Po problémoch sa digitalizuje vo veľkom

Zachovať literárne diela, dáta, dokumenty či exponáty múzeí nepoškodené a zároveň ľahšie prístupné. To je cieľom digitalizácie kultúrneho dedičstva.

22.03.2013 10:42
Digitalizácia Foto:
Ilustračné foto
debata

Inštitúcie, zapojené do národných projektov, sa napriek problémom snažia termíny dodržiavať.

V súčasnosti v rámci digitalizácie prebieha deväť národných projektov, na ktoré je vyčlenená suma okolo 194 miliónov eur z eurofondov. V tomto roku by sa z tohto balíka malo vyčerpať asi 67 miliónov eur. Do digitalizácie sú zapojené aj Slovenská národná knižnica, Slovenská národná galéria, Múzeum SNP, Pamiatkový úrad a Národné osvetové centrum.

„Čerpanie finančných prostriedkov v rámci digitalizácie kultúrneho dedičstva sa naplno rozbehlo až po nástupe ministra kultúry Mareka Maďariča. Kým v apríli 2012 bolo toto čerpanie nulové, k 31.decembru minulého roku sa podarilo vyčerpať už takmer 37 miliónov eur,“ povedal hovorca ministra kultúry Jozef Bednár.

Z celkového počtu plánovaných 99 330 zbierkových predmetov výtvarného umenia je dnes zachytených v digitálnej forme 10 759. „Vďaka tomu budeme môcť verejnosti sprístupniť virtuálnu výstavu zo zbierok v oveľa širšom meradle, ako je možné ukázať v rámci expozícií v kamennej budove,“ povedala manažérka pre publicitu Slovenskej národnej galérie Daša Dúbravová.

Okrem národnej galérie je do projektu zapojených ďalších 17 galérii. Ak budú práce aj ďalej postupovať podľa harmonogramu, chce SNG ukončiť projekt do 30. júna 2015.

Projekt Digitálna knižnica a digitálny archív mal prebiehať od apríla minulého roku. Nebol však pripravený a hrozilo, že zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku bude vypovedaná. „Po vypracovaní mimoriadnej správy o projekte a akčného plánu na jeho záchranu sa začali intenzívne vykonávať potrebné kroky,“ povedala hovorkyňa Slovenskej národnej knižnice Miriam Štefková.

V septembri 2012 sa spustila prevádzka digitalizačného pracoviska vo Vrútkach, obstarala sa technika, knižnica prijala viac ako 40 nových zamestnancov a ku koncu roka z eurofondov vyčerpala 5 miliónov eur. Na projekte momentálne pracuje 69 zamestnancov Slovenskej národnej knižnice. „V súčasnosti je zdigitalizovaných niekoľko miliónov strán, čo predstavuje niekoľko desiatok tisíc objektov, z ktorých takmer dve tretiny tvoria monografie, ktoré z hľadiska časovej náročnosti patria medzi najnáročnejšie,“ vysvetľuje hovorkyňa knižnice. V súčasnosti knižnica postupne prechádza na digitalizáciu periodík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba