Prezident zákon nepodpísal, s Macejkovou nehovoril

Prezident Ivan Gašparovič zatiaľ nepodpísal zákon, ktorý má zmeniť pravidlá pri rozhodovaní o kauze Jozefa Čentéša na Ústavnom súde. „Neviem, či zákon podpíše. Len 2. mája to bolo prijaté, máme čas k dobru,“ povedal hovorca prezidenta Marek Trubač. Prezident má na rozhodnutie 15 dní.

10.05.2013 10:15
Macejková Foto:
Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková
debata (68)

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková ani nečakala na podpis prezidenta a spis už pridelila sudcovi Petrovi Brňákovi. Hovorca Trubač nechcel komentovať otázku, či postup Macejkovej naznačuje, že prezident novelu zákona o konaní pred Ústavným súdom podpíše. „Prezident s pani Macejkovou o tom ani nehovoril. Neviem, či to bola dedukcia pani predsedníčky a ani to nemienim komentovať,“ povedal Trubač.

Sudca Brňák Macejkovej konanie neschvaľuje a upozornil, že parlamentom schválená novela zákona ešte nenadobudla účinnosť. „Nerozumiem tomuto postupu a pre tento čas ho považujem aj za nepatričný,“ napísal podľa denníka Sme Brňák v e-maili Macejkovej a ostatným sudcom.

Ústavný súd stále nerozhodol o sťažnosti Jozefa Čentéša, ktorého prezident odmietol vymenovať za šéfa prokuratúry. Pre námietky je vyblokovaných 12 z 13 sudcov. Vláda v zákone o konaní pred Ústavným súdom prišla s riešením, aby o Čentéšovej sťažnosti mohli rozhodovať aj namietaní sudcovia na základe doktríny nevyhnutnosti.

V prípade Čentéša by tak rozhodoval prvý pôvodne vyžrebovaný senát v zložení Marianna Mochnáčová, Milan Ľalík a Peter Brňák. Poslední dvaja sudcovia však boli právoplatne vylúčení z rozhodovania pre zaujatosť. Čentéš vládne riešenie považuje za zásah v priebehu súdneho konania a chce sa obrátiť na súd v Štrasburgu.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba