Vláda nie je pripravená riešiť krízu, hodnotia analytici

Na prvom roku činnosti vlády Roberta Fica sa odrazila skutočnosť, že bola vymenovaná uprostred krízy, čo jej nedávalo možnosť, aby mohla fungovať v normálnych podmienkach. Upozorňuje na to politológ Miroslav Kusý.

03.04.2013 09:28
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (297)

Podľa jeho slov je však otázne, či kabinet vždy čelil kríze správnym spôsobom. „Táto vláda dávala prednosť páčivým heslám o svojej sociálnosti pred efektívnym riešením problémov. A to sa v mnohých prípadoch nepriaznivo odrazilo na jej fungovaní,“ uviedol Kusý.

Druhá Ficova vláda v prvom roku vládnutia nemala škandály typu kauza emisie či nástenkový tender, ktoré sa udiali za prvej Ficovej vlády, keď bol Smer v koalícii s SNS a HZDS. „Napriek tomu ekonómovia aj opozícia upozorňovali na celý rad problémov,“ dodal politológ. Vláda v prvom roku pri moci pôsobila dobre napríklad v oblasti pôsobnosti rezortu zahraničných vecí, myslí si Kusý. Pripisuje to skutočnosti, že v tejto sfére sa tak výrazne neprejavil problém svetovej ekonomickej krízy. „V katastrofálnom stave zostáva zdravotníctvo a školstvo, to sú dva rezorty, ktoré vláda nezvládla,“ zhodnotil Kusý.

Robert Fico ako predseda jednofarebného kabinetu podľa politológa spočiatku sľuboval nový kurz lepšej spolupráce s opozíciou. Prešiel aj k novej forme stavovskej demokracie, keď zaťahoval do kvázi spoluvládnutia odbory a rôzne organizácie či združenia. „To všetko bolo samozrejme len naoko, lebo v skutočnosti to bola vláda jednej strany a takto aj fungovala,“ hovorí Kusý.

Spoluprácu s opozíciou podľa neho aj ťažko očakávať, keďže tá už z hľadiska svojej podstaty stojí proti vláde a kontroluje ju. Opozičný Most-Híd pritom dostal post splnomocnenca pre národnostné menšiny (László Nagy) a OĽaNO zas splnomocnenca pre rómske komunity (Peter Pollák). „Vláda sa zo svojho hľadiska celkom obratne snažila zbaviť chúlostivých záležitostí alebo preniesť zodpovednosť na predstaviteľov mimovládnych strán,“ hodnotí tento vývoj Kusý s tým, že „to sú otázky, ktoré vláda prenechá týmto stranám, pretože s nimi nedokáže sama pohnúť“.

Na druhej strane za šéfku Úradu pre verejné obstarávanie parlament zvolil Zitu Táborskú, ktorá sa uchádzala o tento post už v lete 2011, keď expremiérka Iveta Radičová organizovala výberové konanie. Post si pôvodne podľa opozičných dohôd nárokovalo KDH, ale jeho kandidátov označil Fico za straníckych. Podobne doteraz nebol zvolený ani jeden kandidát na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, ktorého navrhovala SaS na základe pôvodných opozičných dohôd. Podľa Kusého sa vláde zrejme hodí, aby opozícia tieto kontrolné funkcie nevykonávala. „Tak volí rôzne formy prieťahov a obštrukcií,“ povedal Kusý s tým, že obštrukcie zo strany vlády sú absurdné, lebo na obštrukcie je tu opozícia.

Haulík: Vláda nemá pripravené riešenia problémov

Ľudia podľa sociológa Pavla Haulíka vnímajú kabinet Roberta Fica ako vládu, ktorá navonok menej komunikuje svoje vlastné problémy ako spoločenské problémy alebo vzťahy s opozíciou. Keďže neexistujú koaličné spory, vláda nimi „neobťažuje“ verejnosť. Podľa sociológa zostáva však otvorené, či to bude postačovať na udržanie doterajšej miery podpory vlády, keď dôjde na riešenia problémov. "Celkom určite sa budú očakávania stupňovať a mám pocit, že na to tá vláda nie je pripravená, pretože zatiaľ neponúkla a zdá sa, že ani nemá pripravené nejaké zásadnejšie riešenia problémov, " dodal Haulík. Túto problematiku si podľa neho zužuje na otázku rozpočtového deficitu a krokov smerujúcich k tzv. ochrane zamestnancov, ktorých efektivita sa ukáže až po istom čase.

Pre Slovensko je stále pozitívne, že aj po prvom roku Ficovej vlády zostalo štátom, ktorý je ústretový k reformám vnútri Európskej únie. Konštatuje to rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií Samuel Abrahám. "Doteraz strana Smer a najmä Robert Fico drží túto líniu a to je veľmi pozitívne, že je stále ochotný a schopný dosiahnuť deficit pod tri percentná (HDP) tak, ako to vyžaduje EÚ, " povedal politológ Abrahám.

Strana Smer je podľa jeho slov stále dokonalým strojom, ktorý sa veľmi dobre ovláda premiérom. „Keďže nemá koaličných partnerov a samotná strana Smer je v jeho rukách, tak môže presadzovať veci, akékoľvek si zmyslí,“ zhodnotil s tým, že Fico nemá v strane dvojku, takže je jediný a absolútny líder. „To mi hovorí, že za prezidenta najpravdepodob­nejšie nebude kandidovať, pretože nemá adekvátnu náhradu,“ dodal Abrahám. Upozornil, že správanie premiéra k médiám je ústretovejšie ako v minulosti, ale už naznačuje svoju dávnu averziu voči niektorým z nich. „Očividne mu jeho poradcovia radia, aby zbrzdil, tak ako napokon stiahol žalobu na karikatúru Shootyho,“ hovorí politológ. Opozícia zostáva podľa Abraháma demoralizovaná a rozbitá a neschopná akéhokoľvek odporu. „Robert Fico je po roku vlády v dokonalej situácii,“ zhodnotil Abrahám.

Vláda však podľa Abraháma ani prstom nepohla v najzásadnejšej problematike, ktorá trápi spoločnosť, ktorou je riešenie politickej korupcie. Podľa Abraháma je generálna prokuratúra pri riešení politickej korupcie dlhodobo nefunkčný „mŕtvy chrobák“. Problém politickej korupcie považuje za rakovinu spoločnosti, ktorá postupne podkopáva všetky klady.

297 debata chyba