Vlani sa v našich nemocniciach nakazilo vyše 6–tisíc ľudí

Štatistiky vo svete uvádzajú, že až 10 percent chorých v nemocniciach sa nakazí nejakou infekciou. Na Slovensku sa minulý rok infikovalo v zdravotníckych zariadeniach viac ako 6-tisíc ľudí.

11.04.2013 20:00 , aktualizované: 12.04.2013 08:00
doktor, lekár, pacient, ambulancia, vyšetrenie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Najčastejšie sa nakazili pri zavádzaní sond, kanýl, katétrov či respiračných prístrojov. Zdravotný stav im okrem ochorení, na ktoré sa liečili, tak komplikovali zápaly pľúc, infekcie močových ciest, hnačky aj ťažké otravy. Pred niekoľkými dňami malo dôjsť k ťažkému otráveniu štyroch pacientov aj v bratislavskom zdravotníckom zariadení.

Nemocnice sú podľa epidemiológov vždy rizikovým prostredím pre každého pacienta. Nozokomiálne alebo takzvané nemocničné infekcie patria podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva medzi infekcie, ktoré sa vyskytujú pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. „Tieto infekcie vážne komplikujú priebeh choroby, predlžujú dobu hospitalizácie a tým zvyšujú aj finančné náklady na liečenie,“ konštatuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

„Odkedy vznikli nemocnice, odvtedy existujú nozokomiálne nákazy a prevencia proti nim je čoraz zložitejšia. Tieto nákazy nie sú stopercentne preventabilné, to znamená, že sa nedá úplne infekciám predísť,“ vysvetľuje epidemiologička Mária Štefkovičová. Príčin vzniku týchto infekcii je podľa nej veľmi veľa a ide o komplikovaný problém. Môže za to aj vznik vysokej odolnosti mikroorganizmov, ale aj chronickí pacienti s nízkou imunitou či množstvo ďalších faktorov.

Podľa údajov hlavného hygienika sa najčastejšie pacienti nakazili na interných a detských oddeleniach či klinikách, ale aj na psychiatrii. Infekcie sa prejavili prevažne vo forme hnačiek a zápalov pľúc. Vyššie percento nákaz sa zaznamenalo aj pri operáciách. „Infekcie v mieste chirurgického výkonu a popáleniny tvorili minulý rok viac ako 14 percent zo všetkých nozokomiálnych nákaz. Oproti roku 2011 to bol nárast o dve percentá,“ uvádza hovorkyňa úradu. Rovnaké percento nákaz tvorili aj ťažké otravy, takzvané sepsy.

Ťažkú otravu mali dostať aj štyria pacienti pri podávaní infúzie. Ide o prípad, ktorý sa stal v minulých dňoch v bratislavskej Univerzitnej Nemocnici u Milosrdných bratov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdil, že infúzie boli v poriadku, prípadom sa začal zaoberať aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na výskyt infekcií v nemocniciach poukazujú aj niektoré vážne prípady z minulosti. Pacienti pred piatimi rokmi mali problém aj v levickej nemocnici. Narkóza nakazila štyri deti a jedného muža, ktorý musel byť daný do umelého spánku a napojený na dýchací prístroj.

Webová stránka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dunajskej Strede uvádza jeden prípad nakazenia. V januári detské oddelenie dunajskostredskej nemocnice hlásilo nákazu len trojtýždňového novorodenca s akútnou bronchitídou.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava analyzuje, epidemiologicky vyšetruje a vedie databázu hlásených nozokomiálnych infekcií z jednotlivých zdravotníckych zariadení v Bratislavskom kraji. „V minulom bolo zo zdravotníckych zariadení hlásených 1 287 nákaz,“ tvrdí hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

Regionálny úrad v Spišskej Novej Vsi na svojej stránke uvádza niekoľko hlásení nozokomiálnych nákaz v priebehu marca tohto roka. V nemocnici v Krompachoch sa vyskytli tri prípady nakazenia sa infekciou, dva pri zavedení kanyly a jeden pri gynekologickom vyšetrení. Až dvanásť hlásení uvádza Nemocnica s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi. Oddelenie patologických novorodencov hlásilo epidemický výskyt rotavírusov u 12 novorodencov. Na danom oddelení boli nariadené príslušné protiepidemické opatrenia.

Podľa informácií riaditeľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote Dušana Béreša odbery vzoriek na zisťovanie infekcií berú pravidelne, v poslednom čase nezistili žiadne závažné nedostatky. "Občas sa niekde vyskytnú mikroorganizmy, ktoré by tam nemali čo robiť, napríklad náhodné nálezy na kľučkách a potom na vykonanie opatrení vyzveme dané zdravotnícke zariadenie,“ zdôrazňuje Béreš.

Zdravotnícke zariadenia majú povinnosť hlásiť na regionálne úrady verejného zdravotníctva nákazy, ktoré vznikli pri ošetrovaní v nemocnici. Ukladá im to zákon aj vyhláška ministerstva zdravotníctva.

Úrady verejného zdravotníctva tiež pravidelne vykonávajú kontroly dodržiavania hygieny. „V zdravotníckych zariadeniach počas minulého roka bolo vykonaných celkom 6 739 previerok hygienicko-epidemiologického režimu, čo je o 5,2 % viac ako v predchádzajúcom roku,“ dodáva Skalická. Počas previerok boli priebežne odoberané vzorky ovzdušia, prostredia, vysterilizovaného materiálu a predmetov, priebežne bola kontrolovaná sterilizačná technika.

V nemocnici sa vyskytujú:

  • Črevné nákazy – tvoria viac ako 14 percent z celkového hláseného výskytu. Ochorenia sa vyskytovali najčastejšie vo forme hnačiek, hlásené boli najmä na klinikách alebo oddeleniach pediatrie, psychiatrie a na internom.
  • Nákazy dýchacích ciest – tvoria viac ako 27 percent všetkých hlásených nákaz. Väčšinou sa vyskytovali na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny, na psychiatrii a na internom. Išlo najmä o bakteriálne bronchitídy a bronchopneumónie.
  • Močopohlavné nákazy – tvoria 21 percent zo všetkých nákaz. Najväčší počet bol na oddeleniach internom, anestéziológie a intenzívnej medicíny, psychiatrii a neurológie. Klinicky išlo najčastejšie o zápaly močových ciest po cievkovaní a pri zavedení katétra.
  • Nákazy kože a slizníc – tvoria 5,5 percenta zo všetkých nákaz . Najčastejšie sa vyskytli na neonatológii, chirurgii, internom a neurológii. Klinicky išlo o zápal spojiviek, dekubity, dermatitídy, zápal pupku novorodencov, svrab.
  • Infekcie v mieste chirurgického výkonu a popáleniny – tvoria viac ako 14 percent zo všetkých nákaz. Najviac sa ich vyskytlo na klinikách a oddeleniach chirurgie, traumatológie, anestéziológie a intenzívnej medicíny. Išlo najčastejšie o abscesy operačných rán.
  • Sepsy (ťažké otravy) – tvoria 14 percent všetkých nemocničných nákaz, hlásené boli najmä na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny, internom a chirurgii.
  • Ostatné nákazy – tvoria takmer 3 percenta zo všetkých nákaz. Do tejto skupiny boli nahlásené najmä zápaly mozgových blán, meningitídy, zápaly pobrušnice, zápaly prsníkov. Najviac nákaz sa vyskytlo na internom, neonatológii, chirurgii a neurológii.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba