Nemecké kliniky prišli s ponukou práce

Absolventom medicíny stačí mať dostatok odvahy, vedieť sa dorozumieť po nemecky a môžu urobiť kariéru v Nemecku.

17.03.2013 18:49
Job Days, študenti, lekári Foto: ,
Prácu lekárom, zdravotným sestrám či ošetrovateľom ponúkalo na medzinárodnom veľtrhu Job Days Lekárstva a zdravia 22 nemeckých kliník.
debata (8)

Na tamojších klinikách na nich čaká okrem zaujímavého platového ohodnotenia aj množstvo ďalších výhod. Tvrdia to zástupcovia nemeckých kliník, ktorí prišli na veľtrh do Bratislavy, aby ponúkli prácu našim lekárom.

Podľa asistenta na kardiochurgii Juraja Červenáka, ktorý na kliniku v Drážďanoch nastúpil v auguste minulého roka, nejde len o vyšší plat. „Možnosti pre lekára sú v Nemecku úplne iné ako u nás. Samozrejme, ani tam nie je situácia pre mladých lekárov bezproblémová, ale napríklad čo sa týka liekovej politiky, môžeme predpisovať všetky lieky a poisťovne s tým nemajú problém. Viem, že kolegovia u nás alebo v Česku niektoré lieky predpisovať nemôžu kvôli prísnym indikáciám zo strany poisťovní,“ hovorí. Podľa neho sa úroveň medicíny v Nemecku s našou nedá porovnať, na rozdiel od českej, ktorú hodnotí pozitívne.

Na absolventov čaká najprv hospitácia, počas ktorej sa zapracujú. Obvykle trvá jeden mesiac a počas neho im klinika pokryje všetky náklady na ubytovanie a stravu. Po mesiaci dostanú pracovnú zmluvu. Nástupný plat pre slovenského lekára bez praxe je rovnaký, ako dostáva jeho nemecký kolega, čiže okolo 2-tisíc eur spolu s podnikovým dôchodkovým zabezpečením a podporou pri bývaní. Po pár mesiacoch im pribudnú aj nočné služby, asi päťkrát do mesiaca, za ktoré dostávajú extra príplatky.

Študentku posledného ročníka lekárskej fakulty v Martine Ivanu láka najviac finančné ohodnotenie a možnosť profesijného rastu. „Rada by som zostala aj u nás, ale súčasná situácia nespĺňa moje očakávania. Neplánujem tam však zostať navždy, iba získať skúsenosti,“ vysvetľuje.

Opačne to vidí Červenák, ktorý už počas štúdia absolvoval viacero zahraničných stáží. „Na Slovensko sa určite neplánujem vrátiť. Možno tak o desať alebo viac rokov, keď už budem expert a sám si budem diktovať podmienky,“ pripúšťa.

Nemecký jazyk podľa generálneho riaditeľa veľtrhu Job Days Randolfa T. Kunerta slovenským lekárom problém nerobí. Absolventi si pred nástupom na kliniku musia urobiť certifikát, ktorý predpokladá pokročilú úroveň. Nie je teda potrebné ovládať jazyk ako expert. Kunert by chcel obsadiť rovnaký počet pracovných miest ako minulý rok, keď uplatnenie našlo 144 lekárov. „Slovenskí lekári sú v Nemecku rešpektovaní a majú dobrú reputáciu vďaka svojej profesionalite. Pri nástupe majú rovnaké podmienky ako nemeckí lekári, nerobia sa žiadne rozdiely,“ ubezpečuje.

Výhody pre začínajúcich lekárov okrem lákavého nástupného platu sú poskytnutie pomoci od zamestnávateľa pri hľadaní ubytovania, zabezpečení jazykového certifikátu, ktorý zvyknú aj spolufinancovať, dôchodkové zabezpečenie a ďalšie odborné vzdelávanie. Prácu lekárom, zdravotným sestrám či ošetrovateľom prišlo na medzinárodný veľtrh Job Days Lekárstva a zdravia do Bratislavy ponúknuť 22 kliník s viac ako 200 pracoviskami po celom Nemecku. Záujemcovia môžu ešte počas dnešného dňa navštíviť stánky kliník, kde im poskytnú informácie ich riaditelia alebo lekári. Hneď na mieste môžu vyplniť prihlášku a dohodnúť sa na podmienkach nástupu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba