Voľby budú mať jednotnú kampaň aj okrsky

Voľby by mali dostať jednotné pravidlá. Aké to budú, ministerstvo vnútra predstaví o niekoľko mesiacov.

08.04.2013 15:00
volby 2009, vuc , Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata (4)

Parlamentné, prezidentské, župné, komunálne voľby či eurovoľby sa v súčasnosti líšia počtom okrskov alebo podmienkami na volebnú kampaň.

Meniť sa má najmä volebná kampaň a k zjednoteniu by malo dôjsť v bodoch týkajúcich sa času volieb, volebných tlačív a volebných okrskov. „Návrh zahrnie aj problematiku námietkového konania, priestupkov či zjednotenia moratória, zavedie aj potrebné kontrolné mechanizmy. Chceli by sme ho predstaviť ešte v prvej polovici roka,“ povedala Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Rezort podľa nej finišuje s prípravou novely volebných zákonov, ktorú sľubovala bývalá vláda. Konkrétne zmeny Koišová nepriblížila.

V súčasnosti sa volebné okrsky pred každým hlasovaním vytvárajú nanovo, v rôznych typoch volieb sa zhodujú. Existujú však aj výnimky. Kým pri bežných voľbách je maximálny počet ľudí zaradených do jedného okrsku tisíc, pri referende je to až dvetisíc. Špecifická situácia nastáva napríklad pri volebnom práve väzňov, ktorí v prezidentských a parlamentných voľbách hlasovať môžu, ale pri iných nie. „V týchto prípadoch jeden okrsok buď pridávame, alebo uberáme,“ vysvetľuje hovorkyňa primátora mesta Prešov Jana Jurčišinová.

Medzi ďalšie výnimky patrí aj volebná kaucia, ktorú zákon vyžaduje len pri zostavovaní nového parlamentu, alebo aj rôzny čas vyhradený pre reklamu kandidujúcich politikov či strany v médiách. Ktorých volieb sa dotknú nové pravidlá ako prvých, jasné nie je. Ministerstvo vnútra zatiaľ neuvádza, odkedy by mali opatrenia vstúpiť do platnosti. V budúcom roku pôjdu voliči hlasovať až trikrát. Okrem prezidenta si budú vyberať aj nových europoslancov a županov a poslancov samosprávnych krajov.

Premiér Robert Fico v minulosti uviedol, že okrem zmien v okrskoch si vie predstaviť aj zvýšenie počtu volebných obvodov. Z jedného volebného obvodu, ktorý je dnes, by mohli podľa premiéra vzniknúť štyri alebo osem. Otvoril tiež otázku zmeny volebného systému z pomerného na kombinovaný, v ktorom by sa časť poslancov volila väčšinovo a časť pomerne. Zásadne meniť systém Smer nechce bez podpory opozície. Podľa programového vyhlásenia vlády, by sa o tom mala otvoriť aspoň diskusia.

Politológ Juraj Marušiak hovorí, že zvýšenie počtu volebných obvodov by oslabilo moc straníckych centrál. „Zvýšenie počtu krajov podporuje vnútrostranícku súťaž. Umožňuje koexistenciu viacerých silných osobností v strane, ktoré sú ťahúňmi na kandidátkach,“ vysvetľuje politológ. Na Slovensku systém štyroch obvodov už fungoval do roku 1998. Jeden volebný obvod vtedy presadil Vladimír Mečiar (HZDS). Výsledkom toho bolo, že sa predkladala len jedna kandidátka a ťahákom na nej mal byť práve šéf HZDS.

Meniť voľby chcela už bývalá vláda. Exminister vnútra Daniel Lipšic zriadil osobitnú komisiu, ktorá mala na zmenách pracovať, a zverejnil aj návrh nového volebného kódexu. V ňom okrem iného presadzoval, aby bol čas vymedzený na voľby vždy rovnaký, a to odo dňa ich vyhlásenia až po deň pred ich konaním a taktiež, aby bola kampaň pred voľbami bez finančných limitov. Po páde vlády jeho iniciatíva zostala nedotiahnutá.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba