SOZA bude ako prvé meniť poplatky

Umelci, ktorí žiadali, aby autorský zväz zverejňoval, aké vysoké odmeny vypláca autorom, sa zmien nedočkajú. Nové vedenie zväzu sa takýto krok urobiť nechystá.

24.04.2013 10:44
SOZA Foto:
SOZA nezverejňuje, aké sumy vypláca autorom z poplatkov, ktoré vyzbiera za reprodukciu hudby.
debata (2)

Sľubuje však úpravy v sadzobníku poplatkov. Či budú vyššie, to prezradiť nechce. Podľa riaditeľa Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Antona Popoviča sa poplatky v sadzobníku nemenili 15 rokov a neberú do úvahy ani prechod na euro. „V blízkej budúcnosti dôjde k nejakým úpravám. Máme zodpovednosť aj voči zahraničným výberom, nachádzame sa na chvoste výberov,“ povedal Popovič. Poukazuje na príklad z Českej republiky, kde organizácia zastupujúca autorov vybrala na jedného obyvateľa 3,2 eura a v Maďarsku 4,5 eura, slovenská SOZA získala priemerne 1,2 eura na obyvateľa.

Podľa speváka, skladateľa a producenta Laca Lučeniča by úpravy mali byť pozitívnym krokom. „Celé je to také zlé, že akýkoľvek pohyb by mal byť pozitívny. Ten sadzobník už skutočne má svoje roky. Len by sa to nemalo meniť k horšiemu,“ povedal Lučenič.

O tom, či sa poplatky zvýšia, je podľa Popoviča ešte predčasné hovoriť, pretože je na celom výbore organizácie, akým spôsobom sa sadzby upravia. Môžu sa zmeniť všetky naraz alebo sa vyberú len niektoré z nich. SOZA, ktorá zastupuje autorov hudby, textu a vydavateľov, vyberá poplatky za reprodukovanú hudbu od organizátorov kultúrnych podujatí, majiteľov podnikov, ale aj živnostníkov, u ktorých hrá v prevádzke hudba, spoplatnené sú aj pohreby.

SOZA sa vlani na verejnosti zviditeľnila, keď žiadala poplatky od obce Pohorelá za ľudové pesničky, ktoré spievali deti v školskej jedálni, a platby od maturantov za stužkové. Od tých upustila po tom, čo ju skritizovala verejnosť aj ministerstvo kultúry. V tom čase zväz viedol Vladimír Repčík, ktorý koncom októbra minulého roka z funkcie odstúpil. Podľa Popoviča ku kritike dochádzalo pre neúplné, skreslené informácie a neznalosť zákona, ktorým sa organizácia musí riadiť.

Šéf SOZA chce rozprúdiť diskusiu o autorskom práve a duševnom vlastníctve a vysvetliť kauzy, ktoré v spoločnosti rezonovali, aby mohli byť prekonané „traumatické zážitky z minulosti“. „Chceme, aby v spoločnosti naša činnosť bola vnímaná ako legitímna. Mienim zanalyzovať každú situáciu tak, aby bolo jasné, kde je problém. Keď je problém u nás, vyhodnotíme to a preberieme zodpovednosť. Pracujeme s 35-tisíc hromadnými licenčnými zmluvami ročne, môže sa stať nejaká chyba,“ tvrdí Popovič.

Zväz však neplánuje v rámci stransparentnenia odmeňovania zverejňovať, koľko ktorému autorovi a za čo konkrétne vypláca, ako to niektorí umelci žiadali. „SOZA vydáva výročnú správu, kde sú uvedené informácie o spôsobe výberu,“ argumentuje riaditeľ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba