Jeden úradníka vyhodil, iný ho prijal

Úradník, ktorého dal minister školstva Dušan Čaplovič vlani v novembri odvolať v súvislosti so sporným projektom za takmer 13 miliónov eur, od februára pôsobí na ministerstve kultúry.

03.04.2013 12:00
ustav informacii a prognoz skolstva, uips Foto: ,
Vladimír Pokojný bol donedávna riaditeľom odboru v Ústave informácií a prognóz školstva.
debata (35)

Výsledkom spomínaného projektu bolo pritom len jediné cédečko. Reč je o Vladimírovi Pokojnom, ktorý u Marka Maďariča bez výberového konania vedie odbor verejného obstarávania.

„Na ministerstve kultúry je od 1. februára v dočasnej štátnej službe a plynie mu skúšobná doba. Poverený je riadením odboru verejného obstarávania,“ povedal hovorca ministra kultúry Jozef Bednár. „Výberové konanie, ktoré je možné podľa zákona o štátnej službe uskutočniť do šiestich mesiacov, sa zatiaľ neuskutočnilo,“ do­dal.

Pokojný bol donedávna riaditeľom odboru v Ústave informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ), pod ktorý spadal projekt Rezortný informačný systém. Ten sa pripravoval od roku 2000 a stál takmer 13 miliónov eur. „Jediné, čo učitelia dostali v roku 2011, boli prístupové kódy, aby vstúpili do toho systému. Keď do neho vstúpili, nenašli tam takmer nič,“ vyhlásil Čaplovič na jeseň po vyhodnotení projektu. Okrem výmeny riaditeľa ústavu preto nasledovali aj ďalšie personálne dôsledky. Pre projekt prišiel o miesto aj šéf sekcie informatiky na ministerstve Ivan Šiagi a Čaplovič požiadal nového riaditeľa ústavu Juraja Homolu, aby odvolal aj Pokojného.

K tomu, že Pokojného vzápätí zamestnal jeho kolega z vlády, sa Čaplovič vyjadrovať nechce. „K tejto téme sa nebudeme vyjadrovať, nakoľko pán Pokojný bol uvoľnený zo spolupráce s rezortom,“ odkázal prostredníctvom hovorcu.

Pokojný v tom, že po odvolaní prešiel len pod iný rezort, problém nevidí. Tvrdí, že za kritizovaný projekt za 13 miliónov eur ho viniť nemožno, keďže zaň zodpovedal riadiaci výbor, ktorého členom nebol. „Pokiaľ ide o moju novú pozíciu, splnil som všetky podmienky pre vymenovanie do dočasnej štátnej služby,“ doplnil.

Minister Maďarič argumentuje podobne ako Pokojný. Odkázal, že ten za kontroverzný projekt nebol priamo zodpovedný a preto nemal problém zamestnať ho. „Za projekt Rezortný informačný systém na ministerstve školstva bol priamo zodpovedný riadiaci výbor projektu, ktorého členom Vladimír Pokojný nikdy nebol. Práve riadiaci výbor schvaľoval aj všetky faktúry týkajúce sa tohto projektu,“ objasnil Maďaričov hovorca.

Za zlý vtip označuje vzniknutú situáciu Peter Kunder z Aliancie Fair-play. „Bol totiž pri tom, ako sa neefektívne míňali peniaze a bol za to istým spôsobom aj postihnutý. Postaviť toho človeka na pozíciu, kde má možnosti takéto veci znova ovplyvňovať, je nepochopiteľné,“ zdôraznil.

Výsledky auditu projektu Rezortný informačný systém, ktorý realizovala zahraničná firma, podľa Čaploviča odhalili viacero prešľapov zo strany pracovníkov ÚIPŠ. Pôvodným cieľom projektu bolo zhromažďovanie informácií o žiakoch, učiteľoch či financovaní jednotlivých škôl. Tieto údaje mal rezort využívať pri rozhodovaní, prognózovaní a tvorbe analýz, ale slúžili by aj učiteľom či odborným zamestnancom.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba