Kto trávi vzácne dravce?

Na Slovensku sa podľa ochranárov rozmohlo travičstvo operených dravcov. Všetky otrávené vtáky sa našli v poľovných revíroch. Poľovníci tvrdia, že nevedia, kto za tým môže stáť. Chytiť páchateľa je takmer nemožné.

20.03.2013 15:00
orol, zdochlina, voderady, dravce, vtáky Foto: ,
V poľovníckom revíri neďaleko obce Voderady v okrese Trnava našli mŕtvu samicu orla kráľovského. Podľa viacerých znakov ide o otravu po konzumácii kontaminovanej návnady. Tento predpoklad potvrdia špeciálne analýzy.
debata (35)

Ochranári najnovšie našli mŕtvu samicu orla kráľovského v poľovnom revíri blízko obce Voderady v okrese Trnava, ktorá sa pravdepodobne otrávila kontaminovanou návnadou. Podobný prípad sa odohral len pred pár dňami v poľovnom revíri pri Veľkých Úľanoch, kde uhynul vzácny orliak morský vedľa návnady. Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku upozorňuje, že v lokalite Voderady ide už o tretieho otráveného orla kráľovského. Tie sa pritom považujú za najvzácnejší a najohrozenejší druh dravcov na našom území. Na Slovensku je ich už len do 30 párov.

Pytliakom podľa Chavka pri kynožení dravcov chýba motív. „Ich zaujíma pečienka či mäso zo zajaca alebo srny a nemajú nijaký dôvod vykladať otrávené návnady,“ hovorí. To však nemusí platiť v prípade poľovníkov, ktorí z nedostatku drobnej poľovnej zveri vinia dravce. „Je nelogické, aby poľovníkom niekto dával otrávené návnady do vlastného revíru a oni o tom nevedeli. Vždy však od nich dostávame odpoveď, že oni s tým nemajú nič spoločné, pretože majú radi prírodu,“ dodáva.

Štefan Deák z poľovníckeho združenia Gidra vo Voderadoch travičstvo zo strany poľovníkov vylučuje. „Orol napácha minimálne škody na drobnej zveri v porovnaní napríklad s líškou. Osobne som orly na tomto území videl a boli krotké. Chránili sme ich spolu s ochranármi, pretože ide o vzácneho vtáka. Z našich poľovníkov by si nikto nedovolil niečo také urobiť,“ hovorí. Kto by mohol mať záujem na usmrcovaní ohrozených dravcov, Deák nevie. „Z našich radov nikto k otrave nemá prístup. Ani neviem, či sa dá niekde kúpiť,“ uvažuje. Poukazuje aj na prípady, keď premnožené hlodavce trávia poľnohospodári a dravec ich náhodne skonzumuje. Podľa neho je tiež možné, že otrava neúčinkovala hneď a otrávený orol do ich revíru doletel z iného miesta, kde návnadu skonzumoval.

Chytiť a usvedčiť páchateľa je takmer nemožné. „Traviči väčšinou nastrieľajú holuby a do nich implantujú jedovatý karbofurán. Takto otrávené návnady potom vyhadzujú z auta na pole. Ak aj páchateľa s návnadami chytíte, môže pokojne povedať, že ich našiel,“ vysvetľuje Chavko. Pri zdanlivo neriešiteľnej situácii by mohla pomôcť inštalácia skrytých kamier a fotopascí alebo zakúpenie poľovných psov na vyhľadávanie zdochlín, kde by sa analýzou zistilo, či je prítomná otrávená návnada. V prípade obvinenia konkrétnej osoby hrozí za tento čin trest odňatia slobody až na osem rokov.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba