Úradníčka, ktorá dohadovala úplatok, spolupracuje s políciou

Úradníčka daňového úradu v Šamoríne, ktorá sa s dvoma podnikateľmi otcom a synom bavila o finančných podvodoch a výške úplatku, podľa informácií denníka Pravda spolupracuje s políciou.

19.04.2013 20:00
debata (26)

Svedčí o tom aj to, že Finančná správa doteraz na ňu za údajnú korupciu nepodala trestné oznámenie.

Na zázname, ktorý zverejnila televízia Markíza, mal štátnej úradníčke pripadnúť úplatok vo výške 290-tisíc eur. S podnikateľmi sa rozprávala o miliónoch, ktoré im mal vrátiť štát na vratkách DPH. Finančná správa kauzu komentovať nechce, uviedla iba, že sa snaží úradníčke doručiť výpoveď. Prečo na ňu nepodala trestné oznámenie, to nevysvetlila. „Do ukončenia vyšetrovania sa k prípadu nemôžeme vyjadrovať,“ reagovala opakovane hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

V tom čase, keď bolo video nahrané, šéfovala úradníčka daňovému úradu. Macíková len uviedla, že bola odvolaná bez udania dôvodu. Podľa nej úrad viedla od 1. júla do konca roka 2010. Podľa informácií Pravdy úradníčka s políciou spolupracuje. O tom, či v postavení policajného agenta alebo svedka, kompetentní mlčia.

„Pri korupcii sú vždy dve strany. Jedna, čo dáva a druhá, čo berie. Polícia robí s druhou stranou,“ povedal pre Pravdu policajný zdroj blízky vyšetrovaniu. Orgány činné v trestnom konaní môžu v rámci Trestného poriadku nasadiť agenta o jeho nasadení však musí v prípravnom konaní rozhodnúť sudca.

Obaja podnikatelia sa pre podozrenie z korupcia a podplácania ocitli na krátko vo väzbe. Nahrávku, ktorá má dokazovať, že podnikatelia podplácali a núkali úplatok úradníčke zo Šamorína vo výške 100-tisíc eur, sudca odmietol uznať ako dôkaz. Otca aj syna musela polícia prepustiť. O tom, či budú ďalej vyšetrovaní na slobode, alebo skončia vo vyšetrovacej väzbe, rozhodne v utorok Najvyšší súd.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba