Padnú v kauze Radičovej kódu čoskoro obvinenia?

V prípade možnej sabotáže voľby generálneho prokurátora už vypovedalo na Generálnej prokuratúre všetkých jedenásť ministrov za Smer, ktorí boli za bývalej vlády poslancami opozície.

24.04.2013 12:00
generalna prokuratura, glvac Foto: , ,
Minister obrany SR Martin Glváč v utorok vypovedal na Generálnej prokuratúre.
debata (34)

V utorok vypočúvali posledných troch – Mareka Maďariča, Jána Počiatka a Martina Glváča. Premiér a časť ministrov boli na prokuratúre predminulý týždeň. Ukončenie svedeckých výpovedí by tak mohlo naznačovať, že vyšetrovanie sa blíži ku koncu. Zatiaľ však nie je jasné, či bude niekto z politikov obvinený alebo nie.

Či by mal prísť vo veci vypovedať ešte niekto, včera hovorkyňa Generálnej prokuratúry nespresnila. „Vec je v prípravnom konaní, preto nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie,“ odkázala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Vyšetrovatelia od politikov zisťovali, čo vedia o tzv. Radičovej kóde, podľa ktorého mali bývalí vládni poslanci označiť hlasovacie lístky tak, aby sa dalo zistiť, ako strany hlasovali. Malo sa to stať pri májovej voľbe pred dvoma rokmi, keď na post generálneho prokurátora kandidoval iba Dobroslav Trnka, jeho protikandidát Jozef Čentéš vtedy odstúpil. Podľa informácií Pravdy prokuratúra vypočula najprv 80 poslancov vtedajšej vládnej koalície, ktorí za Trnku nehlasovali, zdržali sa alebo ich hlasovacie lístky boli neplatné.

Šéf rezortu obrany Martin Glváč včera pred výpoveďou na prokuratúre povedal, že vopred dohodnutý kód podľa neho existoval. Presvedčil sa o tom vraj nielen na základe kuloárnych rečí. „Na základe debát so svojimi kolegami aj vtedajšími poslancami vládnej koalície. Otvorene o tom rozprávali. Aj na základe toho, čo nám povedal overovateľ zápisnice,“ vyhlásil Glváč. Rôzne označovania hlasovacích lístkov poslancami vtedajšej koalície priamo nevidel, tvrdí však, že bolo. „Počul som o tom, ako si ich mali označovať a videl som aj to, ako sa navzájom kontrolovali. Problém ale asi bude aj v tom, ako boli hlasovacie lístky skartované vtedajším predsedom Národnej rady,“ dodal na adresu Richarda Sulíka (SaS). Čo tým mal na mysli, ďalej nespresnil.

Nevie to vraj ani Sulík, ktorý sa obhajuje tým, že postupoval podľa rokovacieho poriadku. „Ten hovorí, že hlasovacie lístky sa po voľbe skartujú a v tomto duchu som aj postupoval. Neviem si predstaviť, aký by mal byť v tom problém,“ reagoval včera Sulík. Lístky na skartáciu vraj len odovzdal a ani nevie, kto ich následne zničil.

O údajnej manipulácii tajnej voľby nechceli včera hovoriť šéf rezortu kultúry Marek Maďarič ani minister dopravy Ján Počiatek. „O Radičovej kóde mám informácie asi ako väčšina z nás, že sme o tom počuli,“ uviedol Počiatek.

Denník Pravda už pred rokom upozornil na to, že niekoľko poslancov pod prísahou potvrdilo manipuláciu pri voľbe zo 17. mája 2011 s tým, že označili lístky podľa vopred dohodnutého kľúča. Prokuratúra kauzu vyšetruje ako trestný čin sabotáže a marenie úlohy verejným činiteľom. Kauza tzv. Radičovej kódu nebude mať vplyv na rozhodovanie Ústavného súdu o sťažnosti Jozefa Čentéša, že ho prezident odmietol vymenovať za generálneho prokurátora. Ústavný súd sa k voľbe zo 17. mája už vlani vyjadril. Odmietol sťažnosť Dobroslava Trnku, ktorý túto voľbu namietal ako neopodstatnenú.

Koncom februára sa na internete tiež objavili časti výpovedí bývalého poslanca strany Most-Híd Igora Sidora, exposlanca KDH Andreja Ďurkovského a Vladimíra Matejičku (Smer). „Pri voľbe generálneho prokurátora v roku 2011 som nemohol hlasovať tak, ako som chcel,“ uviedol Sidor vo výpovedi. Prokuratúra vtedy nevylúčila, že únik týchto svedeckých výpovedí bude mať trestnoprávnu dohru. Ako napreduje vo vyšetrovaní tejto veci, včera povedať nevedela.

„Prokurátor, ktorý má túto vec, je služobne mimo úradu,“ vysvetlila Tökölyová. Pravda už informovala, že kópie svojich výpovedí majú aj niektorí poslanci, ktorí už svedčili. Generálna prokuratúra nemá šéfa už vyše dvoch rokov. Pre pat na Ústavnom súde pre námietkovú vojnu medzi sťažovateľom Jozefom Čentéšom a prezidentom Ivanom Gašparovičom, ktorý odmietol Čentéša zvoleného bývalým parlamentom menovať, môže zostať prokuratúra bez vedenia aj ďalšie mesiace.

Vo veci nevymenovania Čentéša obaja v priebehu dvoch mesiacov namietli dvanásť z trinástich sudcov Ústavného súdu. Nenamietanou zostala iba sudkyňa Marianna Mochnáčová. Súd sa tak k rozhodovaniu o sťažnosti a predbežnom opatrení, ktoré môže rozhodnúť o tom, či sa bude v parlamente konať nová voľba kandidáta na funkciu generálneho prokurátora, ešte vôbec nedostal, zaoberal sa len stanovovaním nových námietkových senátov.

Ústavný súd už vyše mesiaca v tejto veci nekonal, naposledy 19. marca. O riešení situácie možno rozhodne už dnes plénum. „Dnes bude neverejne zasadnutie pléna Ústavného súdu. Je možné, že sa bude diskutovať aj o alternatívach riešenia tejto situácie,“ reagovala hovorkyňa súdu Anna Pančúrová. Reagovala tak na otázku Pravdy, ako chce riešiť súd vyblokovanie takmer všetkých sudcov, či zmenou legislatívy, ako navrhol premiér Robert Fico a opozícia to odmieta, alebo možnosťou, že budú rozhodovať aj zaujatí sudcovia.

Na to, že pri májovej voľbe 2011 koaliční poslanci hlasovali podľa vopred určeného mechanizmu, upozorňoval šéf vtedajšej opozície Robert Fico. Spôsob hlasovania nazval „Radičovej kód“. Pravicová koalícia si pri voľbe šéfa prokuratúry od začiatku nedôverovala. Hovorilo sa o odpočúvaní politikov, prokuratúra preverovala aj informácie o podplácaní poslancov. O údajnej sume 300-tisíc eur za hlas sa hovorilo v prepisoch esemesiek medzi Richardom Sulíkom a podnikateľom Mariánom Kočnerom. Prepisy sa ocitli na internete pod kauzou známou ako Sasanka.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba