Gašpar ruší Spišiaka, policajti už budú hodnotení inak

Ako ovládajú zákony, koľko trestných činov či priestupkov vyšetrili a ako rýchlo, ale aj to, či sú v službe zdvorilí. Tak toto sú podľa informácií Pravdy nové kritériá, podľa ktorých budú hodnotení policajti.

26.03.2013 20:00 , aktualizované: 27.03.2013 08:00
polícia, kukláči, policajti Foto: ,
Výška platu policajtov, ich odmien a postup v kariére budú závisieť od splnenia nových kritérií.
debata (35)

Výška ich platu, odmien a postup v kariére budú závisieť práve od ich splnenia. Súčasné vedenie polície ruší hodnotiaci systém bývalého šéfa Jaroslava Spišiaka, ktorý vyvolal množstvo polemík, a zavádza nový, ktorý chce testovať už v tomto polroku.

K novému hodnoteniu policajtov sa teraz vyjadrujú krajskí policajní riaditelia a tento týždeň bude o jeho legislatívnej podobe rokovať vedenie Policajného zboru. Policajný prezident Tibor Gašpar pre Pravdu povedal, že zohľadňovať sa budú tri hlavné ukazovatele. „Zvrchu definujeme hodnotenie znalosti predpisov, zákonov a iných noriem, ktoré priamo upravujú výkon policajta. Okrem toho ohodnotíme kvantitu, kvalitu a včasnosť výkonu ich služby, teda inak povedané, to, koľko toho policajti odrobili, v akej kvalite a ako rýchlo,“ vysvetľuje s tým, že práve táto zložka bude mať pri hodnotení najvyššiu váhu.

„Tretím faktorom bude služobná disciplína, čo súvisí s odmeňovaním, trestaním a vôbec s dodržiavaním základnej zdvorilosti,“ pokračuje Gašpar. O vlastné pravidlá budú môcť hodnotenie rozšíriť okresní či krajskí riaditelia.

Hlavnou zmenou však bude zrušenie kritizovaných tzv. skupinových cieľov. Za bývalého prezidenta Jaroslava Spišiaka totiž bolo vopred určené, napríklad koľko vecí majú policajti za mesiac ukončiť, koľko majú vzniesť obvinení. V prípade dopravných policajtov sa za neuspokojivé považovalo, ak sa na ich úseku stalo viac nehôd, ako určoval limit. Prvé hodnotenie práce policajtov vtedy dopadlo katastrofálne. Podľa neho až tri štvrtiny všetkých policajtov bolo neschopných. Podobné boli výsledky aj v ďalších mesiacoch. Neskôr na verejnosť prenikli informácie, že policajti sa v snahe neprísť o osobné príplatky uchyľujú k falšovaniu štatistík.

Spišiak svoj systém odôvodnil tým, že sa tak predíde subjektívnym hodnoteniam. Podľa Gašpara to však nemožno celkom vynechať a okrem individuálneho ohodnotenia chce prihliadať aj na regionálne rozdiely. Tie si do hodnotenia v skúšobnej lehote nastavia krajskí a okresní riaditelia sami. „Chcem viesť funkcionárov k tomu, aby hodnotili a možno po roku mi ukázali, aké kritériá pri tom použili. Predpokladám, že niekde sa nájde prienik za celé Slovensko a uvidím, že niektoré kritérium používa pri hodnotení policajtov 95 percent funkcionárov. Následne ho teda budeme môcť zadefinovať ako povinné,“ vysvetľuje policajný prezident.

Rozdiely sa podľa neho prejavia najmä pri regiónoch s osobitnými pomermi, ako je napríklad Košický kraj alebo región Spišskej Novej Vsi „To budú prípady, keď si kvantitu, kvalitu a rýchlosť vedúci funkcionári zadefinujú po svojom,“ dodáva Gašpar.

Ak sa niekto bude sťažovať, že hodnotenie neprávom uprednostňuje niektorých zamestnancov, do daného obvodu vedenie polície pošle kontrolnú skupinu. V prípade, ak nadriadený neodôvodní svoje kritériá, môže prísť o funkciu.

Policajný odborár Miroslav Litva hovorí, že nové kritériá považuje za rozumnejšie, ako boli pôvodné. „Hodnotenie ako súčasť práce policajta podporujeme. Sme však za také hodnotenie, ktoré je objektívne, administratívne nenáročné a také, ktoré sa premietne do ďalších ukazovateľov. Predstavené požiadavky to zatiaľ spĺňajú,“ tvrdí.

„Je dobré, že keď si nadriadený správne nadefinuje úlohy u ľudí, tak mu to pomôže k plneniu úloh celého útvaru. Navyše, ak bude v útvare 20 ľudí, tak podľa týchto kritérií budú hodnotení všetci 20, čím sa otupí subjektívne hodnotenie,“ dodáva Litva. V porovnaní s minulosťou je podľa neho rozdielny aj stav vnútri polície, keďže nový systém má väčšiu podporu ako jeho predchádzajúca verzia a nerozdeľuje policajtov na dve skupiny.

Spišiak sa k novým pravidlám vyjadrovať nechce. „Tieto tri hlavné oblasti obsahoval aj môj systém. Nechcem sa však k tomu viac vyjadrovať, nepoznám ani ďalšie podrobnosti,“ uviedol pre Pravdu.

O chybnom nastavení Spišiakovho systému sa hovorilo už dlhší čas a nikdy ani nebol zavedený do ostrej prevádzky, ktorá by sa dotkla platov policajtov. Minister vnútra Robert Kaliňák pri svojom nástupe do funkcie naznačil, že „tak, ako je systém nastavený, v praxi nemôže zostať“. Prvé výsledky hodnotenia policajtov podľa nových pravidiel by mali byť známe v lete, ich platu sa ešte nedotknú. Nový systém chce polícia najprv skúšobne testovať v polročných vyhodnocovacích intervaloch, a to aj v troch alebo štyroch. Policajti tak zmenu hodnotenia pocítia na plate najskôr budúci rok.

Hodnotenie policajtov po novom

  • hodnotiť sa bude znalosť predpisov, zákonov a iných noriem, ale aj kvalita a včasnosť výkonu služby policajta a jeho služobná disciplína
  • do úvahy sa budú brať aj regionálne rozdiely a hodnotenie priamym nadriadeným
  • policajt dostane hodnotenie raz za pol roka – výsledok dostane v bodovom vyjadrení, ktoré sa bude kategorizovať do známok v siedmich stupňoch
  • pri posledných troch stupňoch dostane v hodnotiacom formulári aj úlohy, ktoré potrebuje splniť, a oznámi sa mu prípadný dosah na plat
  • na splnenie nových úloh a nápravu nedostatkov bude mať ďalší polrok
  • okrem tohto priebežného hodnotenia zostane zachované aj služobné hodnotenie, ku ktorému dochádza raz za pol roka. Pri ňom sa zohľadnia jednotlivé polročné hodnotenia a vedúci funkcionár vyjadrí, či by mal policajt kariérne postúpiť alebo nepostúpiť, prípadne sa funkčne posunúť smerom nadol

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba