RTVS a ČT zintenzívňujú spoluprácu

Užšiu spoluprácu medzi Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) a Českou televíziou (ČT) prinesie memorandum o spolupráci, ktoré vo štvrtok v Prahe uzavreli generálni riaditelia RTVS a ČT Václav Mika a Petr Dvořák.

02.05.2013 16:32
Václav Mika Foto:
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika
debata

Dokument podpísali v sídle ČT na Kavčích horách počas stretnutia zástupcov šiestich verejnoprávnych televízií stredoeurópskeho regiónu. Ako ďalej informoval hovorca RTVS Richard Šümeghy, dlhodobá spolupráca oboch verejnoprávnych médií vychádza z bohatej histórie, v čase 60. výročia Československej televízie. „Spolupráca medzi ČT a RTVS sa bude týkať nielen umeleckej tvorby v oblasti programu, ale tiež vývoja spoločných formátov, spravodajstva, techniky a technológií, nových médií, ľudských zdrojov a komunikácie,“ cituje tlačová správa z podpisu memoranda Václava Miku. Česká televízia je pre RTVS podľa Miku v mnohom vzorom.

Súčasťou dlhodobej spolupráce verejnoprávnych médií má byť aj vzájomná prezentácia národného dedičstva, slovenského a českého jazyka a kultúry. Pre RTVS je dôležitá tiež spolupráca pri budovaní nových médií verejnej služby a v oblasti digitalizácie. Pripravujú sa tiež školenia a stáže. Na základe memoranda ponúkne ČT licencie pre územie Slovenskej republiky prednostne verejnoprávnej RTVS. Slovenská verejnoprávna televízia už dlhodobo uvádza napríklad dokumentárny cyklus Na ceste a Na ceste po Česku. RTVS má aj licenčné práva na vianočnú rozprávku Šťastný smoliar či seriál Cirkus Humberto. Podľa hovorcu RTVS Šümeghyho, sa aktuálne medzi RTVS a ČT rokuje napríklad o uvedení seriálu Sanitka II. V súčasnosti vysielajú RTVS a ČT spoločný nedeľný dokumentárno-diskusný cyklus Colnica.

Stretnutie zástupcov verejnoprávnych vysielateľov z Českej republiky, Poľska, Rakúska, Slovenska, Maďarska a Slovinska a aj z Európskej vysielacej únie (EBU) sa venovalo smerovaniu verejnoprávnych televízií v strednej Európe a možnostiam medzinárodnej spolupráce. Dvojdňové stretnutie (1. 5. a 2. 5.) sa uskutočnilo z iniciatívy ČT vôbec po prvý raz, dodal Richard Šümeghy.

debata chyba