Svedectvo úradníčky bude na súde s podnikateľmi rozhodujúce

O tom, či dvaja obvinení podnikatelia otec a syn zostanú v kauze údajnej korupcie úradníčky daňového úradu na slobode, alebo skončia vo vyšetrovacej väzbe, rozhodne v utorok Najvyšší súd.

22.04.2013 20:01
debata (18)

Prokurátorka totiž minulý týždeň so svojou žiadosťou, aby ich Špecializovaný trestný súd poslal pre podozrenie z podplácania za mreže, neuspela. A to i napriek tomu, že orgány činné v trestnom konaní poskytli súdu nahrávku, ktorá mala dokazovať, že jej ponúkali úplatok 100-tisíc eur. Sudca rozhodnutie prepustiť obvinených podnikateľov zdôvodnil tým, že polícia nepredložila dostatočné dôkazy, že niekoho podplácali.

V utorok podľa informácií Pravdy bude prokurátorka môcť predložiť súdu aj svedectvo daňovej úradníčky, ktorá sa objavila na nahrávke, ktorú zverejnila televízia Markíza. Na nej títo podnikatelia obvinení z korupcie s úradníčkou hovoria o miliónoch, ktoré im má štát vrátiť na vratkách DPH. Zo sumy, ktorú majú získať od daňových úradov, má podľa záznamu úradníčke pripadnúť 290-tisíc eur.

Hoci finančná správa úradníčku prepustila, trestné stíhanie za údajnú korupciu na ňu nepodala. Podľa informácií Pravdy úradníčka s políciou spolupracuje a má postavenie chráneného svedka.

Advokát Milan Cibík, ktorý sa venuje trestnému právu, hovorí, že úradníčka môže mať toto procesné postavenie v tom prípade, ak spĺňa zákonné podmienky. Podľa neho ak bývalej úradníčke odložili obvinenie z brania úplatku, mohol ju vyšetrovateľ a prokurátor do programu chráneného svedka navrhnúť. „Jej svedectvo môže byť rozhodujúce k preukázaniu, že prišlo k trestnému činu úplatkárstva,“ upozorňuje advokát. Cibík si myslí, že úradníčka vypovedala na polícii až po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu.

Rodina podnikateľov obvinených z úplatkárstva poskytla médiám stanovisko, v ktorom akékoľvek podplácanie odmieta. „Je zarážajúce, že ako hlavný a jediný svedok údajného pokusu o uplácanie vystupuje bývalý zamestanenc colnej správy, človek, ktorý bol neskôr zamestnancom u nás vo firmách,“ uviedla manželka jedného z podnikateľov. Má ním podľa nich byť ich bývalý spoločník v jednej z ich firiem.

Podľa stanoviska je nahrávka, ktorá sa objavila na verejnosti, účelovo produkovaný svedecký tzv. dôkaz, ktorý okrem iného nie je prípustným relevantným dôkazom a ktorý zámerne poškodzuje dobré meno podnikateľov. Rodina tiež odmieta mediálne spájanie s minulý týždeň brutálne zavraždenou právničkou Ľubicou Kolesárovou ako absolútne neprípustné, ničím nepodložené.

Bývalej úradníčke daňového úradu by za korupciu, ak by jej súd dokázal vinu, hrozil trest na dva až päť rokov. Platný Trestný poriadok však podľa vysokoškolského pedagóga a poslanca Antona Martvoňa (Smer) umožňuje mimoriadne znížiť trest páchateľovi, ktorý sa zvlášť významnou mierou podieľal na objasnení trestného činu korupcie alebo na zistení, alebo na usvedčení jeho páchateľa tým, že poskytol v trestnom konaní dôkazy o takom čine.

To podľa neho znamená, že pokiaľ úradníčka bude spolupracovať s políciou a pomôže odhaliť a usvedčiť páchateľov, súd jej môže znížiť trest až na šesť mesiacov. Za určitých okolností, ak napríklad pomôže priamo odhaliť a usvedčiť organizátora trestného činu ako svedkyňa, môže súd upustiť od jej potrestania. „To v prípade, že priznala spáchanie prečinu a jeho spáchanie ľutuje napríklad tým, že spolupracuje s políciou,“ upozornil Martvoň.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba