Premiér v Oxforde: Dostal som otázky o obrane i Slovinsku

Premiér Robert Fico vo štvrtok podvečer prednášal na pôde Oxfordskej univerzity vo Veľkej Británii. Rozprával o téme Slovensko v Európe.

26.04.2013 19:00
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico prednášal v Oxforde.
debata (96)

Aké bolo posolstvo vašej prednášky?
Treba si uvedomiť, že som vystupoval v krajine, v ktorej je premiér pomerne konzervatívny vo vzťahu k EÚ a ktorý často prezentuje veľké výhrady. Preto som na začiatku mojej prednášky povedal, že všetko, čo idem povedať o vzťahu Slovenska a EÚ, myslím úprimne. Podstata vystúpenia bola v tom, že také krajiny, ako je Slovensko, ale aj EÚ potrebujú hlbšie spolupracovať.

Zaujali témy študentov?
Je to zaujímavý a veľmi prestížny klub študentov Oxford Union, ktorý má už viac ako sto rokov a je veľmi dobre organizovaný. Darí sa im pozývať prezidentov a ďalších predstaviteľov veľkých krajín. Dostal som otázky vzťahujúce sa na spoločnú obranu. Či napríklad EÚ vo vzťahu k NATO môže byť efektívnejšia pri vytváraní spoločných bojových jednotiek. Prekvapujúco ich zaujímala téma transformačného obdobia na Slovensku po roku 1989. Boli aj otázky k národnostným menšinám. Jeden študent sa pýtal, či nás netrápi, že často dochádza k omylom pri Slovensku a Slovinsku, lebo tie názvy niekedy spôsobujú v iných krajinách ťažkosti.

Británia sa nerada vzdáva kompetencií v prospech Bruselu. Pocítili ste v diskusii tento moment?
Oxfordská univerzita je otvorená pre študentov z celého sveta. Predpokladám, že tam bola aj časť študentov z iných krajín. Po prednáške prišla za mnou študentka z Maďarska, pretože som hovoril o konštruktívnom duchu v slovensko-maďarských vzťahoch. Poďakovala sa za takúto novonastolenú atmosféru. Absolvoval som tiež večeru s prorektorom Oxfordskej univerzity a dekanom jednej z college. Hovorili sme o štruktúre vzdelávania, o hlbokých tradíciách. Je tam veľmi individuálny prístup učiteľov k študentom. Samozrejme, je to škola, ktorú si študenti platia, a je to pomerne drahé. Ročný poplatok predstavuje 9-tisíc libier, a to je len školné. Okrem toho si musia platiť ďalšie výdavky.

Aký bol záujem o vaše vystúpenie?
Ťažko to posúdiť, miestnosť bola plná študentov. Neviem, koľko študentov chodí na iné prednášky.

Je možné, že by slovenská vláda podporila študentov vo výmenných pobytoch na prestížnych univerzitách?
V roku 2006 až 2010 sme mali program vysielania mladých ľudí, aby sa učili cudzí jazyk na stredných školách v Európe. Potom bol program, a boli to obrovské peniaze, že štát zaplatil trom či štyrom študentom pobyt na univerzitách. Keď sa vrátili, vláda mala povinnosť poskytnúť im miesto v štátnej správe. Nemali sme však najlepšie skúsenosti s tým, pretože študenti nemali veľký záujem pracovať v štátnej správe. Skôr je užitočnejšie za také veľké peniaze poslať radšej väčší počet študentov zo strednej školy do Anglicka, Francúzska alebo Nemecka, aby sa perfektne naučili cudzí jazyk.

Akú spomienku ste si odniesli z Oxfordu?
Bol som svedkom zaujímavej prehliadky priestorov univerzity. Zobrali ma na jednu z college. Videl som, ako študenti žijú. Niekedy máte pocit, že ste priamo vo filme Harry Potter.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba