Podnikateľov usvedčila výpoveď úradníčky, skončili vo väzbe

Dvaja obvinení podnikatelia Sergej a Alexandr S. skončili pre kauzu údajnej korupcie úradníčky daňového úradu vo vyšetrovacej väzbe.

23.04.2013 14:50 , aktualizované: 20:00
debata (44)

Najvyšší súd tak v utorok vyhovel sťažnosti prokurátorky, ktorá proti ich prepusteniu Špecializovaným trestným súdom podala minulý týždeň sťažnosť. Oboch priamo zo súdnej siene eskortovali do rozličných ústavov na výkon väzby. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je právoplatné a nie je možné sa proti nemu odvolať. Senát sa v prípade, ak by obvinení zostali na slobode, obával, že by došlo k ovplyvňovaniu svedkov a pokračovaniu v trestnej činnosti.

Súd rozhodol o väzbe na základe dvoch svedeckých výpovedí, bývalej úradníčky daňového úradu a ich bývalého spoločníka z firmy Ľubomíra Somorovského. Úradníčku vypočúvali minulý piatok a podľa prokurátora vypovedala viac ako sedem hodín.

Advokáti obvinených sa jej svedectvo snažili spochybniť a odvolávali sa pri tom na jej zlý psychický stav a ovplyvňovanie médiami, ktoré zverejnili videozáznam. „Počas jej výsluchu, na ktorom som bol prítomný, došlo asi k piatim prerušeniam, pretože svedkyňa nebola spôsobilá odpovedať. Skutok popisovala protirečivo a jednoznačne bola motivovaná strachom voči stíhaniu jej osoby z iného trestného činu, ktorý vzišiel z videozáznamu,“ tvrdil jeden z dvoch obhajcov obvineného syna.

Obhajca otca sa odvolával aj na fakt, že jeho klient nie je konateľom ani jednej z firiem, ktoré sa v prípade spomínajú. „Nie je konateľom ani splnomocnencom firiem, preto nemôže nikoho ovplyvňovať, nič podpisovať ani konať s daňovými úradmi,“ uviedol advokát.

Väzba im zabráni ohrozovať daniarov

Úradníčka vypovedala, že od vzniku nahrávky v roku 2010 ju opätovne kontaktoval starší z dvoch podnikateľov, ešte v januári tohto roku, kvôli prevzatiu ďalšej časti úplatku. Podľa jej slov mal ovplyvňovať a kontaktovať aj ďalších šéfov daňových úradov. „Aj preto je potrebné vziať ich do väzby, pretože môžu ohrozovať a ovplyvňovať aj iných funkcionárov daňového úradu a zároveň pokračovať v trestnej činnosti, pretože časť peňazí majú obvinení stále uschovanú,“ uviedol prokurátor.

Senát Najvyššieho súdu sa vo svojom rozhodnutí odvolal na detaily vo výpovedi úradníčky, ktoré doplnili informácie z videozáznamu. „Ak by existoval len videozáznam, nestačilo by to. Svedkyňa však vypovedala podrobnosti, o ktorých by nemohla vedieť len z pozretia záznamu. Aj ďalší svedok, ktorý vypovedal, hovoril o skutkoch, pri ktorých bol prítomný. Preto je tu podozrenie, že sa skutok stal a treba zisťovať jeho okolnosti,“ uviedol v rozhodnutí predseda senátu.

Polícia tak môže ďalej vyšetrovať daňové podozrenia z podvodov a fiktívnych obchodov s liehom, z ktorých je jedna z firiem zadržaných podnikateľov podozrivá. Podľa našich informácií úradníčka, ktorej výpoveď bola včera na súde rozhodujúca, je v postavení chráneného svedka. Prokurátor však túto informáciu odmietol komentovať.

Prokuratúra má ďalšie návrhy na obžaloby

Podľa informácií Pravdy z policajného zdroja blízkeho vyšetrovaniu na stole prokuratúry v Bratislave a Banskej Bystrici už ležia návrhy na obžalobu týchto podnikateľov súvisiace s ich obchodovaním s alkoholom či inou ekonomickou činnosťou. Aktivity firiem podnikateľov preveruje okrem polície aj finančná správa.

Vyšetrovateľ sa tiež intenzívne venuje kauze obchodu firmy v Šamoríne s nelegálnym alkoholom z roku 2004. Ide v nej o viac ako 80-miliónové odškodné, ktoré požadujú podnikatelia od štátu za zmarený zisk. Colníci totiž spomínanej firme, ktorá vlastnila sklady vo Veľkom Mederi, zhabali nelegálny lieh s falošnými kolkami. Prípad sa v týchto dňoch znovu vracia na Okresný súd Bratislava II.

Firma oboch podnikateľov už vo februári dostala od ministerstva dopravy takmer 400-tisíc eur. Tú získala ako postúpenú pohľadávku od inej spoločnosti, ktorá si ako náhradu škody uplatňovala od štátu za nesprávny postup bývalého Okresného úradu v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba