Kauza Sokol prekračuje slovenské hranice

Vyšetrovatelia sa v kauze Sokol zaujímajú aj o podozrivé finančné operácie arcidiecézy v zahraničí. Informovala o tom vo štvrtok televízia TA3 s tým, že túto záležitosť potvrdil aj policajný prezident Tibor Gašpar.

18.04.2013 23:10
Trnava Foto: ,
Financovanie trnavského arcibiskupského úradu prešetruje polícia.
debata (157)

Polícia už polroka preveruje financie z obdobia Jána Sokola v Trnavskej arcidiecéze. Predaj pozemkov pre Tesco, nevýhodný predaj cirkevných pozemkov a výstavba domova dôchodcov v Jacovciach patria podľa televízie medzi najvážnejšie a arcibiskupstvo malo pri nich prísť o desiatky miliónov korún. Vyšetrovanie kauzy sa však prenieslo až hranice Slovenska. Polícia aktuálne preveruje aj to, kam konkrétne tiekli milióny eur z Trnavy.

Vyšetrovateľom by vo veci mali pomôcť zahraniční kolegovia. „Tie medzinárodné právne pomoci boli do krajín ako sú Kanada, USA, Taliansko a Vatikán,“ uviedol pre TA3 policajný prezident Tibor Gašpar.

Z USA mali do Trnavy smerovať milióny eur cez nadáciu manželov Garbovcov. V prípade však doteraz nebol nikto obvinený. Vyšetrovatelia nateraz plánujú desiatky výsluchov. „Bude to určite časovo náročné. Prebiehajú tam znalecké dokazovania v oblasti účtovníctva,“ spresnil Gašpar.

Výsluch už absolvovali obaja emeritní arcibiskupi Trnavy Róbert Bezák i Ján Sokol. Prvý menovaný na podozrivé transakcie svojho predchodcu verejne upozorňoval už od svojho príchodu do úradu. Na políciu sa pre zvláštne prevody a neevidované účty obrátila aj audítorka. Od začiatku vyšetrovania sa ale k celej kauze nevyjadruje.

157 debata chyba