Staré vraždy v bratislavskom podsvetí začína polícia objasňovať

Po dlhých rokoch polícia odkrýva vraždy bosov bratislavského podsvetia. Bývalému Úradu boja proti organizovanému zločinu spolu s Odborom osobitného určenia Generálnej prokuratúry sa doteraz podarilo za vraždy postupne dostať do väzenia viacerých šéfov podsvetia z východného a stredného Slovenska, mafiánske popravy v hlavnom meste však zostávali roky nevyriešené.

13.05.2013 15:44 , aktualizované: 14.05.2013 09:27
polícia, páska, vražda, smrť Foto: ,
Ilustračné foto
debata (17)

V súčasnosti polícia vyšetruje viacero vrážd z podsvetia. Včera obvinila z vraždy šéfa skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru, ktorého zastrelili pred 16 rokmi pred bratislavským hotelom Holiday Inn, údajného člena nitrianskeho podsvetia Ľuboša F. Ten už bol obžalovaný vo viacerých prípadoch závažnej kriminality, za mreže ho však súd nikdy neposlal. Ľuboš F. je už dlhšie stíhaný aj za údajný podiel na vražde Petra Čongrádyho z roku 2004, pričom v tomto prípade ho súdy nevzali do väzby.

Údajný bos z Nitry mal už včera vypovedať na polícii. Denníku Pravda to potvrdil vysokopostavený policajný zdroj. Polícia ani odbor osobitného určenia sa k obvineniu nechcú vyjadrovať. „Odbor osobitného určenia vzhľadom na závažnosť skutkov a osoby obvinených nebude v súčasnosti poskytovať bližšie informácie v tejto trestnej veci,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

O obvinení ako prvý informoval portál Čas.sk s tým, že okrem Ľuboša F. sú obvinení ďalší traja ľudia. Vrece s obvineniami sa roztrhlo po tom, čo pre políciu začal vypovedať jeden z gangu sýkorovcov, ktorý stojí za rôzne trestné činy pred Špecializovaným trestným súdom. „Mnohé veci sa pohli práve preto, že začal vypovedať jeden z obžalovaných v tejto kauze,“ povedal dlhoročný kriminalista, ktorý si neželal uviesť svoje meno.

Minulý týždeň obvinila polícia z objednávky vraždy Romana Deáka v roku 1999 známeho bratislavského podnikateľa obchodujúceho s realitami. I keď polícia chcela doviesť podnikateľa zo Seychel, kde sa nachádza, na Slovensko, napokon sa to nepodarilo. Sudca na neho následne vydal medzinárodný zatykač. Ani k tomuto prípadu sa nechce polícia vyjadrovať. Ďalší traja obvinení z Deákovej vraždy už sedia vo vyšetrovacej väzbe. Ostatní dvaja – údajný šéf skupiny sýkorovcov Róbert L. prezývaný Kýbel a Martin B. s prezývkou Rus, ktorých obvinili z Deákovej vraždy ešte vlani, sú stále na úteku.

K obidvom vraždám členov bratislavskej mafie, ktoré boli spáchané pred rokmi, získava polícia informácie od viacerých ľudí. Niektorí majú postavenie svedka, iní sú obvinení alebo obžalovaní z inej závažnej trestnej činnosti. Sýkora zložil svoju skupinu z bývalých bratislavských vekslákov, medzi ktorými boli po jeho smrti aj niektorí najvplyvnejší ľudia, a to neskoršie zavraždený Peter Čongrády, alias Čongi, Róbert L., alias Kýbel, po ktorom sa v súčasnosti pátra v súvislosti s vraždou podnikateľa Romana Deáka a inou trestnou činnosťou. Sýkoru podozrievali z vraždy Róberta Remiáša, ktorá sa stala roku 1996 v Karlovej Vsi v Bratislave. Sýkora mal údajne prepojenie s vtedajším vedením SIS.

17 debata chyba