Na Slovensko pricestovala vzácna relikvia dona Bosca

Vzácna relikvia dona Bosca, zakladateľa spoločenstva saleziánov, pricestovala vo štvrtok krátko pred 16.30 na územie Slovenska cez hraničný priechod Vyšné Nemecké.

11.04.2013 16:37
relikvia, Don Bosco Foto: ,
Vzácna relikvia dona Bosca, zakladateľa spoločenstva saleziánov, pricestovala vo štvrtok na územie Slovenska cez hraničný priechod Vyšné Nemecké.
debata

Urnu vystavili v kostole Panny Márie Pomocnice kresťanov v Michalovciach a v nasledujúcich dňoch bude putovať aj po farnostiach v ďalších slovenských mestách.

Urna s relikviou svätého Jana Bosca pricestovala na Slovensko po štyroch rokoch putovania južnou, strednou a severnou Amerikou ako aj po viacerých krajinách Afriky a Ázie. O niekoľko desiatok minút ju mohli vidieť veriaci v Michalovciach.

Katolícka cirkev nazýva relikviami telesné pozostatky svätých po ich smrti. Vzácna relikvia dona Bosca putuje po jednotlivých krajinách sveta v špeciálne upravenom automobile pri príležitosti blížiaceho sa 200. výročia narodenia tohto svätca. Konštrukcia urny, kde je uložená relikvia, má spolu s podstavcom dĺžku 250 cm, šírku 100 cm a siaha do výšky 132 cm. Celková váha urny spolu s vozíkom, ktorým sa premiestňuje, je približne 450 kilogramov.

„Horná časť urny je presklená, tam je figurína dona Bosca oblečeného ako kňaza. V tej sa nachádza v hrudi vložená samotná schránka a v nej je relikvia – pravá ruka dona Bosca,“ priblížil riaditeľ Saleziánskeho mládežníckeho strediska v Prešove Stanislav Seman.

Seman pripomenul, že Don Bosco bol kňaz, ktorý pôsobil na severe Talianska v 19. storočí a venoval sa predovšetkým opustenej mládeži. Prvé stredisko pre mládež založil v roku 1846. Neskôr v roku 1859 založil aj spoločnosť pre výchovu mladých ľudí a prví nadšenci sa nazvali saleziáni podľa jedného zo ženevských biskupov. Dona Bosca vyhlásili za svätého v roku 1934. Na Slovensku dnes pôsobí vyše 20 saleziánskych stredísk.

debata chyba