Fico by mal informovať o Generálnej prokuratúre

Mimoriadne rokovanie brannobezpečnostného výboru NR SR, na ktorom by mal premiér Robert Fico informovať o aktuálnom stave na Generálnej prokuratúre SR, zvolal jeho predseda Jaroslav Baška na pondelok 9.00.

11.05.2013 14:18
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (11)

Zasadnutie výboru inicioval poslanec za OĽaNO Richard Vašečka, ktorý na jeho zvolanie získal písomnú podporu tretiny členov výboru. Vašečka tak urobil preto, lebo Fico nereagoval na jeho výzvu a neprešiel situáciu na generálnej prokuratúre vysvetliť na riadne utorkové rokovanie brannobezpečnos­tného výboru.

„Som rád, že sa ľudia konečne budú môcť dozvedieť pravdu a zistia, prečo premiér porušil svoje slovo, že zákon o ústavnom súde nepôjde do skráteného legislatívneho konania,“ vysvetlil zvolanie mimoriadneho výboru s Ficovou účasťou Vašečka.

Stav na generálnej prokuratúre vyvoláva po vyjadreniach premiéra z konca apríla vo verejnosti otázky, tvrdí poslanec OĽaNO. „Veľmi jasne uviedol, že disponuje tajnými informáciami o súčasnom stave generálnej prokuratúry,“ dodal. Vláde sa podľa Ficových vyjadrení z 30. apríla hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval vtedy premiér. Odmietol konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.

Či sa premiér dostaví do Národnej rady, isté nie je. „Do kancelárie predsedu vlády nebolo doručené žiadne pozvanie na rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, o ktorom píšete,“ uviedol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády.

11 debata chyba