Domáce väzenie bude využívanejšie. Vďaka náramkom

Preplnené väznice a rovnako aj štátny rozpočet by mohlo odľahčiť zavedenie monitorovacích náramkov. Využívali by ich najmä odsúdení na alternatívne tresty domáceho väzenia, ktoré v súčasnosti sudcovia ukladajú zriedka. Ministerstvo spravodlivosti chce systém elektronického monitorovania financovať cez eurofondy a predpokladá, že štát vďaka novinke výrazne ušetrí.

05.05.2013 15:03
väzeň, väzenie, väznica, mreže Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Náklady na jedného väzňa predstavujú podľa rezortu spravodlivosti ročne viac ako 13 500 eur. „Realizáciou elektronického monitoringu osôb tieto náklady opadnú. Odsúdený bude môcť navyše riadne chodiť do práce, starať sa o rodinu a platiť dane,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Podľa Lucie Kurilovskej, odborníčky na trestné právo, je dnes problematické ukladať alternatívne tresty domáceho väzenia aj preto, že kontrola väzňov je len náhodná, a teda nedostatočná. „V prípade zavedenia náramkov by sa uvoľnili nielen kamenné väznice, ale taktiež by sa odbremenili probační a mediační pracovníci od kontrol, ktoré často vykonávajú mimo pracovného času,“ vysvetlila.

Monitorovanie nebude určené len pre odsúdených na alternatívny trest domáceho väzenia. „Jeho využitie sa predpokladá aj pri podmienečných prepusteniach, pri podmienečnom odklade výkonu trestu s probačným dohľadom, kde môžu byť uložené určité povinnosti a obmedzenia, ale aj pri útekovej väzbe. Je možné ho rozšíriť aj mimo trestného konania, teda v rámci občianskoprávneho konania, kde je uložený napríklad zákaz približovania sa k nejakej osobe či zákaz vstupu na športoviská a kultúrne podujatia,“ spresnila Kurilovská.

Jaroslav Ivor, dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy, ktorý má na starosti úpravu potrebnej legislatívy, upozorňuje, že elektronický monitoring nie je nijaká novinka. „Zaviedli ho v 80. rokoch v USA, kde náklady na monitorovanú osobu tvoria len 20 percent z celkových nákladov na osobu vo väznici. Okrem toho pri takto kontrolovaných osobách po prepustení z väzenia klesá návrat k opätovnej trestnej činnosti,“ povedal.

Elektronický náramok bude odsúdený nosiť na nohe. Jeho pohyb budú sledovať pracovníci na centrálnom monitoringu. V prípade akéhokoľvek porušenia zákazu budú podľa signálu vedieť zakročiť. Pri odsúdených za drogovú trestnú činnosť sa bude môcť monitorovať aj to, či navštevujú resocializačné programy a odvykacie kúry.

Náklady sú predbežne vyčíslené na 27 miliónov eur. V prvej fáze chce rezort spravodlivosti zaobstarať okolo 2-tisíc elektronických náramkov. „Len čo by vznikla vyššia potreba, nie je problém v rýchlom slede zabezpečiť aj ďalšie náramky,“ dodal minister. Projekt by chcel spustiť najskôr na začiatku roku 2015. Predchádzať mu bude verejná súťaž a taktiež zaškolenie sudcov a odborných pracovníkov a príprava legislatívy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba