Študenti si prehnane veria

Slovenskí vysokoškoláci si o sebe myslia, že majú čo ponúknuť budúcemu zamestnávateľovi. Svoje schopnosti hodnotia veľmi vysoko a práca spolu s kariérnym rastom sa v ich hodnotovom rebríčku nachádza na najvyšších priečkach.

11.04.2013 13:00
študenti, učiteľ, tabula, škola, matematika,... Foto:
Svoje schopnosti hodnotia slovenskí vysokoškoláci veľmi vysoko a práca spolu s kariérnym rastom sa v ich hodnotovom rebríčku nachádza na najvyšších priečkach.
debata (13)

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Deloitte, ktorý mapoval situáciu medzi študentmi a absolventmi prevažne ekonomických odborov v 11 krajinách strednej Európy.

Študent dokonca považuje svoj prínos pre zamestnávateľa za nadpriemerne vysoký. Podobné sebahodnotenie pritom zvykne mávať generácia tridsiatnikov s bohatšími pracovnými skúsenosťami. Podľa sociologičky Sylvie Porubänovej sa podhodnocovanie na trhu práce týka len strednej a staršej generácie a súvisí s nižším vzdelaním. Dnešní mladí ľudia totiž už vyrastali v iných podmienkach. „Súčasná generácia vysokoškolákov naskočila na model veľmi vysokého až prehnaného sebavedomia. Majú rovnaký spôsob života ako zahraniční rovesníci a niekedy majú nedostatok sebareflexie, ktorá zasa súvisí s nedostatkom životných skúseností,“ hovorí.

Vedúca oddelenia marketingu spoločnosti Deloitte Diana Karaffová vidí súvis vysokého sebavedomia dnešnej generácie s otvorenosťou hraníc. „Študenti majú príležitosť cestovať, získavajú pracovné skúsenosti v zahraničí, a najmä si uvedomujú, že správna miera sebavedomia im môže len pomôcť v presadení sa na pracovnom trhu,“ vysvetľuje Karaffová.

A čo je pre mladých pri výbere zamestnania najdôležitejšie? Príležitosť rozvíjať sa, priateľská pracovná atmosféra a vysoký plat. Na druhej strane považujú zlé vzťahy na pracovisku za najvážnejší dôvod odchodu od zamestnávateľa. Väčšina zahraničných študentov by napríklad z práce odišla najmä kvôli nedostatočnému uznaniu za vykonanú prácu či nedostatku príležitostí na ďalší rozvoj. Porubänová si myslí, že to môže súvisieť s vysokým sebavedomím študentov. „Možno si natoľko veria, že si ani nepripúšťajú otázku finančného podhodnotenia. Preto jediné, čo nemajú v rukách a čo by im mohlo znepríjemniť život, sú zlé vzťahy,“ spresnila.

Zaujímavé sú aj ich finančné nároky. Absolventi by v prvom zamestnaní chceli dostávať nástupný čistý plat okolo 767 eur, čo je o 150 eur viac ako pred dvoma rokmi. Priemerný plat na Slovensku bol pritom za rok 2012 v čistom 622,52 eura. Čistý plat uvádzali z dôvodu, že pre súčasnú generáciu je rozhodujúca suma, ktorá sa objaví na účte.

Podobná situácia je aj v ďalších krajinách, kde očakávaný plat študentov prevyšuje priemerný plat v krajine. Najviac chcú Slovinci, Česi a na treťom mieste sú naši študenti. Jedine Estónci a Albánci by sa uspokojili s menším finančným ohodnotením, ako je priemer.

Výsledky prieskumu ukázali, že kariéra je pre študentov stále veľmi dôležitá. „Slováci za najdôležitejšie hodnoty považujú zdravie, rodinu a osobný rozvoj, takže nová generácia nie je zďaleka taká nezodpovedná a uletená, ako sa verejnosti môže zdať,“ hodnotí Karaffová. Podľa nej sú naši študenti veľmi ambiciózni a majú snahu vzdelávať sa a kariérne rásť, čo dokazuje aj ich ochota absolvovať zahraničné pracovné stáže a sťahovať sa za prácou do iných regiónov či krajín. Prieskum realizovala spoločnosť ku koncu minulého roka a zúčastnilo sa na ňom 4 144 študentov zo Slovenska, z Česka, Poľska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Albánska, Bulharska, Estónska, Rumunska a zo Slovinska.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba