Sestry neskončili boj o platy, chcú rokovať s ministerkou

Zdravotné sestry sa stále dožadujú zvýšenia miezd, no zatiaľ sa z miesta vôbec nepohli. Kým lekárom sa platy zvyšovali už dvakrát a ďalšie navyšovanie bude pokračovať v budúcom roku, sestry sú odmeňované tak ako doteraz.

29.04.2013 11:00
Zvolenska Foto: ,
Zdravotné sestry sa s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou chcú stretnúť ešte tento týždeň.
debata (7)

Platný zákon, ktorý im zvýšenie miezd garantoval, pozastavil minulý rok Ústavný súd. Sestry opäť plánujú otázky mzdového ohodnotenia riešiť priamo s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek ju chce osloviť už tento týždeň. „Chceme sa informovať, v akom stave je kontrola personálnych normatívov v zdravotníckych zariadeniach a zároveň chceme vedieť, ako vyzerá návrh zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov,“ vysvetľuje hovorkyňa komory sestier Ivana Kvetková. Ministerka zdravotníctva im podľa nej už v polovici decembra povedala, že návrh je pripravený, stačí, aby ho posúdili ústavní právnici.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sestrám sa mzdy zvýšili už minulý rok. „Sestrám sa platy zvyšovali podľa ich požiadaviek v apríli,“ konštatuje Zuzana Čižmáriková z ministerstva. Podľa jej slov v štátnych nemocniciach požiadavky sestier plne rešpektujú.

Z celého prístupu ministerstva zdravotníctva majú sestry zmiešané pocity. Kvetková si myslí, že niektorým zdravotným sestrám vo fakultných a univerzitných nemocniciach zvýšili platy. A to aj napriek tomu, že zákon bol Ústavným súdom pozastavený. „Tých sestier je ale minimum, u drvivej väčšiny to tak nie je, navyše sa mnohým ešte rozdelili aj úväzky a ministerstvo s tým nič nerobí,“ tvrdí Kvetková.

Nemocnice rozdelili pracovné úväzky sestier na výkony zdravotných sestier a na administratívne pracovníčky, čím sa mali mzdy o niekoľko desiatok eur zvýšiť. Len osem zdravotných sestier minulý rok odmietlo dodatok k zmluve podpísať a následne prišli o prácu. Sestry sa obrátili na súd, ktorý mal rozhodnúť o neplatnosti ich výpovedí. Štyri z nich sa dohodli ešte mimosúdnou cestou, tri súd vyhrali a s jednou súdny proces ešte nie je ukončený.

Ministerstvo nemá dosah na všetky zariadenia

O tom, prečo sa lekárom platy zvyšovali a sestry zostali na mŕtvom bode, Kvetková špekulovať nechce. „Ťažko povedať, prečo to tak je, či majú lekári silnejšiu loby netuším, tiež sme sa snažili rokovať s ministerkou niekoľkokrát, ale z jej strany akoby nebol záujem,“ dodáva hovorkyňa komory. Sestry tiež dúfali, že ich ministerka prizve k príprave návrhu avizovaného zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov. Nič také sa neudialo.

Riaditeľka kancelárie komory sestier a pôrodných asistentiek Martina Bušniaková tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva nemá dosah na všetky zdravotnícke zariadenia a vyjadruje sa len k tým, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. „Ministerstvo preto nemusí klamať, keď tvrdí, že požiadavky sestier rešpektujú, sestrám sa platy zvýšili, pretože išlo o dohodu s vedením nemocníc, ktoré mali pokračovať podľa zákona, akoby nebol pozastavený,“ tvrdí Bušniaková.

Napriek tomu realita je podľa nej trocha iná. Sestry v skutočnosti nemajú z toho taký profit, ako by si predstavovali, pretože mzdy im vyplácajú bez príplatkov, čo sa približne dorovnáva s ostanými.

Sestry sú teraz v patovej situácii, reálne sa nemôžu domáhať vyšších miezd ani na súde. „Zákon pozastavil Ústavný súd, a tak nižšiestupňové súdy nebudú podľa rád právnikov chcieť rozhodovať,“ dodáva Bušniaková. Druhý avizovaný zákon podľa nej pravdepodobne nie je pripravený a nemôžu sa ani domáhať zrušenia delených úväzkov, pretože by sa sestry vrátili na pôvodné sumy. Tým pár sestrám, ktoré sa súdili, išlo o neplatnosť výpovede a nie o zmenený úväzok, čo je iná situácia.

Analytik: Centrálna regulácia miezd je chybná

Nový zákon sľubovala sestrám v decembri ministerka Zuzana Zvolenská, pretože pôvodný sa javil ako diskriminačný. Podľa Bušniakovej upravuje vraj iba jednu skupinu zdravotníckych pracovníkov, a tak sa ministerstvo rozhodlo vyjsť v ústrety a pripraviť spoločný zákon s tým, kde budú zohľadnené nároky všetkých kategórií. „V akom stave je tento zákon, zatiaľ netušíme, hoci už prešlo pol roka,“ dodáva riaditeľka komory.

V novom avizovanom zákone budú podľa sestier pravdepodobne navrhované sumy oveľa nižšie, pretože odborový zväz zdravotníckych pracovníkov ho chcel riešiť zákonom o verejnej službe, a to sú podľa sestier diametrálne odlišné ohodnotenia. „Predpokladáme, že pri presadzovaní tohto spoločného zákona budú sumy výrazne nižšie,“ dodáva Bušniaková.

Podľa analytika Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáša Szalaya je centrálna regulácia miezd zdravotníckych pracovníkov chybná a nesystémová, cenu práce stanovuje trh a nie štátni úradníci. „Systémové opatrenia na zlepšenie mzdového ohodnotenia zdravotníkov spočívajú vo zvyšovaní produktivity práce a zvyšovaní efektívnosti fungovania nemocníc,“ tvrdí Szalay.

Predražené nákupy, nekoordinované procesy, súbehy úväzkov a tak ďalej odčerpávajú podľa neho zdroje, ktoré by nemocnice vedeli, mohli a mali použiť na investície do budov, prístrojového vybavenia i odmeňovania kvalitných ľudí. Tak ako štát nereguluje mzdy predavačov či klampiarov, nemal by podľa neho regulovať ani mzdy zdravotníkov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba