Pacienti zaplatia od júla za lieky menej

Až polovica všetkých liekov by mala byť od júla bez doplatku alebo s doplatkom do jedného eura. Pacientom to sľubuje ministerstvo zdravotníctva.

31.03.2013 15:00
lekáreň Foto:
Iustračné foto
debata (5)

Zlacnenie podľa šéfky rezortu Zuzany Zvolenskej priniesol nový spôsob výpočtu cien liekov. Tvrdí, že viac neplatia pacienti ani zdravotné poisťovne.

Podľa predbežných analýz by ešte v tomto roku malo zlacnieť viac ako 1 200 liekov, čím štát ušetrí okolo 76 miliónov eur. Ceny liekov sa po novom určujú podľa priemeru troch najnižších cien v Európske únii, vlani sa počítali podľa priemeru dvoch najnižších cien. „Dané novinky vnímam veľmi pozitívne, a to nielen z pohľadu pacienta, ale aj samotného štátu,“ povedala Zvolenská.

Generálny riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky na ministerstve Adam Hlôška nevedel presne povedať, ktorým pacientom sa doplatky od júla znížia a ktorým zvýšia. Pripustil, že drahšie môžu byť lieky na srdce. Stále však podľa neho platí, že na každé chronické ochorenie existuje liek, pri ktorom pacient neplatí nič alebo maximálne jedno euro. "Predbežné údaje uvádzajú, že by sa pri júlovej kategorizácii liekov mali znížiť doplatky u 708 liekov a vyššie by mali byť doplatky pri 490 liekoch,“ dodal šéf sekcie.

Lieková politika, ktorú robí ministerstvo, je podľa Hlôšku v prospech pacienta. Odvoláva sa na analýzu doplatkov. „Na doplatkoch sme v roku 2012 celkovo zaplatili až o 26 miliónov menej v porovnaní s predchádzajúcim rokom,“ povedal Hlôška. V roku 2011 dali za lieky pacienti z vlastného viac ako 175 miliónov eur, vlani o 15 percent menej. Udržať tento trend bude jednou z priorít ministerstva zdravotníctva aj v ďalších rokoch.

Lekárnik Peter Stanko tvrdí, že štatistické údaje, o ktorých hovorí ministerstvo, sú pre ľudí nepodstatné. „Pacient si totiž veľmi ľahko spočíta a zistí, že zo štyroch liekov, ktoré užíva, na všetky dopláca a u troch liekov to je aj nad jedno euro,“ upozorňuje Stanko. Tento prípad potvrdzuje aj list, ktorý do redakcie denníka Pravda poslala dôchodkyňa z Košíc. Jej meno má redakcia k dispozícii. Užíva liek, na ktorý nie je žiadna lacnejšia náhrada.

„Mám veľa diagnóz, vyoperovali mi nádor, zistili mi cukrovku a nasledovali ďalšie diagnózy – vysoký krvný tlak, štítna žľaza, cievne ochorenie. Beriem veľa liekov, pri jednom mi za posledný rok mi stúpol doplatok z 2,56 eura na 17,65 eura, ďalší liek platím v plnej výške 11,63 eura. Lieky kupujem každý mesiac. Z dôchodku mi po zaplatení účtov zostane na život 182 eur. Nie sú to priveľké doplatky, keď pri tomto lieku nie je náhrada?“ pýta sa pani z Košíc.

Výkonný riaditeľ zo Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností Štefan Mesároš zmeny v cenách nechce hodnotiť. Predpokladá, že úspory, ktoré ministerstvo prezentovalo, sú spôsobené znižovaním cien liekov v súvislosti s referencovaním a nie so zvyšovaním úhrad zo strany zdravotných poisťovní. Podobne reagovali aj zdravotné poisťovne.

„Skutočnosť, že od júla bude až polovica z celkového počtu liekov bez doplatku respektíve s doplatkom do jedného eura, je dosiahnutá kombináciou faktorov, ktoré vyplynuli zo zmenenej legislatívy,“ povedala Judita Smatanová zo zdravotnej poisťovne Union.

Doplatky sa menia aj od apríla, nižšie by mali byť pri 830 liekoch, vzrastú pri 562 liekoch. Podľa údajov lekárnickej komory výrazne zdražejú modernejšie lieky pre cukrovkárov, lieky na liečbu vysokého tlaku či vysokého cholesterolu.

V liekovej politike ministerstvo stále nevyriešilo problém s nedostatkom niektorých liekov, ktoré firmy vyvážajú do zahraničia. „Vnímame to ako problém, ale je veľmi ťažké zakázať vývoz tovaru v rámci Európskej únie, kde platí podľa zákonov voľný pohyb tovaru,“ vysvetľuje Hlôška. Mohli by tak urobiť iba vtedy, ak by lieky vypadli celoplošne.

Ministerstvo situáciu monitoruje, od januára upravilo kompetencie Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, ktorý môže vývoz lieku do zahraničia zakázať. Ústav zatiaľ eviduje 1 200 žiadostí. „Zákaz vývozu sme zatiaľ neudelili pre žiadny liek, všetky žiadosti preverujeme,“ konštatuje hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová. Ministerstvo aj ústav odporúčajú pacientom, ktorí sa nemôžu dostať k lieku, aby to nahlásili.

Zmeny v počtoch doplatkov za lieky

od 1. 4. 2013 od 1. 7. 2013

  • Zníženie doplatkov 835 708
  • Zvýšenie doplatkov 562 490
  • Bez zmeny 3 734 3 850

    Zdroj ministerstvo zdravotníctva

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba