Zvolenský: Ak sa nezastavia útoky na rodinu, urýchli to rozpad spoločnosti

Ak sa v Európe nezastavia systematické útoky na rodinu a manželstvo, vystavujeme sa vážnemu riziku, ktoré nebude znamenať len nedostatok ľudí v produktívnom veku, ale môže urýchliť aj kultúrny, hospodársky, sociálny a spoločenský rozklad spoločnosti. Počas Národného konventu o EÚ to povedal bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.

10.05.2013 13:11
Stanislav Zvolenský Foto: ,
Arcibiskup Stanislav Zvolenský
debata (52)

„Kto ohrozuje stabilitu rodiny, kto spochybňuje, že je základnou bunkou spoločnosti, ten ohrozuje spoločnosť ako takú,“ upozornil Zvolenský. Podľa jeho slov je dobré si uvedomiť, že Európa je jediným kontinentom, kde sa desaťročia využíval sekularizačný proces na elimináciu náboženstva z verejného priestoru. „Výsledkom je stále viac nezvládnutý multikulturalizmus, hospodárska a demografická kríza,“ tvrdí arcibiskup.

Európa podľa Zvolenského prechádza kultúrnymi a spoločenskými zmenami, ktorých príčinou je hospodárska kríza. „Čelíme jej už niekoľko rokov a v tejto chvíli nie je jasné, kedy skončí. Bolo by však chybou myslieť si, že východisko zo súčasnej situácie spočíva len v technických riešeniach, politických rozhodnutiach či hlbšej integrácii,“ upozornil.

Zvolenský je presvedčený, že je potrebné pomenovať v rámci sebaočistenia mravné zlyhania konkrétnych ľudí a inštitúcií, ktoré k tejto kríze viedli. „Bez návratu k tradičným kresťanským hodnotám je proces integrácie odsúdený na neúspech. EÚ aj eurozóna sú postavené na demokratickom spoločenskom systéme a trhovom hospodárstve, ale každá demokracia žije z hodnôt, ktoré sama nedokáže vyprodukovať,“ do­dal.

52 debata chyba