Pre niektoré regióny platí naďalej výstraha pred povodňami

Pre viaceré regióny južného a východného Slovenska platí naďalej výstraha pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa.

05.04.2013 09:34 , aktualizované: 09:57
horna sec, povodne, zaplavy, pocasie, dazd, kostol Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Výstraha druhého stupňa je vyhlásená pre okresy Nové Zámky – juh a Levice – východ. Nižšia výstraha platí pre okresy Trebišov bez rieky Roňavy a Michalovce. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Hladiny sú na úrovni povodňovej aktivity na viacerých slovenských riekach, ako však vyplýva z údajov hydrometeorológov, vo väčšine prípadov ráno klesali. Na dolnom Ipli, dolnom Laborci, Latorici, Uhu a Bodrogu je vzostup, na ostatných tokoch ustálenosť až pokles vodných hladín.

„Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame v dolnej časti povodia Bodrogu vzostup z dotekania, na dolnom Ipli ustálenosť pri vysokých vodných stavoch až vzostup z dotekania, na tokoch v povodí horného Váhu ustálenosť až mierny vzostup z topenia snehu, na ostatných tokoch ustálenosť až pokles vodných hladín,“ píše SHMÚ.

Podľa predpovede počasia bude v piatok oblačno až zamračené a na mnohých miestach postupne slabý dážď.

V pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej.

Nový nesadnutý sneh podľa neho previal vietor na záveterné svahy, kde sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše. Uvoľniť sa môžu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Na hrebeňoch sa nachádzajú nebezpečné veľké preveje. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie, upozornil Lizuch.

V piatok ráno bolo na horách zamračené, na mnohých miestach hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od –6 do 1 stupňa Celzia. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor južných a západných smerov rýchlosťou do 30 km/h. Za posledných 24 hodín napadol len miestami v Tatrách poprašok nového snehu. Sneh z predchádzajúcej periódy sneženia (20 – 60 cm) je vplyvom vetra nerovnomerne rozložený, miestami vyfúkaný až na tvrdý podklad.

Vplyvom predchádzajúceho oteplenia, dažďa a následného ochladenia sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala. Na jej povrchu je nový suchý sneh (10 30 cm), ktorý je len minimálne previazaný s pokladom. Súvislá snehová pokrývka je vo všetkých polohách, od podhoria až po hrebene a postupne sadá, dodal Lizuch.

debata chyba