Polícia preveruje dve bezpečnostné služby

So skupinou, ktorá pred veľkonočnými sviatkami vykradla 13 bankomatov, mohli spolupracovať esbéeskári až dvoch bezpečnostných služieb. Polícia už túto vyšetrovaciu verziu preveruje. "Je isté, že boli použité kópie originálnych kľúčov, ktoré idú do bankomatu. Pre páchateľov boli známe aj trezorové kódy a boli známe aj kódy od alarmov," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

03.04.2013 08:11
debata (1)

Jedna z esbéesiek zabezpečovala pre vykradnutú banku výmenu kaziet s peniazmi v samotných bankomatoch, druhá mala prístup ku kódom od alarmov, ktorými sa oblokoval prístup do priestoru, kde sú umiestenené samotné bankomaty, aby sa nespustil alarm na centrálnom pulte ochrany napojenom na políciu. Jedna bezpečnostná agentúra, ktorá sa starala o peňažnú hotovosť aj vo vykradnutých bankomatoch, má bezpečnostnú previerku na najvyšší stupeň utajenia, ale aj ďalšie certifikáty, ktoré jej zabezpečili v minulosti štátne, ale aj komunálne zákazky, sídli v Nitre, pobočku má aj v Košiciach. Druhá sídli v Prievidzi a má pobočky v Košiciach aj Bratislave.

Polícia už preveruje viacero podozrivých osôb, väčšina pochádza z východu krajiny. Vyšetrovateľ obvinil zatiaľ len troch mužov, ktorí pre obžalobu za závažnú trestnú činnosť stáli už viackrát pred súdom. Jeden z obvinených má blízko k mafiánskej skupine boržovcov.

Podľa policajného prezidenta bol zločin organizovaný dlhší čas. Policajný prezident vyzdvihol prácu policajnej hliadky, ktorá si dvoch obvinených mužov všimla vo fabii. „Pretože previerkou vozidla a dvoch páchateľov sa podarilo, že máme dnes obvinené tri osoby,“ povedal. Kľúčové podľa Gašpara bolo, že policajti si všimli páchateľov v čiernych odevoch, ktoré používajú SBS, ale bez príslušného označenia. Tým, že policajti týchto páchateľov skontrolovali, narazili v ich aute na kazety z vylúpeného bankomatu. Vo fabii bolo 200-tisíc eur. Po ďalších peniazoch z lupu polícia pátra.

Viacerí páchatelia v priebehu štyroch hodín vo štvrtok v noci minulý týžden vyrabovali 13 bankomatov, jedenásť v Prešovskom a dva v Košickom kraji. Jeden bankomat nestačili vykradnúť, len ho poškodili.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba