Žitňanská vyzvala Fica: Ruky preč od Ústavného súdu

Poslankyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer), aby dal od Ústavného súdu ruky preč. Predstavitelia opozičných strán sú prekvapení z konania šéfky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej, ktorá ani len nepočkala na podpis prezidenta Ivana Gašparoviča a spis o kauze Jozefa Čentéša už pridelila sudcovi Petrovi Brňákovi.

10.05.2013 11:29
Lucia Žitňanská Foto: ,
Lucia Žitňanská
debata (99)

Poslankyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer), aby dal od Ústavného súdu ruky preč. „Prebieha tu mocensko-politický zápas o to, kto bude generálny prokurátor. Žiaľ, treba povedať, že konanie prezidenta Gašparoviča, premiéra Fica a predsedníčky Ústavného súdu navodzuje dojem, že títo traja aktéri konajú v zhode a štvrtkový krok predsedníčky Macejkovej tento dojem umocňuje. Vidím jediné riešenie, a síce, aby Ústavný súd celú vec vyriešil sám. Vyzývam aj Roberta Fica, aby dal ruky preč od Ústavného súdu, aby politika išla preč od Ústavného súdu,“ povedala Žitňanská na tlačovej besede.

Žitňanská opakovane vyzvala aj prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal zákon o ústavnom súde, ktorý bol schválený v zrýchlenom legislatívnom konaní. Ústavný súd musí podľa Žitňanskej celú záležitosť okolo prípadu Jozefa Čentéša vyriešiť sám. „Je to jediná cesta, ako ukončiť túto traumatizujúcu kauzu, nech už to dopadne na ÚS akokoľvek,“ dodala.

Hrušovský je prekvapený z Macejkovej postupu

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský je prekvapený z postupu predsedníčky Ivetty Macejkovej, ktorá spis Jozefa Čentéša už dala sudcovi Petrovi Brňákovi. „Aplikovala niečo, čo prezident nepodpísal, čo nie je účinné a akoby prejudikovala účinnosť zle prijatého zákona,“ uviedol Hrušovský.

Macejkovej postup podľa Hrušovského zapadá do chaotického spôsobu rozhodovania a politického vplyvu na výsledok rozhodnutia ústavného súdu. Kroky predsedníčky ústavného súdu podľa šéfa poslaneckého klubu kresťanských demokratov prinášajú pochybnosti o tom, či súdy na Slovensku konajú nezávisle a na základe rozhodnutí, ktoré sú pre nich určujúce.

Most-Híd: Sme prekvapení aroganciou Ústavného súdu

Opozičná strana Most-Híd nesúhlasí s postupom predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej. Podľa Bugárovcov má Ústavný súd rozhodnúť tak, aby bol jeho verdikt v súlade s Ústavou SR, a nie s politickou objednávkou Smeru.

„Sme zaskočení aroganciou a svojvôľou Ústavného súdu, ktorý má ako štátna inštitúcia chrániť ústavnosť a zákonnosť a ísť príkladom. Práve naopak, ide veľmi zlým príkladom,“ tvrdí tlačová tajomníčka strany Zuzana Bačiak Masaryková. Krok Macejkovej preto považuje za nešťastný, protiústavný a nezákonný. „Sme presvedčení, že ide o podkopávanie základov právneho štátu,“ dodala.

ZOJ: Ide už o spochybňovanie základov právneho štátu

Nezávislá sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) vníma ako problém okolnosti sprevádzajúce voľbu a menovanie generálneho prokurátora. Tento problém najmä vzhľadom na dĺžku trvania a doterajšie spôsoby riešenia podľa ZOJ vzbudzuje v spoločnosti kontroverzné reakcie a atmosféru, spochybňujúce až základy právneho štátu.

„Hoci nie sme oprávnení posudzovať napr. ústavnosť ostatnej novely zákona o Ústavnom súde, považujeme za potrebné zdôrazniť, že je potrebné, aby tie štátne orgány, ktoré sa na probléme generálneho prokurátora podieľajú – Národná rada SR, Ústavný súd, prezident, vláda, minister spravodlivosti – dbali pri výkone štátnej moci náležite aj na následky svojich rozhodnutí a atmosféru, ktorú nimi v spoločnosti vytvárajú,“ uviedla prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková.

Pre námietky zaujatosti voči takmer všetkým sudcom je Ústavný súd už niekoľko mesiacov zablokovaný a nevie vo veci rozhodnúť. Smer preto minulý týždeň prijal bleskovú novelu zákona. Tá hovorí, že v takýchto prípadoch má o veci rozhodovať senát, ktorému bol spis pridelený ako prvému. To je Brňákov senát. Zákon však ešte neplatí, prezident ho zatiaľ nepodpísal.

Macejková podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača nemôže vedieť, ako sa hlava štátu rozhodne, lebo „prezident o zákone s predsedníčkou súdu nehovoril“. Ivan Gašparovič sa vraj ešte rozhoduje, či ho podpíše. Macejková si podľa Sme nemyslí, že zlyhala. Podľa nej pre prijatú novelu zákona „je pravdepodobné, že po následnom nadobudnutí účinnosti bude predmetný spis opätovne pridelený pôvodnému senátu“. Jeho členom je aj Brňák. Preto mu ho vraj „predbežne" odovzdali. Podsúvanie e-mailu novinám podľa nej „zasahuje do nezávislosti rozhodovacej činnosti súdu“. Po Brňákovom e-maile Macejková „zabezpečila“, aby až do platnosti zákona spis bol u nej.

99 debata chyba