Tradície Veľkej noci ustupujú

Kedysi bola Veľká noc bez zaužívaných tradícií nemysliteľná. Dnes sa na ne zabúda a čoraz viac ľudí obdobie od Veľkého piatku po Veľkonočný pondelok považuje iba za voľné dni.

31.03.2013 15:00
farebne kraslice, velká noc Foto:
Kraslice stále patria k symbolom Veľkej noci.
debata (7)

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

V regiónoch sa veľkonočné tradície stále snažia udržiavať folklórne kolektívy. "Zmyslom je priniesť do domu zdravie, zabezpečiť hojnosť počas ďalšej jari. Je v tom aj kresťanský motív, zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Pravidelne chodia ,po starom‘ kúpať členky súborov, vyšibú ich, nepoužívajú voňavky. Za to chcú od dievčat zatancovanie, zaspievanie, niečo do pohárika a príjemné posedenie.

Nič materiálne za to nečakajú," vysvetľuje Michaela Košová, metodička pre folklór z Liptovského kultúrneho strediska v Liptovskom Mikuláši.

Ľudia mimo folklórnej komunity už Veľkú noc berú pragmatickejšie. Za najväčšie sviatky ich považujú kresťania a „kúpať“ ešte stále chodia otcovia s malými deťmi. „Inak je posolstvo sviatkov úplne stratené. Rovnako ako Vianoce aj Veľká noc sa stáva komerčným sviatkom a dôvodom najmä na oddych,“ poznamenáva Košová. Podľa nej spoločnosť smeruje čoraz viac ku konzumu a materiálnemu zabezpečeniu.

Tak ako sa prebúdzala príroda, budilo sa aj ľudské telo unavené zo zimy. „Potrebovalo sa očistiť, ideálne do toho zapadal aj pôst. Začínal sa nový kolobeh života. V súčasnosti je svet nastavený len na prácu, nevieme oddychovať, sme v ustavičnom strese,“ dodáva Košová.

Veľkonočné sviatky strávené namiesto v kruhu rodiny radšej v exotike tiež nie sú výnimočné. „Keďže z Bratislavy lietame iba do Egypta, záujem bol hlavne o túto destináciu, no pozadu neostala ani exotika ako Kapverdské ostrovy, Spojené arabské emiráty, Dominikánska republika, Keňa, Zanzibar, Kuba, Mexiko, Jamajka. Záujem o cestovanie počas sviatkov mimo domova určite je,“ hovorí Silvia Ladvenicová z cestovnej kancelárie Kartago tours.

Podľa zamestnankyne inej cestovnej kancelárie Jany Novákovej sa však počet zájazdov do zahraničia počas Veľkej noci rapídne znížil, pretože takúto dovolenku si mnohí nemôžu dovoliť. „Ak už ľudia našetria na dovolenku, je to skôr exotika, Dubaj alebo Egypt,“ vraví. Z minuloročnej ankety Slovenskej agentúry pre cestovný ruch vyplynulo, že najviac respondentov strávi sviatky doma.

„SACR na národnom portáli cestovného ruchu www.slovakia.travel vytvorila špeciálnu sekciu Veľká noc. Slovákov v nej inšpiruje, aby strávili veľkonočné sviatky na lyžovačke, na niektorom z podujatí, alebo aby si vybrali z ponuky veľkonočných produktových balíkov slovenských subjektov,“ poznamenáva manažérka pre komunikáciu Zuzana Nemcová.

Podľa hovorkyne spoločnosti Tatry Mountain Resorts Zuzany Fabianovej pribúda ľudí, ktorí trávia veľkonočné sviatky mimo domu. „Hotely spoločnosti v Nízkych Tatrách sú tento rok v porovnaní s minulým obsadené viac. Hotely vo Vysokých Tatrách sú vyťažené približne ako počas minuloročných veľkonočných sviatkov,“ dopĺňa Fabianová. Hostia však sviatky celkom neignorujú, majú záujem aj o tradície a veľkonočný program.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba