Boli podkladom pre žalobu fiktívne dokumenty?

Kauza šamorínskej firmy s nelegálnym alkoholom z roku 2004, kde firma žiadala od štátu odškodné aj s ušlým ziskom okolo 80 miliónov eur, sa vracia späť na Najvyšší súd. To znamená, že štát zatiaľ nebude firme platiť žiadne odškodné.

29.04.2013 20:00
debata (3)

Pôvodne bratislavský okresný a neskôr aj krajský súd rozhodli, že štát musí firme zaplatiť náhradu škody, ktorá jej mala byť spôsobená nezákonnými rozhodnutiami a nesprávnym úradným postupom štátnych orgánov. Najvyšší súd ich rozhodnutie neskôr zrušil a firma sa obrátila na Ústavný súd.

Táto kauza je súčasne podľa informácií Pravdy pod drobnohľadom vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Polícia vedie vo veci podvodu už dlhšie trestné stíhanie. Podľa informácií Pravdy o právnu pomoc požiadali už aj ruské orgány. Polícia preveruje, či si majitelia šamorínskej firmy, ktorých Najvyšší súd minulý týždeň poslal do vyšetrovacej väzby za obvinenie z podplácania daňovej úradníčky, pohľadávku voči štátu nevymysleli a nepredložili fiktívne dokumenty.

Ústavný súd vo februári rozhodol, že Najvyšší súd zrušením rozsudkov bratislavských súdov porušil základné právo firmy na súdnu ochranu a spravodlivé súdne konanie, informoval denník Sme. Firma však až do právoplatného ukončenia sporu žiadne odškodné nezíska. Ústavný súd rozhodol len o tom, že Najvyšší súd musí advokátovi firmy zaplatiť súdne trovy vo výške 270 eur. Celý proces sa tak vracia znovu pred súd. Namiesto Okresného súdu Bratislava II bude však znovu o mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora rozhodovať Najvyšší súd. Kedy bude súd o tom pojednávať, nie je ešte známe.

„Uznesenie Najvyššieho súdu, ktorým bol zrušený rozsudok Krajského súdu v Bratislave a rozsudok Okresného súdu Bratislava II a vec bola vrátená Okresnému súdu Bratislava II na ďalšie konanie, bolo zrušené nálezom Ústavného súdu. Najvyšší súd bude opätovne rozhodovať o mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora proti vyššie uvedeným rozsudkom krajského a okresného súdu,“ reagovala Kancelária Najvyššieho súdu.

Z februárového rozhodnutia Ústavného súdu vyplýva ešte aj to, že ministerstvo financií, od ktorého žiada firma náhradu škody, po rozhodnutí krajského súdu v roku 2009 nevyužilo všetky možnosti a nepodalo dovolanie. Ministerstvo financií sa v tejto chvíli k súdnemu sporu nechce vyjadrovať. Podľa tlačového oddelenia rezortu ministerstvo „využilo všetky zákonné prostriedky, aby ochránilo záujmy štátu“.

3 debata chyba