Sulík by mal podľa Bugára vysvetliť opozícii svoje výroky

Predseda SaS Richard Sulík by mal podľa predsedu strany Most Bélu Bugára vysvetliť opozícii svoje slová z kongresu liberálov, že SaS dlho trvalo, kým zistila, že ich súper je Robert Fico, ale ich nepriatelia sedia na koaličnej rade.

08.04.2013 11:24 , aktualizované: 11:39
Richard Sulík Foto: ,
Šéf SaS Richard Sulík
debata (13)

Predstavitelia opozičných strán KDH, Most a SDKÚ sa so Sulíkom stretnú na jeho pozvanie v stredu. Ako povedal Bugár v pondelok, očakáva, že Sulík vysvetlí v stredu toto svoje vyjadrenie.

Predsedovia štyroch opozičných strán budú hovoriť aj o zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa má hovoriť o rastúcej nezamestnanosti. Zámerom zvolávateľov schôdze je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca zaviazať vládu, aby predložila konkrétne opatrenia na zlepšenie podmienok pre tvorbu pracovných miest.

Predseda strany SaS Richard Sulík chce na stretnutí ako staronový predseda predstaviť najbližšie plány SaS. Hovoriť by sa malo aj o voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

Fico Bugára na stretnutie nepozval. Pôjde, len ak to má zmysel

Predseda strany Most Béla Bugár plánuje ísť na avizované stretnutie k premiérovi Robertovi Ficovi o voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), len ak to bude mať zmysel. Ako však povedal, pozvanie mu zatiaľ neprišlo. Ak má ísť len o stretnutie, na ktorom Fico potvrdí, že čaká na opozičný návrh, tak to nemá význam, potom je to len hra.

Ak stále nebudú chcieť zvoliť kandidáta s tým, že opozícia nechce predložiť priechodný návrh, tak také stretnutie nebude mať zmysel,“ povedal s tým, že stretnutie by malo zmysel len vtedy, ak Smer-SD povie, že dodá poslancov na zvolenia kandidáta opozície. „Už sme sa raz dohodli. Nech zvolia kandidáta, ktorého navrhneme. Nemôže Fico čakať, že celá opozícia ho podporí,“ konštatoval Bugár. Podľa neho v Ľudovej platforme je zhoda, že pôjdu len na zmysluplné stretnutie.

Premiér v stredu avizoval, že chce zorganizovať stretnutie s predstaviteľmi parlamentných opozičných strán a chce s nimi diskutovať, ako sa posunúť pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora a predsedu NKÚ. Okrúhly stôl by sa podľa Fica mohol konať tento týždeň. Premiér tiež zopakoval, že pozícia predsedu NKÚ patrí opozícii. Opozičným stranám preto navrhne, aby predložili vlastného kandidáta, ktorý má podporu podstatnej časti opozičných zákonodarcov. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie.

Ako príklad spomenul Petra Macha z KDH, Bélu Angyala blízkeho Mostu-Híd a Karola Mitríka blízkeho SDKÚ-DS. SaS podľa premiéra svojho kandidáta nikdy nepresadí. „Mal by to byť kandidát, ktorý by mal byť zo štandardnej politickej strany, SDKÚ, KDH alebo Mosta," poznamenal premiér. Ak by strany s navrhnutými nominantmi súhlasili, Smer by ich podporil v tajných voľbách v parlamente. Ak ani tento model nevyjde, Fico ako tretiu možnosť ponúka výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa ÚVO.

13 debata chyba