SaS je bližšie k rozkolu. Vznikne ďalšia strana?

V parlamente sa zrejme budú opäť meniť počty a opäť na strane opozície. V SaS sa schyľuje k veľkému zemetraseniu, ktoré, zdá sa, môže mať vplyv na pomery v pravicových stranách.

27.03.2013 12:00
Sulik, Kollár Foto:
Richard Sulík (vpravo) s Jozefom Kollárom.
debata (18)

Už o niekoľko týždňov poslanecký klub strany možno opustí takmer polovica jeho členov združených okolo Jozefa Kollára a vydá sa vlastnou cestou. Kollár zatiaľ nechcel hovoriť o ďalšom postupe. Po Veľkej noci sa má stretnúť s predsedom Richardom Sulíkom. Neočakáva sa však, že šéf SaS príde s takou lákavou ponukou, že ju Kollárovo krídlo prijme. Hoci je strana na pokraji rozkolu, Sulík sa ho neobáva.

Bezprostrednou rozbuškou konfliktu sa stal Sulíkov návrh, ktorý na republikovej rade v pondelok večer presadil odvolanie podpredsedu strany Juraja Miškova. Ten podporoval v uplynulých týždňoch v boji o post šéfa strany práve Jozefa Kollára. Sulík na kongrese vyhral len tesnou väčšinou. Kollár preto žiadal ako podmienku ďalšej spolupráce, že staronový šéf nebude „krágľovať“ jeho podporovateľov.

Kollára podporujú poslanci Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Juraj Droba a Martin Chren. Kollár nevedel včera vylúčiť, že opustia poslanecký klub SaS. V parlamente má klub 11 členov. Ak z neho odíde 5 členov, výrazne by sa oslabil. Neformálne sa diskutuje, že ide o otázku zhruba troch týždňov.

Poslanci okolo Kollára nechceli rozvíjať úvahy o ďalšom politickom pôsobení. V kuloároch sa špekuluje o tom, že sa pokúsia sformovať v nasledujúcich mesiacoch skupinu reformných poslancov, ktorí by mali byť konkurenciou tradičným stranám pravice. Na lane kollárovcov by sa mohli ocitnúť viacerí poslanci opozície vrátane Matovičových Obyčajných ľudí. Jozef Kollár na otázku Pravdy, či chce budovať ideu novej pravice, odpovedal: „Budem sa s touto ideou novej pravice určite zapodievať.“ Už v tejto chvíli je v parlamente niekoľko nezávislých poslancov, ktorí opustili materské opozičné kluby.

Sulík odvolanie Miškova z postu podpredsedu zdôvodňuje spoluprácou s ľuďmi, ktorým dôveruje. „Predpokladám, že keby sa stal predsedom strany Jozef Kollár, postupoval by rovnako,“ vyhlásil Sulík. Odmietol argumenty o „krágľovaní“. Tvrdil, že keby chcel oslabiť oponentov v strane, tak by za podpredsedu SaS nenavrhol Kollára. Ten však tento post odmietol.

Kollár svoje rozhodnutie vysvetľoval tým, že nekandidoval na post šéfa strany preto, aby sa stal podpredsedom, ale že má iný názor na fungovanie SaS. „Ešte v prejave na kongrese v Prešove ma označil za oportunistu. Tak som mu chcel aj týmto krokom dokázať, že oportunistom nie som,“ zareagoval na Sulíkovu ponuku byť podpredsedom. Podľa Kollára Sulík ako by si na republikovej rade neuvedomil, že takmer polovica členskej základne mala na kongrese iný názor.

Poslanec Jozef Mihál vnímal ponuku Sulíka ako veľmi korektnú a logickú, lebo Kollár bol tým človekom, ktorému na kongrese dalo hlas 121 členov, „nie nejaký člen, ktorý je zašitý niekde v pozadí a možno niečo riadi“.

Poslanec Daniel Krajcer posúdil postup Sulíka veľmi jednoznačne. „Začal krágľovať našich ľudí, a to je veľká chyba.“ Pre Krajcera je Juraj Miškov najbližší človek v strane a keď bol poškodený Miškov, tak to znamená, ako keby bol poškodený aj on.

Republiková rada SaS zvolila za podpredsedov SaS Ľubomíra Galka a Jozefa Mihála. Obaja v súboji o kreslo predsedu pred kongresom boli na Sulíkovej strane.

Horský: Zápas v SaS neprinesie pravici nič dobré

Politológ Michal Horský povedal, že stanoviská Richarda Sulíka a Jozefa Kollára už vopred predpokladali, že sa neuspokoja s polovičným kompromisným riešením.

Ako vnímate aktuálny vývoj v SaS po odvolaní Juraja Miškova a rozhodnutí Jozefa Kollára neprijať Richardom Sulíkom ponúkané kreslo podpredsedu strany?
Skutoční politici chápu, že politika je séria dobrých a menej dobrých dohôd a kompromisov a nie tvrdohlavo presadzovaných stanovísk. Predseda SaS celou svojou kariérou dokazuje, že o tom, akú úlohu má kompromis v politike, nemá ani tušenie. Že aj pán Kollár je tohto druhu politik, sa dozvedáme až teraz. Kollárove požiadavky nekrágľovať vlastných ľudí a presadiť niektoré body jeho programu automaticky zahŕňajú aj primerané miesto v novom vedení SaS. Tým, že ho odmietol, potvrdzuje, že nevie, čo znamená staré pravidlo o úlohe kompromisu v politike.

Je reálne, že SaS zostane pohromade?
Stanovisko obidvoch lídrov SaS prezrádza, že už vopred predpokladali, že druhá strana sa neuspokojí s polovičným kompromisným riešením. A tak ponuka pána Sulíka, ako aj jej odmietnutie pánom Kollárom sú logickým dôsledkom politickej kultúry či nekultúry, ktorú SaS presadzuje viac ako dva roky.

Čaká Sulíkovu stranu boj o prežitie?
V prípade, ak odídu s pánom Kollárom aj páni Miškov, Krajcer, Chren a Droba, tak sa k nim pridá aj niekoľko desiatok ľudí z 300-člennej základne a takáto strana nepatrí na parlamentnú scénu. Môže bojovať, ťažko však predpokladať, že by ju volič opätovne posunul do parlamentu.

Ako sa môže uberať vývoj v opozičnom priestore po odchode Kollárovej skupiny zo SaS?
Zápas politických obrov v tejto ministrane neprinesie nič dobré ani pravicovej časti straníckeho spektra. Zrejme solventnejšia časť SaS môže vytvoriť materiálno-technické predpoklady pre vznik doteraz iba hypotetickej strany novej pravice. Môže sa k nej pridať niekoľko bludných kameňov poslaneckých prebehlíkov KDH, SDKÚ a Obyčajných ľudí. Táto politická zmeska však iba ťažko môže vytvoriť hodnotovo orientovanú pravicovú stranu, tým menej zatiaľ iba fiktívne deklarovanú novú pravicu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba