Penzia aj o päť rokov skôr. Inšpirujeme sa Českom?

Tisíce ľudí bez práce, ktorí sú tesne pred dôchodkom, sa dnes ocitajú v bezvýchodiskovej situácii. Prácu si už pre vyšší vek ťažko nájdu, tak môžu uvažovať len nad predčasným dôchodkom, za cenu doživotného krátenia vyplácanej dávky.

28.04.2013 20:00 , aktualizované: 29.04.2013 08:00
dôchodok, sporenie, penzia, dôchodky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (65)

A na predčasnej penzii si už nesmú privyrobiť ani len na dohodu. Je tu však nápad, ktorý by im pomohol. Česi ho pomenovali – preddôchodok. A ten je šancou aj pre budúce generácie.

Umožňuje totiž občanovi urýchliť odchod do penzie až o päť rokov. A tak si užiť dlhšiu aktívnu starobu. Bez toho, aby sa mu neskôr vypočítaný riadny starobný dôchodok z prvého piliera podstatne znížil. Naša vláda by sa týmto príkladom mohla inšpirovať pri príprave reformy tretieho dôchodkového piliera. Ten má byť opäť daňovo zvýhodnený, čiže záujem občanov sporiť si v ňom zrejme vzrastie.

„Spomínaná česká verzia preddôchodku je určite zaujímavá dôchodková dávka. V rámci reformy slovenského tretieho piliera zvažujeme zavedenie podobnej, ako jednej z viacerých atraktívnych alternatív,“ uviedla Barbora Petrová z tlačového oddelenia ministerstva práce. Zatiaľ sa podľa nej nedá hovoriť o ďalších podrobnostiach. „Na túto tému momentálne diskutujeme v rámci pripravovaného Národného programu aktívneho starnutia na roky 2014 až 2020, ako aj v rámci stretnutí predstaviteľov ministerstva a Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností ako správcov tretieho piliera,“ dodala.

Nastúpiť v Česku na preddôchodok možno už od 1.¤januára tohto roku. Odborníci ho považujú za vhodnú alternatívu pre ľudí, ktorí sa blížia k dôchodkovému veku, stratili prácu a nasporili si dosť finančných prostriedkov práve v treťom pilieri. Konkrétne musia našetriť sumu, ktorá by im, rozpočítaná na celú dobu strávenú na preddôchodku, zabezpečila pravidelný mesačný príjem aspoň vo výške 30 percent priemernej mzdy.

Ten by preddôchodcovi mal pomôcť dôstojne prežiť. A ak si predsa len znovu nájde prácu, bude môcť zarábať aj popri čerpaní preddôchodkovej dáv­ky.

Prepočítané na slovenské podmienky, pri priemernej mzde 805 eur by mesačne preddôchodca z úspor v treťom pilieri mal čerpať aspoň 241,5 eura. Ak by teda chcel stráviť na preddôchodku celých päť rokov, musel by mať v treťom pilieri uložených minimálne 60 × 241,5, teda 14¤490 eur. A na dvojročný preddôchodok 5¤796 eur. Pravdaže, slovenský model by mohol mať aj celkom iné parametre.

„Zavedením preddôchodku určite nič nepokazíte. Treba si však uvedomiť, že je to produkt určený len pre istý segment sporiteľov s vyššími príjmami. Nízkopríjmové profesie si naň ťažko zarobia dosť peňazí,“ hovorí Vladimír Pikora, český odborník na tretí pilier z NextFinance. Úspech českého vzoru zatiaľ nehodnotí, podľa neho by to bolo príliš skoro. „Ani u nás však preddôchodok nijakú zásadnú zmenu neprinesie,“ mieni.

Slovenský predčasný dôchodca sa momentálne musí zmieriť s tým, že za každý neodpracovaný mesiac pred dovŕšením penzijného veku stráca pol percenta z dôchodku vyplácaného z prvého piliera. Ako preddôchodcovi, po prípadnom prebratí českého princípu, by sa mu však penzia rátala rovnako, ako keby splnil vekovú podmienku. Mierne nižšia by bola len v súvislosti s tým, že na preddôchodku už nepracoval, a teda zrejme ani neodvádzal poistné, čo ovplyvní výpočet dôchodku.

„Možnosť odísť na preddôchodok a čerpať finančné prostriedky z tretieho piliera namiesto poberania predčasného starobného dôchodku považujem za dobrú. Najmä ak by v tomto prípade aj slovenský preddôchodca, podobne ako v Česku, mohol zároveň pracovať a byť poistencom štátu, čo naša súčasná legislatíva v súčasnosti nepovoľuje. Tiež by bolo potrebné zamestnanému preddôchodcovi dobre nastaviť sociálne odvody,“ hodnotí poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska Jaroslava Lukačovičová.

Podľa Lukačovičovej je zaujímavá aj možnosť jednorazovo si navýšiť úspory v treťom pilieri z iných zdrojov, aby sa naplnila podmienka nasporenej minimálnej sumy. Za najdôležitejšie však považuje, aby plánovaná reforma doplnkovému pilieru naozaj vrátila stratenú atraktívnosť a aby podnietila starať sa o svoju budúcnosť na penzii čo najviac ľudí.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba