Župné voľby menia plány politických lídrov

Jesenné župné voľby mali byť súbojom Smeru s Ľudovou platformou, ktorá sa v parlamente snaží pôsobiť ako alternatíva voči vládnej strane. Plány lídrov však menia politici v regiónoch. V Nitrianskom a zrejme aj v Banskobystrickom kraji vzniknú zmiešané pravo-ľavé koalície.

05.05.2013 10:00
volby 2009, vuc , Foto: ,
Naposledy si občania volili županov v roku 2009.
debata (13)

Navyše, regionálne voľby nemusia byť ani ohlasom verejnosti na spokojnosť s vládou. Priznávajú to sami politici s odkazom, že nemožno porovnávať parlamentné a župné voľby. Pripúšťajú však, že istý test strany podstúpia. Zvlášť prestížne sa vníma obsadenie kresiel županov.

Politológ Michal Horský pripomenul hlasy opozičných politikov, že poraziť ľavicu je možné len vtedy, ak strany SDKÚ, KDH a Most-Híd združené v Ľudovej platforme nastúpia na bojisko už v župných voľbách. „Svätá vojna si vyžadovala postaviť 16 koalícií na županov a župných poslancov. Tento plán zrejme stroskotá. Otázka zostáva, prečo,“ podotkol politológ. Vysvetlil to napríklad tým, že Smer nie je HZDS, proti ktorému musela stranícka scéna zviesť totálny zápas, aby zabránila autoritárskemu režimu. Ako ďalší dôvod spomenul, že možné koalície aj naprieč politickým spektrom vytvárajú zdravšiu klímu. „ Tieto koalície môžu mať svoje chyby, zabraňujú však vzniku politického extrémizmu, ako aj etablovaniu sa kvázi politických strán, ktoré vytvára zopár jednotlivcov,“ dodal Horský.

Smer s KDH?

Už v pondelok KDH v Banskobystrickom kraji rozhodne, či pôjde do koalície s SDKÚ alebo so Smerom. Na rokovanie sa chystá aj líder KDH Ján Figeľ. Nedávno mal podľa našich informácií partnerov v platforme ubezpečovať o zámere podporiť na župana Ľudovíta Kaníka a zároveň aj vytvoriť koalíciu s SDKÚ.

Krajský šéf KDH Peter Muránsky sa, naopak, netajil tým, že by si skôr želal koalíciu so Smerom. Kresťanským demokratom totiž spojenectvo s SDKÚ neprinieslo doteraz želaný efekt v podobe väčšieho počtu poslaneckých kresiel v župnom parlamente a ani raz nezvíťazil ako župan nominant pravice. „Bude to na slobodnom rozhodnutí členov krajskej rady,“ povedal včera stroho Muránsky. Predsedníčka Smeru v Banskej Bystrici Jana Laššáková naznačila veľkú pravdepodobnosť vzniku koalície s KDH. „Tak na 90 percent,“ podotkla. KDH by mohlo získať v koalícii so Smerom viac kresiel poslancov a ako kandidáta by podporovalo súčasného župana Smeru Vladimíra Maňku.

V Nitrianskom kraji sa s veľkou pravdepodobnosťou zopakuje tzv. slovenská koalícia Smeru a časti opozície SDKÚ a KDH s cieľom prevážiť vplyv maďarských strán. „Vývoj smeruje k pokračovaniu slovenskej koalície,“ potvrdil podpredseda KDH Pavol Abrhan.

V Trenčíne Smeru chýba súper

V Trnavskom kraji si budú konkurovať strany Ľudovej platformy v súboji o post župana. KDH nominovalo exministra Ivana Uhliarika, Most-Híd exministra životného prostredia Józsefa Nagya. Krajský šéf KDH v Trnave Alojz Přidal je presvedčený, že Uhliarik má väčšie šance uspieť. Pripustil, že Mostu-Híd ide asi o hlasy voličov v ďalších parlamentných voľbách. „Možno je to taký mikrozápas s SMK,“ poznamenal. Nevníma preto postup Mostu ako „podraz“ a narušenie spolupráce Ľudovej platformy

Smer svojho kandidáta v Trnave zatiaľ nepredstavil. Kandidatúru zvažuje aj súčasný trnavský župan Tibor Mikuš, ktorý mal v minulosti podporu Smeru. Teraz mu podpora miestnych štruktúr Smeru chýba. Mikuš by však mohol šance iného kandidáta Smeru významne oslabiť. Je preto otázkou, či sa Smer napokon k nemu neprikloní.

V Trenčíne Ľudová platforma svojho kandidáta ešte nemá. Europoslankyňa Anna Záborská z KDH kandidatúru na županku odmietla. Poslanec Martin Fedor z SDKÚ sa kandidovať nechystá. Čaká sa preto, s kým príde KDH. Za Smer kandiduje za župana poslanec Jaroslav Baška.

Zhoda pravice chýba v Košiciach. O post župana sa mienia uchádzať niekdajší minister vnútra Martin Pado z SDKÚ aj exposlankyňa KDH Mária Sabolová. Pado nechcel svoje šance hodnotiť. Odhadol, že do polovice mája sa očakáva dohoda Ľudovej platformy na kandidátovi.

V Bratislave sa čaká súboj Moniky Flašíkovej Beňovej zo Smeru a súčasného župana a lídra SDKÚ Pavla Freša. Má istú podporu KDH i Mostu-Híd. Frešovi sľúbili podporu aj Sulíkovi liberáli. Nechcú však ísť do koalície na poslancov župného zastupiteľstva, ak v nej bude SMK. Kritizujú ju za spojenectvo s Fideszom a Viktorom Orbánom.

Špecifická je pozícia Bugárovho Mostu-Híd. Hoci ide o členskú stranu Ľudovej platformy, v južných regiónoch nebude s KDH a SDKÚ postupovať spoločne. V Banskobystrickom kraji sa bugárovci dohodli s SMK. Spolupráca spočíva v tom, že si kandidáti obidvoch strán nebudú konkurovať. O podobný postup sa obidve strany snažia aj v Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Kandidáti na županov

Bratislava

  • Pavol Frešo (SDKÚ)
  • Monika Flašíková Beňová (Smer)
  • Alojz Hlina (nezávislý)

Trnava

  • Ivan Uhliarik (KDH)
  • József Nagy (Most-Híd)
  • Tibor Mikuš (nezávislý)

Nitra

  • Milan Belica (Smer)

Banská Bystrica

  • Vladimír Maňka (Smer)
  • Ľudovít Kaník (SDKÚ)

Trenčín

  • Jaroslav Baška (Smer)

Žilina

  • Juraj Blanár (Smer)
  • Miroslav Mikolášik (KDH)

Prešov

  • Ján Hudacký (KDH)
  • Peter Chudík (Smer)

Košice

  • Zdenko Trebuľa (Smer)
  • Martin Pado (SDKÚ)
  • Mária Sabolová (KDH)

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba