Poslanci z Liberálnej dohody predstavili štyri návrhy zákonov

Nezávislí poslanci združení v platforme Liberálna dohoda predkladajú do Národnej rady (NR) SR štvoricu návrhov zákonov, ktoré podľa nich reagujú na "praktické problémy ľudí a riešia aktuálne a akútne problémy".

26.04.2013 16:24
LIBERÁLNA DOHODA: Poslanecké návrhy zákonov Foto: ,
Poslanci NR SR združžení v platforme Liberálna dohoda: Zľava Juraj Droba, Daniel Krajcer, Juraj Mišškov, Jozef Kollár a Martin Chren.
debata (4)

Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásil bývalý podpredseda SaS, dnes nezávislý poslanec Juraj Miškov.

V návrhu novely zákona o spotrebnej dani z olejov reagujú poslanci na skutočnosť, že od poslednej legislatívnej zmeny platí pre všetkých obchodníkov s minerálnymi olejmi povinnosť registrovať sa na colnom úrade.

„Ministerstvo financií chcelo pôvodne prostredníctvom tejto novely postihnúť touto povinnosťou veľkých obchodníkov, ktorí obchodujú v automobilových, alebo vlakových cisternách. Bohužiaľ, chybou predkladateľa tejto ostatnej zmeny sa stalo to, že stovky malých autoservisov majú túto povinnosť,“ konštatoval poslanec Jozef Kollár.

„Ak si pôjdete do autoservisu vymeniť olej na vlastnom aute, autoservis musí byť registrovaný na colnom úrade a pravidelne predkladať štatistické dáta o všetkých tisíckach klientov,“ dodal Kollár s tým, že takýto stav výrazne zvyšuje administratívnu záťaž v podnikateľskom prostredí. „Náš návrh bude akousi brzdou, aby sa pôvodný úmysel zákonodarcu z dielne ministerstva financií nedostal do polohy, ktorú nechceli,“ vyhlásil Kollár.

Poslanec Martin Chren predstavil novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorým reaguje na kauzy s Regionálnou obstarávacou agentúrou z Horných Plachtiniec. Podľa Chrena dnes štátne inštitúcie nemusia nezverejňovať zmluvy medzi obstarávateľom a danou inštitúciou, ak bolo obstarávanie realizované prostredníctvom centrálnej obstarávateľskej organizácie. Novela má zaviesť povinnosť zverejňovať aj tieto zmluvy.

Exminister kultúry Daniel Krajcer predstavil novelu zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorá má podľa neho znížiť administratívu pre osoby, ktoré vlastnia niekoľko odberných miest, dôchodcov a pre firmy, u ktorých dochádza k znižovaniu počtu zamestnancov a tým pádom aj platieb.

„Momentálne je zákon nastavený tak, že všetky osoby, či už fyzické, alebo právnické, majú povinnosť nielen oznamovať zmenu skutočnosti, ale ju aj preukazovať. Myslíme si, že je to zbytočné zaťažovanie občanov a firiem a prichádzame s návrhom, že by povinnosť bola len oznamovacia. Všetky ďalšie údaje, ktoré slúžia na preukázanie, majú totiž k dispozícii štátne orgány,“ dodal.

Zároveň zdôraznil, že vláda, ktorej bol on členom, presadila úplné zrušenie koncesionárskych poplatkov a znovu ich zaviedol kabinet Roberta Fica. „Naďalej nesúhlasíme s koncesionárskymi poplatkami ako spôsobom financovania verejnoprávnych médií,“ vyhlásil Krajcer.

Poslanec Juraj Droba predstavil novelu zákona o cestnej premávke. „Náš návrh novely zákona spočíva v tom, že chceme zjednodušiť parkovanie motocyklov, skútrov a bicyklov na miestach s regulovaným parkovaním,“ povedal. Dnes musí motocyklista podľa zákona zabrať celé parkovacie miesto na regulovanom parkovisku, čo je podľa Drobu plytvanie priestorom. „Chceme to spraviť tak, aby motorky, skútre a bicykle mohli parkovať všade tam, kde nezavadzajú autám,“ uzavrel Droba.

4 debata chyba