Abdalláh II. a Abbás chcú brániť Jeruzalem pred judaizáciou

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás a jordánsky kráľ Abdalláh II. podpísali v nedeľu dohodu o spoločnej ochrane Jeruzalema pred jeho judaizáciou.

31.03.2013 20:37
Mahmúd Abbas Foto:
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás
debata (4)

Dohoda zároveň potvrdzuje, že Jordánsko zostáva patrónom moslimských posvätných miest v Jeruzaleme. „V tejto historickej dohode Abbás potvrdil, že jordánsky kráľ je patrónom posvätných miest Jeruzalema a že má právo použiť všetky právne prostriedky na ich zachovaní, najmä čo sa týka mešity al-Aksá,“ píše sa vo vyhlásení jordánskeho kráľovského paláca. Palestínska samospráva bude na tejto úlohe pracovať spoločne s jordánskou stranou.

Mešita al-Aksá sa nachádza na Chrámovej hore vo východnom Jeruzaleme. Je najväčšou mešitou v Jeruzaleme s kapacitou 5 000 veriacich vo vnútri a v okolí. Toto miesto považujú moslimovia za svoje tretie najsvätejšie miesto. Chrámová hora je však aj najposvätnejším miestom judaizmu, nachádza sa tam napríklad Múr nárekov.

Izrael zabral východný Jeruzalem počas šesťdňovej vojny v roku 1967, Palestínčania ho však chcú ako svoje budúce hlavné mesto. Jordánsko, ktoré s Izraelom uzavrelo v roku 1994 mierovú dohodu, je správcom moslimských posvätných miest v Jeruzaleme.

4 debata chyba