Šanca, že školstvo dostane na budúci rok viac, ešte existuje

Slovensko by malo viac investovať do školstva, žiadajú to školskí odborári. Upozorňujú na to, že štát investuje v priemere na jedného žiaka z rozpočtu približne polovicu z toho, čo dávajú v iných štátoch OECD.

07.05.2013 08:06
učitelia, štrajk Foto:
Za zvýšenie svojich platov vyšli učitelia do ulíc aj v septembri 2011.
debata (13)

Na nízke výdavky štátu do školstva, nielen na platy učiteľov, budú dnes pred parlamentom upozorňovať školskí zamestnanci z celého Slovenska. Najväčšie školské odbory očakávajú účasť približne tritisíc ľudí. Učiteľom, ktorí sa na proteste nezúčastnia, odporúčajú pripnúť si žlte stužky. Zhromaždenie pred parlamentom je odpoveďou školských odborov na Správu o stave školstva, o ktorej bude dnes rokovať parlamentný výbor pre vzdelanie. Odborári správe vyčítajú, že z jej konečnej verzie vypadol záväzok každoročného zvyšovania financií do školstva o 0,3 % HDP, čo je približne 200 miliónov eur ročne.

Ministerstvá školstva a financií navyšovanie peňazí na budúci rok nevylučujú. Otázku, či výdavky do školstva stúpnu, však rezort financií považuje za predčasnú. „Musíme si počkať na makroprognózu a daňovú prognózu, ktorá bude známa v júni. Na jej základe budú prebiehať ďalšie rokovania,“ uviedol tlačový odbor ministerstva financií. Návrh štátneho rozpočtu predloží rezort financií do polovice augusta.

Minister školstva Dušan Čaplovič bude o peniazoch s ministrom financií ešte rokovať. „Navyšovanie financií do školstva je dlhodobá priorita pána ministra, čo napokon dokázal aj pri navýšení platov v čase, keď sa zmrazujú platy v samospráve aj v štátnej správe,“ povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

O tom, ako budú školské odbory postupovať v prípade, že záväzok na zvyšovanie financií nebude prijatý, odboroví predáci nechcú špekulovať. „Predbiehate vývoj,“ odpovedal denníku Pravda Pavel Ondek, šéf školských odborov, ktoré združujú približne 55-tisíc pracovníkov v školstve. Najväčšie školské odbory sú po vlaňajšom štrajku učiteľov stále v štrajkovej pohotovosti.

Vláda koncom roka vyšla učiteľom len čiastočne v ústrety, keď zvýšila platy o päť percent. Odbory pritom žiadali zvýšenie platov o desať percent a tiež celkové zvyšovanie výdavkov na školstvo.

Podľa viacerých učiteľov je časť zamestnancov po vlaňajšej akcii sklamaná. Zhromaždenie pred parlamentom nepovažujú za dostatočný spôsob, ako presvedčiť vládu, aby do školstva viac investovala. „Nepodporujeme bezvýznamné podujatie, ktoré nebude mať nijaký efekt. Podporíme len ostrý štrajk,“ hovorí šéf menších Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi. Na nový štrajk sa chcú Nové školské odbory postupne pripraviť. „Šetríme do štrajkového fondu, aby sme štrajk mohli vyhlásiť a učiteľom potom hradiť časť mzdy,“ povedal.

Protestné zhromaždenie pred parlamentom priamo nepodporili ani učitelia, ktorí vlani vyhlásili tzv. štafetový štrajk v bratislavských školách. Namiesto protestu pred parlamentom sa rozhodli prerušiť na päť minút vyučovanie. „Je v tom náznak, že jediné riešenie je štrajk,“ povedal Vlado Crmoman zo Spojenej školy Novohradská v Bratislave.

Časť radikálnejšie naladených učiteľov ostrú formu protestu nevzdáva. Na sociálnych sieťach sa hovorí o možnosti vyhlásiť jednodňový štrajk na začiatku školského roka 2.¤septembra a pokračovať v prvý deň ďalšieho mesiaca. „Zvažujeme lavínový štrajk, ale rozhodujúcu úlohu na jeho úspechu bude mať aj tak to, či sa k nemu pridajú najväčšie odbory,“ dodáva Sebelédi.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba