Počasie vo štvrtok: Východ sa trápil s kalamitou, pri Kolárove zavialo 40 áut

Predpovede meteorológov sa naplnili, čo pocítili najmä ľudia na východe a juhu. Husté sneženie a silný vietor komplikoval situáciu aj v iných častiach Slovenska.

14.03.2013 17:12 , aktualizované: 22:20
kalamita, sneh, záveje Foto: ,
Na ceste medzi Košicami a mestskou časťou Kavečany dopoludnia aj napriek počasiu väčšie problémy neboli.
debata (4)

Polícia vydala upozornenie, že vzhľadom na poveternostné podmienky je na diaľnici D1 medzi Košicami a Prešovom znížená rýchlosť na sto kilometrov za hodinu. V Košickom kraji polícia vyzvala vodičov, aby vzhľadom na silný nárazový vietor a husté sneženie radšej odložili jazdu autom.

V Rožňavskom okrese vyhlásili večer o ôsmej prvý kalamitný stupeň. Ako informoval dispečer rožňavskej správy ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) Ladislav Korcsmáros, dôvodom vyhlásenia prvého kalamitného stupňa je mimoriadne silný nárazový vietor, ktorý láme konáre a vyvracia stromy na cesty. „Cesta cez horský priechod Soroška je prejazdná. Sneženie a silný nárazový vietor robia problémy v severnej časti okresu – Dobšiná, Dobšinský kopec, Stratená, Mlynky, Dedinky, Hnilec. Popadané stromy v spolupráci s hasičmi likvidujeme na Dobšinskom kopci, Súľovej, okolo cesty smerom na Jelšavu v lokalite Hrádok, kde sa tiež tvoria snehové jazyky a záveje,“ povedal Korcsmáros.

Podľa dispečera správy ciest KSK Jána Čičíka je zlá situácia aj v okrese Trebišov. „Pri Veľatoch sa skrížil kamión a vytvorila sa tu niekoľkokilometrová kolóna až po Slovenské Nové Mesto. Už sa nám našťastie podarilo skrížený kamión zrovnať. Problémy máme na cestách III. triedy, kde sneh a vietor robia snehové jazyky a záveje. Tu zapadli nejaké autobusy, ktoré vyslobodzujeme. Spolu s pracovníkmi spoločnosti ČESMAD odpratávame skrížený kamión pri Hriadkach, v dôsledku čoho bola cesta do Michaloviec prejazdná len v jednom pruhu,“ povedal Čičík.

Vážna situácia je aj v okrese Michalovce, kde sa na cestách v dôsledku sneženia a vetra znížila viditeľnosť, tvoria sa snehové jazyky, záveje i poľadovica. Najproblematic­kejšia situácia je na cestách okolo Pozdišoviec, Laškoviec, Pustého Čemerného.

Podľa dispečera správy ciest KSK v okrese Košice – okolie cestári situáciu zatiaľ zvládajú. Ako uviedol dispečer Miroslav Mesaroš majú vonku všetku techniku. „Najproblematic­kejšie úseky sú v okolí Šemše v smere do Košíc, na ceste do Hačavy, na horskom priechode Štóssky kopec. Okrem snehu vietor láme konáre a popadali nejaké stromy. Cesta z Košíc do Nižnej Hutky je uzavretá a obchádzka vedie cez Nižnú Myšľu a Čaňu.

Polícia v Prešovskom kraji zaznamenala veľké množstvo dopravných kolízií. V celom okrese Bardejov a Svidník je poľadovica. Na ceste medzi Vranovom nad Topľou v smere Trebišov pri obci Sačurov, okres Vranov nad Topľou, sa tvoria kolóny pre skrížené kamióny. Jeden jazdný pruh pre oba smery je prejazdný a premávku riadi polícia.

Problémy boli aj na ceste medzi Svidníkom a hraničným priechodom Vyšný Komárnik, ktorá je pre kamiónovú dopravu neprejazdná, pretože ju blokujú dva kamióny. Pre osobné autá je prejazdná v jednom jazdnom pruhu pre oba smery.

Maďarská strana reguluje pre nepriaznivé počasie prejazd kamiónov zo Slovenska v smere cez priechody Milhosť a Slovenské Nové Mesto. Podľa poveternostných podmienok môžu premávku aj celkom zastaviť. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo polície v Košiciach.

Pri Kolárove je 40 zaviatych áut

Osem dobrovoľných hasičov so špeciálnou technikou z Dobrovoľného hasičského zboru Pole z Trnavy vyrazilo večer na cestu medzi Kolárovom a Zemianskou Olčou, kde je 40 zaviatych áut a skrížený kamión. Hasiči z Trnavy so sebou zobrali dve vozidlá značky Hummer s navijakmi na vyslobodzovanie uviaznutých vozidiel, pásovú štvorkolku a kolesovú štvorkolku. Informoval o tom Jozef Hambálek starší z DHZ Pole. Trnavčania majú pomôcť profesionálom z hasičskej stanice v Kolárove.

Z dôvodu kalamity je v Nitrianskom kraji neprejazdná aj cesta z Komárna do obce Tóň, problémy sú však aj na ďalších cestách v kraji. Polícia vyzvala vodičov kamiónov, aby nejazdili a odstavili vozidlá na najbližších odstavných plochách dovtedy, kým neprestane snežiť.

DHZ Pole je známe svojou unikátnou technickou vybavenosťou, jeho členovia si vo voľnom čase prerábajú na záchranárske účely predovšetkým vyradenú vojenskú technikou. Vo výbave združenia sú však aj nové modely terénnych vozidiel a iná technika

Na diaľnici D1 do Bratislavy cestu zablokoval kamión

Na diaľnici D1 došlo k dopravnej nehode v 39. km smerom do Bratislavy. Cestná komunikácia tam bola neprejazdná.

Diaľnica D1, ktorú v smere do Bratislavy zablokoval skrížený kamión, je opäť prejazdná. „Nákladné vozidlo, ktoré blokovalo diaľnicu bolo odstránené a diaľnica je prejazdná vo všetkých jazdných pruhoch,“ informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Priblížila, že na čele kolóny, ktorá na mieste vznikla, jazdí hliadka dopravnej polície, ktorú vozidlá nasledujú. „Vzhľadom na silný nárazový vietor je viditeľnosť je veľmi nízka, preto žiadame vodičov o maximálnu opatrnosť,“ zdôraznila Hrášková.

Polícia vyzýva vodičov, aby vzhľadom na počasie, prispôsobili rýchlosť jazdy, nepredbiehali a nezabúdali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami. „Výzva pre vodičov platí na území celého Bratislavského kraja, najmä v úsekoch, kde sa nachádzajú otvorené plochy a polia,“ doplnila.

Horský priechod Donovaly je uzavretý pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov približne od 16.30 h, nakoľko tu sneží a tvorí sa poľadovica. Informoval o tom dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marian Plechatý.

Upozornil, že tu tiež fúka nárazový vietor a je možná tvorba snehových jazykov a závejov.

Cestná a železničná doprava medzi Dunajskou Stredou a Komárnom je v kritickom stave

Železničná doprava medzi Dunajskou Stredou a Komárnom je odstavená. Situáciu zapríčinilo husté sneženie. „Očakávame pomoc od Železníc Slovenskej republiky, aby prišli frézou a sprejazdnili trať,“ povedal hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj. „Na úseku Bratislava – Dunajská Streda vlaky premávajú s niekoľkominú­tovými meškaniami,“ konštatoval.

Na dunajskostredských cestách je situácia veľmi zlá, konštatoval námestník riaditeľa Údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský. „V celom okrese husté sneženie zapríčiňuje značné problémy. K nepriaznivej situácii v cestnej doprave prispieva aj silný vietor, viditeľnosť je veľmi nízka. Všetky naše posypové vozidlá a traktory sú v teréne. Posypali sme všetky cesty okresu a začali sme aj pluhovať,“ informoval Baďanský s tým, že práca cestárov ide nazmar, sneženie a vietor likvidujú ich prácu. Teplota vzduchu sa pohybuje od 0 do mínus päť stupňov Celzia.

Podľa vyjadrenia námestníka cestári majú k dispozícii dostatok posypového materiálu. „Ak bude naďalej husto snežiť a fúkať silný vietor, situácia bude ráno veľmi zlá,“ konštatoval.

Kamióny a dodávky končili v priekope

Silný vietor komplikoval situáciu medzi Drienovcom, Turňou nad Bodvou a Hrhovom, kde kamión a dodávka pod Soroškou skončili v priekope, keď ich doslova sfúklo z cesty. Policajti odstavovali kamióny idúce z Košíc do Rožňavy už v Drienovci, pokiaľ mali plachtu a boli prázdne, museli si ju radšej dať dolu.

Dopravné nehody popoludní zablokovali hlavný ťah z Rožňavy na začiatku Košíc pri Pereši, podobne aj výjazd na diaľnicu D1 pri Zelenom Dvore. Niekoľko áut zase skončilo v priekope medzi košickou mestskou časťou Krásna a Nižnou Hutkou. Ďalšia dodávka skončila v priekope medzi Perešom a Lorinčíkom, kde vietor a silné sneženie nevytvárali len záveje, ale aj viditeľnosť bola miestami takmer nulová.

Z Košíc smerom na Michalovce je pre nákladnú dopravu uzavretý horský priechod Dargov, snehové záveje načas zablokovali cestu v okrese Trebišov smerom na Čerhov. Kamiónovú dopravu obmedzili aj medzi Trebišovom a Slovenským Novým Mestom, problémy mali aj medzi Sečovcami a obcou Hriadky.

Situácia bola komplikovaná medzi Pozdišovcami a Trhovisťom a aj medzi obcou Brekov a Strážskym, kde tiež skončilo v priekope niekoľko osobných áut.

Silný vietor potrápi okresy v štyroch krajoch

Výstrahu tretieho stupňa pred silným vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre niektoré okresy Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. Výstraha platí do piatku do 12:00. V ostatných krajoch platí výstraha druhého stupňa pred vetrom, a to do piatku do 15:00.

V Banskobystrickom kraji platí tretí stupeň výstrahy pred vetrom, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 33 až 40 m/s, v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Revúca. V Košickom kraji sú to okresy Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves, v Prešovskom okresy Kežmarok, Levoča a Poprad. V Žilinskom kraji je tretí stupeň vyhlásený v okresoch Liptovský Mikuláš a Ružomberok.

Košický a Prešovský kraj okrem toho zápasia aj so snežením, platí tu výstraha druhého stupňa. V niektorých okresoch môže napadnúť 10 až 25 centimetrov sne­hu.

4 debata chyba