Slovensko trápi sneh, niektoré priesmyky sú neprejazdné

Snehová kalamita v noci na utorok spôsobila na Slovensku viacero dopravných nehôd, skomplikovala situáciu cestárom a na mnohých miestach sa postarala aj o nepretržitú pracovnú smenu hasičom. V okresoch Skalica a Galanta museli záchranári zasahovať pri prevrátených automobiloch a popadaných stromoch. Niekoľkým budovám silný vietor odniesol strechu.

19.03.2013 11:47
Sneh, kalamita Foto:
Sneh komplikuje aj prejazd cez horský prechod Donovaly, preto ho v utorok uzavreli.
debata

Pre sneh sú v utorok uzavreté horské priesmyky Donovaly a Šturec v Banskobystrickom kraji. Na severe krajiny sa cestárom darí udržať zjazdnosť len s maximálnym nasadením ľudí i techniky. Na cestách v horských oblastiach stredného a východného Slovenska leží až desaťcentimetrová vrstva ujazdeného snehu.

Meteorológovia varujú pred pomerne silným nárazovým vetrom, ktorý vo vyšších oblastiach dosahuje rýchlosť 60 kilometrov za hodinu. Na horách za posledných 24 hodín napadlo 30 centimetrov snehu, silný vietor na mnohých miestach vytvoril až meter vysoké záveje. V Nízkych Tatrách a vo Veľkej a Malej Fatre hrozia lavíny.

V porovnaní s minulými dňami je ale situácia na pokojnejšia. Jeden z posledných útokov tohtoročnej zimy utrpel najmä Tatranský národný park, kde v piatok víchrica polámala či vyvrátila okolo 7000 stromov. Išlo hlavne o suché kmene napadnuté v minulosti lykožrútom. Spadnuté stromy podľa horskej služby zablokovali niekoľko vyhľadávaných turistických trás v okolí Štrbského plesa a Vyšných Hágov.

debata chyba