Prvá dáma ČR sa na Slovensku necíti ako v zahraničí

Preletom hraníc sa pre Ivanu Zemanovú nič nezmenilo, lebo manželka českého prezidenta má slovenských predkov.

05.04.2013 09:05
Ivana Zemanová, Silvia Gašparovičová Foto: ,
Prvé dámy Ivana Zemanová a Silvia Gašparovičová si prezreli výstavu umeleckých diel z obdobia secesie v bratislavskom Mirbachovom paláci.
debata (32)

Prvú zahraničnú návštevu Miloša Zemana, na ktorej ho sprevádzala, nevnímala ako cestu do cudziny. Jej starí rodičia pochádzali zo Slovenska. „Otec bol Slovák a mama bola Češka, takže sa cítim ako polovičná Slovenka, a preto nepovažujem Slovenskú republiku za zahraničný štát,“ pripomenula. Zemanová sa rozhovorila po prehliadke výstavy umeleckých diel z obdobia secesie v bratislavskom Mirbachovom paláci. Expozícia sa jej páčila a dodala, že má rada aj architektúru a knihy.

Zemanová nerada komunikuje s médiami, na Slovensku urobila jednu z výnimiek. „S funkciou prvej dámy som sa ešte takpovediac nezžila. Hodnotiť budem až o nejaký čas,“ odpovedala novinárom na otázku, ako sa jej páči byť po boku hlavy štátu.

Manželia Zemanovci sa onedlho nasťahujú do vily so záhradou neďaleko Pražského hradu. Ako bydlisko ju využíval aj Václav Klaus, keď bol prezident. K vile patrí záhrada, takže je to skvelý priestor pre štvornohého miláčika. Zemanová sa už teší, ako po trávniku bude pobehovať roztomilé šteniatko.

„Vyhliadla som si zlatého retrievera. Bol to môj výber,“ poznamenala pre Pravdu. Voľbu tohto psa vysvetlila slovami, že je to priateľské, milé a pokojné plemeno. Nepochybuje, že retrievera si obľúbi aj manžel: „Miloš má rád psov.“

Česká prvá dáma ocenila volebnú rolu dcéry Kateřiny, ktorá podľa nej prispela k víťazstvu svojho otca. „Povedala by som, že Katke patrí desaťpercentný podiel na jeho zvolení za prezidenta,“ povedala pre Pravdu. Mladá Kateřina Zemanová často vystupovala v kampani, objavila sa napríklad s otcom vo volebnej videonahrávke.

Manželka českého prezidenta pôsobí skromne. Rozpráva tichším hlasom, nepoužíva gestá. Oblečená bola v čiernom, rovnaké boli jej lodičky. „Čierna farba je stávka na istotu a navyše zoštíhľuje. Ešte mám čo doháňať,“ podotkla o svojej postave. Vyzerala elegantne, ale upozornila, že si ešte želá schudnúť: „Pokračujem v boji proti kilogramom. Myslím si, že vidíte, kto zatiaľ víťazí.“

Zemanovú sprevádzala na výstave slovenská prvá dáma Silvia Gašparovičová. „Je veľmi milá, porozumeli sme si. Tiež sa chce venovať dobročinnosti zameranej na deti,“ povedala manželka Ivana Gašparoviča. V Mirbachovom paláci zaujali obidve dámy viaceré diela, pristavili sa napríklad pri kalendári Bratský sľub od Alfonsa Muchu. „Skúsme nájsť nás,“ navrhla Gašparovičová. Hilaria, Leontina, Basyliše, Agathuna, Kanuta – čítali na kalendári a vzápätí sa svorne pousmiali: „Tak tu sa istotne neobjavíme.“

Hoci Gašparovičová má s manželom poľovníckeho psa, o ktorom sama hovorí, že je ostrým plemenom, pochválila Zemanovú za výber šteniatka: „Priznám sa, že tiež inklinujem k zlatému retrieverovi.“ Na záver debaty s médiami sa zastala českej prvej dámy, že nevystupovala v Zemanovej predvolebnej kampani: „Ani ja som takto neúčinkovala. Zdá sa, že to nie je v tomto regióne zvykom, preto nevidím nič prekvapujúce v českom prípade.“

Prvé dámy sa pred odchodom z výstavy podpísali do knihy návštev. Polovičná Slovenka Zemanová zanechala krátky odkaz v češtine: „Přeji mnoho spokojených a nadšených návštěvníků.“ Rozlúčili sa pred bránou Mirbachovho paláca. Gašparovičová nasadla do mercedesu a Zemanová sa peši presunula do neďalekej reštaurácie v bratislavskom Starom Meste, kde ju pred vchodom čakala pracovníčka českého veľvyslanectva.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba