Fico: U.S. Steel nechcela odísť pre zákon o obnoviteľných zdrojoch

Podľa premiéra Roberta Fica spoločnosť U. S. Steel nezvažovala, že ukončí podnikanie na Slovensku pre zákon o obnoviteľných zdrojoch energie.

26.03.2013 13:30 , aktualizované: 18:00
U. S. Steel, Fico, Surma Foto: ,
Premiér Fico rokoval v Pittsburghu so šéfom spoločnosti U.S. Steel Johnom Surmom (vľavo).
debata (55)

Dôvodom mali byť výhrady k niektorým bodom európskej environmentálnej legislatívy a ich aplikácia na Slovensku. Takisto však dosahy hospodárskej recesie na automobilový či strojársky trh, ako aj klesajúce ceny ocele a nárast cien potrebných surovín.

„Zvykli sme si, že slovenská opozícia nevie vláde konkurovať programom, a preto sa teší z akejkoľvek zlej správy pre krajinu,“ uviedol premiér vo svojom utorňajšom vyhlásení.

Lipšic: Rokovanie Fica v Pittsburghu bolo nevydarené divadlo

Rokovanie Roberta Fica s predstaviteľmi spoločnosti U. S. Steel v Pittsburghu bolo len nevydarené divadlo, ktorým chce strana Smer-SD prekryť svoje zlyhanie spred štyroch rokov. Myslia si to predseda strany Nová väčšina (NOVA) Daniel Lipšic a člen ekonomického tímu strany Marcel Klimek.

„Práve premiér Fico a jeho bývalá vláda a jeho chránenec v regulačnom úrade pán Holjenčík dohnali U. S. Steel k úvahám o odchode zo Slovenska,“ vyhlásil v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave Lipšic.

Dôvodom má byť zákon o obnoviteľných zdrojoch energie a jeho vykonávacia vyhláška. Zákon uvalil na spoločnosti, ktoré vyrábajú energiu pre vlastnú spotrebu, povinnosť platiť systémové poplatky spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), a. s. Oceliareň pritom distribučné služby SEPS, a. s., nevyužíva. „Ekonomicky je to nezmysel, ako keby daňováci začali ľuďom vyrubovať DPH za paradajky dopestované pre vlastnú spotrebu vo vlastnej záhrade,“ upozornil Lipšic, podľa ktorého tak ide o ekonomické výpaľníctvo zo strany premiéra a predsedu Regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka.

Podľa neho sú dnes poplatky, ktoré uzákonila prvá Ficova vláda, v takej výške, že firmám, ako je U. S. Steel, sa už na Slovensku neoplatí podnikať. Premiér v týchto dňoch preto musí „hasiť požiar, ktorý sám založil“. Ako Lipšic dodal, v prípade americkej oceliarne teraz možno dôjde zo strany vlády k ústupku, aby sa dosiahlo jej zotrvanie na Slovensku, v prípade ostatných firiem však nespravodlivé poplatky platia aj naďalej.

Ako na tlačovej konferencii upozornil Marcel Klimek, takisto bežní občania SR platia v rámci faktúr za elektrickú energiu rôzne poplatky, ktoré určuje a vyrubuje štát. Klimek ich nazval ako takzvanú zástrčkovú daň, ktorá však nie je príjmom pre štátny rozpočet, ale pre vybrané subjekty, ktoré dostali licenciu za čias prvej Ficovej vlády na 15 rokov. „Zodpovednosť z nášho pohľadu za to nesie pán Robert Fico a jeho pravá ruka v Úrade pre reguláciu sieťových odvetví pán Jozef Holjenčík,“ konštatoval Klimek.

Takisto kritizoval výšku takzvaného poplatku za distribúciu. Ten je na Slovensku najvyšší v rámci celej Európskej únie (EÚ). Podľa Eurostatu je priemerný poplatok pre priemerného slovenského odberateľa 68 eur za MWh, priemer únie je pritom len 42 eur za MWh. „V priemere je predraženie Slovenska oproti Európskej únii približne dvojtretinové, 64 %,“ podotkol Klimek.

Ako dodal, približne pred šiestimi rokmi predstavovala cena za dodanú elektrinu asi tri štvrtiny zo sumy na faktúre a zvyšok boli pripojovacie poplatky. Dnes je však pomer obrátený, pričom menej než polovicu tvorí cena odobratej elektriny a zhruba 60 % predstavujú všetky poplatky. Ide o tarifu za distribúciu, platbu za straty elektrickej energie pri distribúcii elektriny a platbu za prevádzkovanie systému. Práve prostredníctvom platby za prevádzkovanie systému sa podľa Klimeka všetci odberatelia energie skladajú na podporu na energiu z obnoviteľných zdrojov.

55 debata chyba