Novým tajomníkom rezortu dopravy je Stromček, nahradil Holáka

Vláda na návrh ministra dopravy Jána Počiatka (Smer) schválila odvolanie doterajšieho štátneho tajomníka rezortu Andreja Holáka. Kabinet zároveň do tejto funkcie vymenoval Viktora Stromčeka.

24.04.2013 13:15
Andrej Holák Foto:
Andrej Holák
debata (7)

„Viktora Stromčeka poznám ako schopného manažéra, ktorý má politický mandát strany Smer na výkon tejto zodpovednej funkcie. Očakávam od neho, že prispeje k rýchlejšej výstavbe a obnove dopravnej infraštruktúry a ešte vyššej efektivite v rezorte dopravy,“ zhodnotil zmenu Počiatek. Stromček doteraz pôsobil ako vedúci Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

Holáka vymenovala vláda za podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). „Andrej Holák ma požiadal o uvoľnenie z funkcie, pretože na svojom novom pôsobisku môže naplno využiť svoje právnické vzdelanie,“ vysvetlil Počiatek. Kabinet zároveň z funkcie vedúcej služobného úradu ÚVO odvolal Martu Budišovú.

Počiatek odporučil Holákovo odvolanie k 25. aprílu tohto roka a Stromček má na pozíciu nastúpiť 26. apríla. Minister vymenoval Holáka do funkcie v apríli 2012. Holák je v súčasnosti aj okresným predsedom Smeru v Bratislave III. Viktor Stromček je zase okresným predsedom Smeru v Bratislave I.

Figeľ: Holák smeruje na ÚVO, je to konflikt záujmov

Vláda podľa predsedu opozičného KDH Jána Figeľa odvoláva z funkcie štátneho tajomníka ministerstva dopravy Andreja Holáka preto, aby ho poslala na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Figeľ v tom vidí evidentný a hrubý konflikt záujmov a pýta sa, prečo sa tak deje práve teraz.

„Podľa našich informácií preto, lebo ÚVO sa prvýkrát postavil veľmi výrazne proti záujmom mecenášov strany vo veľkom železničnom megatendri,“ vyhlásil Figeľ na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Úrad nariadil, aby Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) opätovne prehodnotili súťaž na modernizáciu železničnej trate medzi Trenčianskou Teplou a Zlatovcami, hoci vo veci je už podpísaná zmluva so spoločnosťou TSS Grade. Firma skončila v tendri druhá s ponukou za vyše 244 miliónov eur a na trati v súčasnosti pracuje. Najlacnejšiu ponuku predložila Skanska vo výške približne 200 miliónov eur, zo súťaže však bola vylúčená.

„Aká je úloha Holáka na úrade? Pozametať, potvrdiť rozhodnutie, ktoré je vyjadrené zmluvou?“ pýtal sa Figeľ. KDH je podľa neho presvedčené, že to zároveň súvisí aj s veľkou novelizáciou verejného obstarávania a s mnohými novými zámermi. „Verejné obstarávanie stále viac slúži súkromným záujmom,“ kritizoval exminister dopravy.

Zároveň pripomenul, že Holák sedel vo výberovej komisii na elektronické mýto, ktoré dodnes posudzuje Európska komisia (EK). „Vyhral tu najdrahší uchádzač a dielo je drahšie o 200 miliónov eur,“ vyčíslil predseda KDH. Holák je tiež okresným predsedom Smeru v Bratislave III.

„KDH preto vyzýva predsedníčku ÚVO Zitu Táborskú, ktorá má právo navrhovať svojho podpredsedu, aby v tejto chvíli potvrdila, ak je to možné, svoju profesionalitu a nezávislosť,“ adresoval Figeľ šéfke úradu. Holák totiž podľa neho stál za všetkými veľkými kauzami ministerstva dopravy v prvom i v súčasnom období vlády Roberta Fica (Smer). „Ak ho Táborská navrhne, profesionálne sa odpíše,“ dodal.

Fico: Nevidím v tom žiadny problém

Predseda vlády Robert Fico nepovažuje za problém, že pol roka voľný post podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) obsadí nominant Smeru-SD Andrej Holák. Opozícii podľa neho patrí miesto predsedu úradu, ale nie podpredsedu. „Takto to bolo aj v minulosti, že na čele Úradu pre verejné obstarávanie stál predstaviteľ opozície a podpredseda bol vždy za vládnu moc. Neviem, prečo by strana Smer nemala obsadiť túto pozíciu. Nevidím v tom absolútne žiadny problém,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Fico.

7 debata chyba