vyzdvihnúť v jednom rímskom hoteli batožinu, ktorú nemohol mať pri sebe počas izolácie v konkláve a v Dome svätej Marty. Podľa svedkov prišiel obyčajným autom a zaplatil účet. Tvrdil pritom, že chce ísť príkladom. Podľa talianskeho denníka La Stampa dokonca ani neprijal zlatý pápežský kríž, ale mal na krku svoj pôvodný, ktorý nosil ako kardinál a ktorý zo zlata nie je.

„Ak prinesiete rovnakú túžbu po jednoduchom životnom štýle na pápežský dvor, potom si myslím, že všetci budú v šoku,“ komentoval pápežov skromný štýl americký teológ Thomas Reese, ktorý je autorom knihy Vo vnútri Vatikánu.

Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio na...
Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio si...
+7Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio si...

Návšteva baziliky Panny Márie Snežnej bola údajne nečakaná a miestnych kňazov veľmi prekvapila. A to napriek tomu, že ešte ako kardinál vždy počas návštevy Vatikánu do tohto chrámu pre hlboký vzťah k ikone Panny Márie s Ježiškom pod názvom Ochrankyňa rímskeho ľudu zavítal.

Pápeža vo štvrtok sprevádzal okrem iných tajomník jeho predchodcu Benedikta XVI. a prefekt Pápežského domu Georg Gänswein.

Pápeža Františka čaká podľa Radia Vaticana od 17.00 ešte oslava eucharistie v Sixtínskej kaplnke s kardinálmi, ktorí sa zúčastnili voľby novej hlavy katolíckej cirkvi. V piatok prijme František v Klementínskej sále apoštolského paláca všetkých kardinálov, teda aj starších ako 80 rokov, ktorí už voliť nemohli.

V sobotu o 11.00 sa uskutoční audiencia pre novinárov a ďalších pracovníkov médií v aule Pavla VI. V nedeľu o 12.00 prednesie pápež z okna apoštolského paláca príhovor pred mariánskou modlitbou Anjel Pána. Na záver dá nový pápež požehnanie. V utorok o 9.30 na slávnosť svätého Jozefa bude na Námestí svätého Petra pápež sláviť inauguračnú omšu svojho pontifikátu.

Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
+22Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
37 debata chyba