Šéf SOZA Anton Popovič: Aj ľudovky niekto upravil a zaranžoval

SOZA v žiadnom prípade nevymáha autorské odmeny, na ktoré autori nemajú nárok. Aj pri „ľudových pesničkách“ je možné presne určiť, či ide o verejné vykonanie chráneného diela, alebo nie, povedal v online rozhovore Anton Popovič, nový šéf Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA).

04.04.2013 06:00 , aktualizované: 11:20
Anton Popovič Foto:
Anton Popovič, nový šéf SOZA.
debata (214)

„V prípade ľudových pesničiek, ktoré sa interpretujú popamäti ako kultúrne dedičstvo danej oblasti, odovzdávané z pokolenia na pokolenie, SOZA nemá právo vyberať a ani nevyberá. Tu však treba zdôrazniť, že práve pre presné určenie charakteru repertoáru je nevyhnutná spolupráca organizátorov so SOZA v zmysle zákona. Mnoho „ľudoviek“ sa totiž stalo populárnymi vďaka tomu, že ich niekto upravil, zaranžoval. Ak odznie verzia upravenej, zaranžovanej piesne, podlieha úhrade autorskej odmeny, nakoľko takéto úpravy hudobného materiálu sú autorským počinom. Navyše, niektoré autorské piesne skomponované v štýle ľudovej hudby zľudoveli natoľko, že ich ľudia pokladajú za „nechránené“ ľudovky. Licenčný odbor SOZA musí preto na základe hlásení o verejnom vykonaní daného repertoáru starostlivo analyzovať, či má použité diela, autora, upravovateľa, aranžéra, alebo je nechránené. Ak si organizátor konkrétneho podujatia splní povinnosť v zmysle zákona a nahlási vopred a včas program predmetného podujatia, bude v prípade nechráneného repertoáru možno identifikovať diela ako nechránené a tým predísť zbytočným nedorozumeniam,“ odpovedal na jednu z otázok Anton Popovič.

Veľa otázok sa týkalo vyberania „poplatkov“ za púšťanie rádia v kaviarňacu či napríklad kaderníctvach. „Dôležité je uvedomiť si skutočnosť rozdielu medzi úhradou autorskej odmeny za použitie diela formou vysielania a verejným prenosom prostredníctvom technického zariadenia v konkrétnej prevádzke, kde majiteľ sprístupňuje autorské diela verejnosti prítomnej v danom priestore. Ide teda o odlišnú formu použitia, navyše rozdielnymi subjektami,“ vysvetlil Popovič.

Za šéfa SOZA zvolili hudobníka a dirigenta Antona Popoviča v decembri 2012. Predošlý riaditeľ SOZA Vladimír Repčík vlani v októbri rezignoval na svoju funkciu po viacerých kontroverzných faktúrach, ktoré SOZA poslala napríklad obciam Pohorelá či Heľpa.

Anton Popovič

skladateľ, aranžér i producent, študoval na Konzervatóriu v Bratislave hru na trúbke a na bicích nástrojoch a dirigovanie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Je napríklad autorom hudby k tanečnému muzikálu Popolvár v SND. Roku 1989 sa v novembri angažoval medzi študentskými aktivistami.

214 debata chyba