Zabil právničku nájomný vrah?

Za smrťou právničky Ľubice Kolesárovej (35), ktorú napadol neznámy útočník pred domom v bratislavskej Karlovej Vsi, kde mala byt, stoja zrejme jej pracovné aktivity.

15.04.2013 12:10 , aktualizované: 19:55
Kolesárová, vražda, právnička Foto: ,
Dom, v ktorom bývala zavraždená právnička Ľubica Kolesárová.
debata (120)

Kolesárová patrila medzi málo právnych expertov na Slovensku, ktorí sa špecializujú na colné právo a medzinárodný obchod. V minulosti pôsobila na colnom riaditeľstve v hodnosti podplukovníčky. Podľa informácií denníka Pravda sa jej už v tom období vyhrážali osoby ruskej národnosti. Práve kvôli tomu bola podľa nášho zdroja veľmi opatrná. Nedeľný večer sa jej však stal osudným. Neznámy páchateľ Ľubicu Kolesárovú obzvlášť surovým spôsobom napadol a spôsobil jej zranenia, ktorým 11 hodín po prevezení do nemocnice podľahla.

Vyšetrovanie už od krajskej polície prebrala Národná kriminálna agentúra. Vyšetrovateľ bezprostredne po útoku začal trestné stíhanie vo veci trestného činu ublíženia na zdraví. Neskôr čin prekvalifikovali na vraždu. Polícia podľa našich informácii už preveruje právničkine pracovné aktivity. Lúpežné prepadnutie vylúčila. Motív lúpežného prepadnutia vylučuje aj fakt, že podľa očitých svedkov mala po útoku pri sebe všetky osobné veci vrátane telefónu a kľúčov od auta.

Páchateľ mal na ženu čakať skrytý v prítmí ulice, v blízkosti vchodu, kde bývala. Pri útoku jej spôsobil rozsiahle zranenie tváre, nožom jej prepichol oko, prenikol ním až do vnútra hlavy. Neďaleko miesta činu sa našiel nôž s čepeľou dlhou 20 centimetrov s čiernou rukoväťou, ktorým ju pravdepodobne napadol. Podľa očitých svedkov, ktorí páchateľa videli, ako utekal pomedzi bytovky z miesta činu, išlo o muža nízkej postavy, ktorý mal na sebe čiernu kapucňu. Ženu do nemocnice na bratislavské Kramáre priviezli záchranári v nedeľu pred 23. hodinou. „Mala mnohopočetné poranenia s masívnym krvácaním. Najvážnejším bolo zranenie hlavy. Jej stav bol kritický a ťažkým zraneniam podľahla,“ uviedla Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Podľa informácií denníka Pravda malo ísť o nájomnú vraždu na objednávku cudzincov, čo by mal potvrdzovať aj spôsob, akým sa útok odohral. Podľa odborníka spôsob útoku naznačuje čin z pomsty.

Jaroslav Ivor, bývalý šéf policajných vyšetrovateľov, sa s takýmto brutálnym vedením útoku stretol len výnimočne. Zohavenie tváre obete podľa neho ukazuje, že mohlo ísť o akt pomsty. „Celkovo aj nôž sa veľmi často používa ako zbraň pri pomste. Takýto manifestačný, hrubý spôsob útoku vypovedá o nadvláde útočníka, ktorý cíti veľkú prevahu nad obeťou. Zasiahnutie lebky cez oko tiež vypovedá o brutalite páchateľa,“ povedal.

Zastupovala aj Varehu

Ľubica Kolesárová pracovala ako právnička, ktorá patrila k desiatke odborníkov v oblasti colného práva a medzinárodného obchodu. V marci 2011 zastupovala aj podnikateľa Mikuláša Varehu, známeho ako „pána Zemplína“, ktorý je obvinený z daňového podvodu vo výške takmer 29 miliónov eur. Podľa informácií denníka Pravda zastupovala aj protistranu v spore s otcom a synom, ktorí patria medzi veľkopodnikateľov. Podľa informácií portálu topky.sk ich včera zadržali kukláči a obvinili ich z trestného činu podplácania. Kolesárová mala taktiež veľa klientov na východe Slovenska, kde zvykla pravidelne cestovať.

Právnička nebola ani advokátkou, ani exekútorkou, ako sa pôvodne predpokladalo. Jej členstvo v Slovenskej komore exekútorov vyvrátila hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová. „Nie je exekútorka a nikdy u nás nepracovala,“ uviedla. Ľubica Kolesárová nikdy nezložila ani advokátske skúšky. Pracovala ako koncipientka u svojho manželka, taktiež známeho advokáta Juraja Kolesára, ktorý v roku 2011 spáchal samovraždu. Aj okolnosti, ktoré sprevádzali jeho smrť, sú záhadné. Oficiálnu verziu samovraždy spochybňuje fakt, že Kolesár sa mal zabiť až dvoma strelnými ranami do hlavy nelegálne držanou zbraňou, pričom jeho známi ho poznali ako človeka, u ktorého by nepredpokladali držbu nelegálnej zbrane. Po oboch právnikoch zostal 7-ročný syn.

Mimoriadne brutálna poprava

Podľa Ivora okolnosti ohavného činu jednoznačne ukazujú, že páchateľ napadol ženu s úmyslom zavraždiť ju. „Útok bol smerovaný na hlavu a krk, čiže životné dôležité ľudské orgány, a použil nástroj, ktorým mal byť nôž s veľmi dlhou čepeľou. Vďaka tomu vzniká jasné podozrenie minimálne z trestného činu vraždy,“ povedal. Začatie trestného stíhania pre ublíženie na zdraví bola podľa neho len pracovná policajná verzia pre verejnosť, ktorá sa nezhoduje s realitou.

Archívna fotografia právničky Ľubice Kolesárovej. Foto: SITA, Jozef Habočík
Ľubica Kolesárová Archívna fotografia právničky Ľubice Kolesárovej.

Žena bývala v prvom vchode bytovky, útok sa však odohral takmer na jej konci. Sused, ktorý žije na prízemí bytovky, pred ktorou sa útok odohral, to zdôvodňuje častým problémom s parkovaním pred bytovkou. „Ak nenájdeme miesto pred vchodom, parkujeme dolu pred nákupným centrom a potom vyjdeme hore schodiskom z opačnej strany. Útočník ju asi sledoval a musel tu už čakať niekde prikrčený v tme. Práve vtedy tu ešte aj parkovalo auto, ktoré mu poskytovalo väčšiu tmu,“ vysvetlil.

Prvú pomoc jej mal poskytnúť práve sused, ktorého auto parkovalo pri mieste činu. „Asi vyzrel von, chcel ho skontrolovať alebo preparkovať a uvidel ju. Mala dorezanú celú tvár a krk. Boli tu obrovské kaluže krvi,“ opísal situáciu svedok. Volanie o pomoc nepočul, napriek tomu, že býva na prízemí, pretože mal nahlas pustenú televíziu. Podľa neho je Karlova Ves známa ako pokojná štvrť a v blízkom okolí sa nezvykli pohybovať nijakí výtržníci či iní rušitelia nočného pokoja.

Pri použití noža v oblasti tváre a krku ide podľa Ivora o neštandardný a výnimočný spôsob, v ktorom sa prejavuje veľká brutalita a agresivita páchateľa. „V takomto prípade možno hovoriť o cynickom a citovo chladnom útočníkovi, ktorý je schopný vykonať akýkoľvek závažný čin,“ spresnil. Podľa neho však nemusí ísť o praktiky blízke prostrediu organizovaného zločinu. „Tí väčšinou používajú strelné zbrane či výbušniny. Nôž svedčí skôr o individuálnom páchateľovi či individuálnej skupine, ktorá tým prejavuje určitú nenávisť a absolútnu citovú neúčasť vo vzťahu k obeti,“ dodal.

Ivor nevylučuje ani trestný čin úkladnej vraždy. „Pri úkladnej vražde je potrebná vopred uvážená pohnútka a pokiaľ policajti nemajú ešte páchateľa a zistené ďalšie okolnosti, je ešte predčasné o tom hovoriť,“ uzavrel.

Známym advokátom sa tragédie nevyhýbajú

Tragicky skončil aj manžel právničky Ľubice Juraj Kolesár. V máji 2011 sa zastrelil v byte v bratislavskej Karlovej Vsi. Zanechal vraj list na rozlúčku, ale na verejnosť neprenikli dôvody jeho skutku. Pôsobil ako advokát, vyučoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského a bol tiež honorárnym konzulom Albánska.

Stále nevyšetrenou je vražda známeho advokáta Ernesta Valka. Zastrelili ho ešte v novembri 2010 v jeho dome v Limbachu neďaleko Bratislavy. Na počiatku polícia pracovala s motívom lúpežnej vraždy, krádeže a vylúpenia domu a tiež vraždy na objednávku. Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak ešte vlani naznačil, že Valkova smrť nebola plánovaná a môžu ju mať na svedomí ľudia, ktorí chceli jeho dom vykradnúť.

Valko bol predsedom federálneho Ústavného súdu. Neskôr štát zastupoval vo viacerých významných kauzách napríklad Slovenský plynárenský priemysel v spore o tzv. Duckého zmenky. Krátko pred smrťou sa objavilo jeho meno v súvislosti s kauzou Tipos.

V roku 2011 si vzal život bývalý podpredseda Najvyššieho súdu Juraj Majchrák. Polícia začala trestné stíhanie vo veci pre trestný čin účasti na samovražde. Napokon však trestné stíhanie zastavila s tým, že sudca spáchal samovraždu. (su)

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba