Najvyšší súd nechal Viliama Mišenku vo väzbe

Obvinený Viliam Mišenka zostane vo väzbe. Rozhodol o tom v piatok Najvyšší súd (NS) SR, ktorý zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zo 16. apríla.

10.05.2013 17:20
debata

Informovala o tom Kancelária predsedu NS SR. Špecializovaný súd žiadosť Viliama M. o prepustenie z väzby zamietol, pretože na jeho pobyt v nej sú stále dôvody. Najvyšší súd sťažnosť obvineného voči rozhodnutiu špecializovaného súdu zamietol, pretože nie je dôvodná. Viliam M. je vo väzbe pre možný útek, ovplyvňovanie svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti.

Viliama Mišenku stíhajú za výbuch v topoľčianskej firme Euromont TO z augusta 2009 a vinia ho z účasti na viacerých vraždách, vrátane vraždy jedného z bossov sýkorovcov Petra Čongrádyho – Čongiho. Pôvodne bol obvinený aj z účasti na vražde svojho synovca Jozefa Mišenku, spod obžaloby ho však súdy oslobodili. Mišenka bol obžalovaný aj v kauze najväčšej bankovej krádeže z januára 1996, z trezoru VÚB v Nitre vtedy zmizlo 173 miliónov korún. Aj v tomto prípade bol oslobodený.

Viliam Mišenka sa pred slovenskou políciou skrýval v zahraničí. Informácie o jeho pobyte sa objavili ešte vlani, keď sa zistilo, že iný hľadaný Slovák Karol Mello sa nachádza v Belize. Údajne tam bol aj Viliam M. a potom sa presunul do Venezuely. Tam sa ho podarilo zadržať na tretí pokus, presne 2. januára 2013 počas prechádzky na pláži na ostrove Margarita.

debata chyba