Vláda prijala novelu o Ústavnom súde

Vláda prijala v skrátenom legislatívnom konaní zákon, ktorý má vyriešiť patovú situáciu na Ústavnom súde. Poslanci Ľudovej platformy sa „pre znásilnenie moci Smerom“ nezúčastnia na rokovaní v parlamente o tomto bode programu, oznámil to poslanec za KDH Pavol Hrušovský. Premiér Fico sa rozhodol, že chce mať zvoleného generálneho prokurátora už do prázdnin, myslí si Lucia Žitňanská z SDKÚ.

30.04.2013 08:56 , aktualizované: 13:41
vláda Foto: ,
Ilustračné foto
debata (130)

Ficov kabinet zaradil návrh na rokovanie vlády až dodatočne. Kabinet len minulý týždeň kabinet schválil návrh zákona, ktorý pomôže zvládnuť chaos okolo generálneho prokurátora. Na základe žiadosti vlády by mohol o tomto návrhu urýchlene rokovať aj parlament v skrátenom legislatívnom konaní.Schôdzu zvolal šéf parlamentu Pavol Paška na utorkové popoludnie a v náhrhu programu schôdze sú zatiaľ len tri prezidentom vrátené zákony. Teraz k nim pribudne aj návrh vlády urýchlene schváliť zmenu zákona o konaní pred Ústavným súdom.

Problémom je stále nevyriešená sťažnosť parlamentom zvoleného, ale prezidentom odmietnutého kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Na Ústavnom súde je pre viacero námietok Čentéša i prezidenta Gašparoviča vyblokovaných 12 z 13 sudcov. Komplikovanú situáciu minulý týždeň vyriešila vláda zmenou zákona o konaní pred Ústavným súdom. Podľa návrhu by o Čentéšovej sťažnosti mohli rozhodnúť aj namietaní sudcovia na základe uplatnenia doktríny nevyhnutnosti.

Premiér Robert Fico minulý týždeň hovoril, že buď Ústavný súd nájde iné riešenie, alebo bude postupovať podľa vládou schváleného návrhu. Rovnako tiež povedal, že zákon sa nebude prijímať v zrýchlenom konaní. „Pôjde to normálne do prvého čítania,“ vravel.Opozícia už v pondelok vyzvala vládu , aby rozhodnutie o skrátenom legislatívnom konaní dnes neprijímala.

Predsedníčka klubu SDKÚ Lucia Žitňanská vyhlásila, že pre tri prezidentom vrátené zákony nie je potrebné mimoriadne zvolávať parlament a vládny návrh sa môže prerokovať na riadnej májovej schôdzi. „Keď takýto návrh do parlamentu príde, budeme to považovať za ďalšiu možnosť pošliapať základné demokratické princípy tohto štátu," povedal predseda klubu Mostu-Híd László Solymos.

Fico: Prichádzajú čím ďalej, tým horšie informácie o stave prokuratúry

Hromadia sa informácie, ktoré naznačujú, že na Generálnej prokuratúre (GP) musí nastať výmena. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer, a to si nemôžeme dovoliť,“ vyhlásil v utorok po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

Kabinet v tejto súvislosti pristúpil k schváleniu návrhu na skrátené legislatívne konanie o novele zákona o organizácii Ústavného súdu (ÚS) SR. O ňom by mal v utorok rozhodovať parlament na svojom mimoriadnom zasadnutí. Podľa premiéra je nielen zablokovaný ÚS, ale aj GP, ktorej chýba vedenie.

„Rozhodli sme sa predložiť odborné riešenie, lebo opozícia sa odmietla o čomkoľvek baviť,“ uviedol Fico s tým, že nejde o politický návrh. Hoci podľa neho nejde o perfektné právne riešenie, museli k nemu pristúpiť práve pre informácie o zhoršujúcom sa stave na GP.

Vláda však dodrží svoje slovo a nepristúpi k novej voľbe generálneho prokurátora, kým ÚS nerozhodne o návrhu Jozefa Čentéša týkajúceho sa predbežného opatrenia. „Chceme vedieť, či parlament môže ísť ďalej, alebo či má čakať, až pokiaľ sa nerozhodne o podstate sťažnosti Čentéša. Považujem to za korektné,“ podčiarkol.

Popieranie vlastných slov ide premiérovi lepšie ako kliky, tvrdí Procházka

V Smere sa zjavne rozbehla vnútrostranícka súťaž o to, kto rýchlejšie poprie svoje slová. Povedal to nezaradený poslanec Radoslav Procházka v reakcii na to, že novelu zákona o organizácii ústavného súdu má parlament prerokovať v zrýchlenom režime.

Premiér Robert Fico pritom ešte nedávno tvrdil, že novela nepôjde v skrátenom legislatívnom konaní, ale pôjde na riadnu májovú schôdzu. Procházka tvrdí, že popieranie vlastných slov premiér Fico zvláda lepšie ako kliky.

„Nebolo pripomienkové konanie, nebola legislatívna rada vlády a nebude ani riadne konanie v parlamente,“ poznamenal. Procházka tvrdí, že vláda svojím konaním porušuje dva piliere právneho štátu, a to všeobecnosť a zákaz spätného pôsobenia. „Vláda rieši individuálnu vec a upravuje ju so spätnou pôsobnosťou. To je definícia opaku právneho štátu,“ uviedol Procházka.

Poslanec nevidí dôvod na to, aby vláda a parlament zasahovali do vnútorných pomerov ústavného súdu. Ten totiž podľa neho má nástroje na to, aby vyriešil situáciu okolo námietok nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša a prezidenta Ivana Gašparoviča bez toho, aby sa musel meniť zákon.

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba