Čierny kašeľ sa vracia, lekári odporúčajú očkovanie

Infekčný čierny kašeľ sa začína rozširovať. Kým pred desiatimi rokmi bolo toto ochorenie zriedkavé a ročne sa vyskytlo približne 20 prípadov, v poslednom období sa situácia zmenila.

25.03.2013 15:00
debata (16)

Len od začiatku tohto roka bolo na našom území hlásených takmer 360 ochorení, najviac v Bratislavskom kraji. Deti sú proti tejto chorobe očkované povinne, u dospelých je to dobrovoľné. Pred zavedením povinného očkovania v roku 1958 na túto infekciu umieralo sto ľudí ročne.

Nárast tohto ochorenia epidémiológovia vysvetľujú tým, že adolescenti a dospelí neboli pravidelne preočkovávaní a  ich protilátky získané očkovaním v detstve postupne klesajú. Podľa hygienikov nejde o epidémiu i keď počty ochorení pribúdajú výrazne. „Od roku 2008 dochádza k výraznému vzostupu chorobnosti na čierny kašeľ,“ hovorí Lenka Skalická z úradu hlavného hygienika. Najčastejšie postihnutými sú malé deti do jedného roka. Podľa Skalickej za posledné roky došlo k posunu chorobnosti aj u 15– až 19-ročných.

„V ostatných rokoch sa objavuje čierny kašeľ tak v populácii adolescentov, ako aj u dospelých a starších, je to tým, že účinnosť vakcíny s vekom klesá, preto sa odporúča – tak ako pri tetane a záškrte, aby sa aj dospelí dávali preočkovávať v 15-ročných cykloch,“ vysvetľuje epidemiologička Ingrid Senajová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku.

Jediným účinným prostriedkom prevencie čierneho kašľa je podľa epidemiológov očkovanie. „Očkujú sa dojčatá od 2. mesiacov veku tromi dávkami, preočkovanie sa robí v 6. roku a v roku 2010 sa zaviedlo aj povinné  preočkovanie detí vo veku 13 rokov,“ hovorí Skalická. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ neuvažuje o zavedení povinného očkovania dospelých. „Podrobne však monitorujeme epidemiologickú situáciu vo výskyte tohto ochorenia,“ hovorí Martina Lidinská z komunikačného  odboru ministerstva zdravotníctva.

Čierny kašeľ je infekčné ochorenie, ktoré sa lieči približne 6 týždňov. Postihuje dýchacie cesty a podľa pediatričky a infektologičky Evy Dickej ochorenie prebieha v dvoch fázach. „.Najskôr nastupuje zvýšená teplota, nádcha, mierne pokašliavanie, toto štádium trvá asi 10 dní, potom teploty klesajú a kašeľ mení svoj charakter a nastupuje druhé štádium, ktoré je charakteristické záchvatovitým  dráždivým kašľom, pri ktorom  deti často  vracajú,“ hovorí Dická. Počas dňa sa záchvaty opakujú, obdobie záchvatov kašľa môže trvať niekoľko týždňov.

Podľa epidemiologičky Senajovej je čierny kašeľ pre najmenšie deti život ohrozujúci, ale objavuje sa aj u adolescentov, dospelých a ťažší priebeh má u seniorov. „Najdôležitejším opatrením je ochrana novorodencov a dojčiat do pol roka života, tieto deti môžu nakaziť starší súrodenci, rodičia či starí rodičia,“ dodáva Senajová.

Hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch Dana Kamenická tvrdí, že  od začiatku  minulého roka do súčasnosti hospitalizovali 6 detí s čiernym kašľom. Za pol roka zaznamenali asi 10 prípadov čierneho kašľa u detí vo všetkých vekových kategóriách.

Dospelý si preočkovanie hradí z vlastného vrecka. K dispozícii je viac druhov vakcín, niektoré z nich čiastočne uhrádzajú aj zdravotné poisťovne. Napríklad jeden druh vakcíny stojí okolo 17 eur, z toho 5 eur hradí zdravotná poisťovňa. Preočkovanie je možné aj u adolescentov a dospelých jednou posilňovacou dávkou, v ktorej sú zahrnuté kmene na tetanus, záškrt a čierny kašeľ. Ďalšie druhy vakcín môžu pacienta vyjsť aj do 40 eur. Vakcínu predpisuje praktický lekár a na základe receptu lekárnik vakcínu do 24 hodín objedná.

Počty ochorení

  • 2000 – 2007 – približne 20 ochorení ročne
  • 2008 – 105 ochorení
  • 2009 – 288 ochorení
  • 2010 –1 379 ochorení
  • 2011 – 936 ochorení
  • 2012 – 950 ochorení
  • január – marec 2013 – 357 ochorení

  Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Aj preočkované deti sa môžu nakaziť, zvyčajne od dospelých

 
Na otázky odpovedá Eva Dická, pediater-infektológ, lekárka I. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava.

 
Môže ochorieť na čierny kašeľ dieťa či tínedžer aj po zaočkovaní?
Môže, ak dieťa bolo zaočkované nekompletne alebo je v adolescentnom veku, keď sú už  hladiny protilátok proti čiernemu kašľu (pertussis) nízke.  Alebo ide o dieťa s poruchou imunity, ktorého organizmus nevytvára dostatočnú hladinu protilátok proti pertussis napriek očkovaniu a nebolo preočkované. 

 
Prečo deti ochorejú aj napriek tomu, že boli zaočkované?
Základné očkovanie proti čiernemu kašľu je v troch dávkach do 1. roku života. Preočkovanie je v 3. a 6. roku života, pretože po očkovaní hladina protilátok proti pertussis postupne klesá, nie je doživotná. Od roku 2011 sa deti preočkovávajú aj v 13. roku života práve z tohto dôvodu.

 
Stretli ste sa s prípadmi, keď rodičia nechceli dieťa zaočkovať? Ako ste postupovali?
Takéto prípady som nemala. Žiaľ, dnes nesprávna medializácia o očkovaní u niektorých rodičov vyvoláva negatívne reakcie a svoje deti nedajú očkovať. Takýto postoj je spojený s vysokým rizikom závažných, nielen domácich ale aj importovaných infekčných nákaz ako sú napríklad osýpky, záškrt, novorodenecký tetanus… 

Ako sa prejavuje záchvatovitý kašeľ?
Kašeľ sa začína najprv opakovaným namáhavým krátkym výdychom, dieťa sčervenie v tvári, potom zbledne, prípadne zosinie a nadýchne sa. Tento nádych je sprevádzaný hrdelným zvukom, ktorý pripomína hlas kohúta. Kašeľ sa opakuje dovtedy, pokiaľ nevykašle malé množstvo hustého hlienu, prípadne sa aj povracia. Typická je tvár  uplakaného dieťaťa s opuchnutými viečkami, červenými  spojovkami, prípadne až zakrvácaním do spojoviek. Staršie deti udávajú bolestivosť v oblasti rebier. V klinickom obraze dominuje slabosť, nechutenstvo, malátnosť, dehydratácia a opakujúce sa záchvaty kašľa. Toto štádium trvá 2–5 týždňov, niekedy aj dlhšie, no intervaly medzi záchvatmi kašľa sa predlžujú. 

Kedy dieťa už nie je infekčné?
V posledných 2–4 týždňoch (v tzv. rekonvalescenčnom štádiu) sa záchvaty postupne zmierňujú, avšak kvôli celkovému vyčerpaniu stále ešte môžu nastať komplikácie. Kým počas prvých 3 týždňov sa od kašľajúceho pacienta môže nakaziť okolie, po 4. týždni je už väčšina pacientov neinfekčných.

 
Je priebeh ochorení ťažší než u dospelých?
Áno, je, lebo ochorenie sa vyskytuje u malých detí, najmä nedonosených a ešte nezaočkovaných. Sú to väčšinou nákazy, ktoré sa získajú od starších detí alebo od dospelých.   
Ako prebieha liečba a ako dlho trvá?
Liečba je antibiotická 14–21 dní podľa klinického stavu a symptomatická, čo zahŕňa: rehydratáciu,  odsávanie, inhalačnú liečbu, prípadne u ťažších foriem aj inú liečbu.

 
Aké vážne komplikácie môže čierny kašeľ spôsobiť?
Časté sú apnoické pauzy (dieťa sa nedokáže viac sekúnd nadýchnuť), abscedujúce bronchopneumónie, zápaly stredného ucha s ďalšími komplikáciami. Počas záchvatu môže vzniknúť pneumotorax, zlomeniny rebier. Zriedkavo môžu vzniknúť aj neurologické komplikácie ako kŕče, paralýza, encefalitída až kóma. Pri poškodení mozgu môžu ostať trvalé následky vo forme slepoty, hluchoty, pohybového alebo mentálneho postihnutia. Tieto ťažké následky sa vyskytujú prakticky výlučne u najmenších detí do 3 mesiacov veku, a sú veľmi zriedkavé.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba