Zeman: Na spoločnú futbalovú súťaž ešte nie sú vytvorené podmienky

Spor o budúceho veľvyslanca Českej republiky na Slovensku je vecou českej vlády a českého prezidenta. Na tlačovej konferencii v Bratislave to po rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom vyhlásil slovenský prezident Ivan Gašparovič. Komentovať to odmietol aj Zeman, podľa ktorého by verejné vyjadrenie zaváňalo amaterizmom.

04.04.2013 12:47 , aktualizované: 16:14
Miloš Zeman, oficiálna návšteva, Gašparovič Foto: ,
Nový český prezident Miloš Zeman na svojej prvej oficiálnej zahraničnej návšteve so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom.
debata (13)

Český prezident sa v posledných dňoch dostal do sporu so šéfom diplomacie Karlom Schwarzenbergom, keď dal najavo, že by sa veľvyslankyňou na Slovensku mala stať manželka exprezidenta Václava Klausa Lívia. Na tlačovej konferencii Zeman pripomenul nedávne vyhlásenie českého premiéra Petra Nečasa, že kým sa rokovania neskončia, k otázke obsadenia diplomatických misií by sa verejne vyjadril len amatér.

Zeman povedal, že minister Schwarzenberg sa k tejto otázke vyjadruje opakovane, naposledy vo štvrtok. „Zvážme otázku amaterizmu,“ konštatoval český prezident.

Prvá zahraničná návšteva nového českého...
Prvá zahraničná návšteva nového českého...
+7Prvá zahraničná návšteva nového českého...

Zeman pripomenul, že posledný konflikt, ktorý obe krajiny riešili, bol pred 12 rokmi a týkal sa dodelenia zostatku spoločného federálneho majetku. „Odvtedy sa na českej ani slovenskej strane neozývajú žiadne významné protestné hlasy proti tomuto rozhodnutiu,“ do­dal.

Hoci medzi SR a ČR dlhodobo nie sú žiadne spory, obaja štátnici sa zhodli na množstve výziev vo vzájomnej spolupráci. Ide napríklad o zlepšenie dopravného prepojenia či intenzívnejšiu kooperáciu podnikov. V tejto súvislosti spomenuli nákladného dopravcu v železničnej preprave Cargo. Zeman si myslí, že spoluprácou s českým partnerom by mohol na stredoeurópskom, prípadne aj celoeurópskom trhu, vzniknúť silný a úspešný hráč.

Gašparovič poukázal na to, že za 20 rokov dokázali samostatné republiky spoločne vyriešiť problémy, ktoré vznikli na oboch stranách rieky Moravy. Apeloval na intenzívnejšiu spoluprácu, či už na medzinárodnom poli, alebo z bilaterálneho hľadiska. Prihovoril sa aj za spoločné investície v doprave, cestnej sieti či v obrane, ktoré označil za priority do budúcnosti.

Podľa Zemana sa Slovensku podarilo predstihnúť ČR minimálne v jednej oblasti, a to v prijatí spoločnej európskej meny. Počas rozhovorov so slovenskými partnermi sa dozvedel, že zhruba 70 percent Slovákov euro podporuje. „Je to určitá inšpirácia pre ČR,“ vyhlásil.

„V rozhovoroch sme sa nevyhli ani provokatívnym témam,“ povedal český prezident a medzi možné oblasti spolupráce zaradil spoločnú hokejovú ligovú súťaž. Po konzultácii so slovenským prezidentom vraj dospel k záveru, že pre spoločnú futbalovú súťaž sa ešte nevytvorili dostatočné podmienky.

Zeman prišiel na prvú zahraničnú návštevu na Slovensko

Český prezident Miloš Zeman s manželskou Ivanou prišli na dvojdňovú návštevu Slovenska. V Prezidentskom paláci ich privítal prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou.

Na úvod prehliadky čestnej stráže sa Zeman nevyhol drobnému zaváhaniu, keď sa omylom po červenom koberci vydal opačným smerom. Po upozornení od slovenského hostiteľa Ivana Gašparoviča obaja štátnici prehliadku dokončili.

Zeman je na Slovensku na svojej prvej zahraničnej ceste ako najvyšší český predstaviteľ. Po rokovaní s Gašparovičom mal na programe obed s premiérom Robertom Ficom a kladenie venca v centre Bratislavy pri príležitosti výročia oslobodenia slovenskej metropoly na konci druhej svetovej vojny.

V piatok si Zeman položením venca uctí pamiatku spoluzakladateľa Československej republiky Milana Rastislava Štefánika, stretne sa s primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom a návštevu ukončí obedom s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

13 debata chyba