Gašparovič Čentéša za generálneho prokurátora nikdy nevymenuje

Prezident Ivan Gašparovič za žiadnych okolností nevymenuje Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Ako povedal prezidentov hovorca Marek Trubač, neexistuje taká možnosť, že by prezident Čentéša vymenoval.

13.05.2013 16:04 , aktualizované: 16:27
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič
debata (350)

„Prezident rozhodol definitívne. Neexistuje alternatívne rozhodnutie,“ konštatoval Trubač s tým, že proces voľby Čentéša bol ukončený jeho nevymenovaním na základe dôvodov, ktoré uviedol Gašparovič predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi. „Prezident návrh NR SR na vymenovanie Čentéša neprijal a s deväťstranovým zdôvodnením ho zaslal predsedovi NR SR. Týmto považuje kandidatúru Čentéša za uzavretú,“ povedal Trubač pričom pripomenul, že prezidentov verdikt bol dávno spravený a zverejnený bol 2. januára.

Gašparovič 2. januára oznámil, že parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša ne­vymenuje za generálneho prokurátora. Čentéš prezidentov postup napadol na ústavnom súde. Ten je pre námietky zaujatosti voči takmer všetkým sudcom už niekoľko mesiacov zablokovaný a nevie vo veci rozhodnúť. Smer preto prijal bleskovú novelu zákona. Tá hovorí, že v takýchto prípadoch má o veci rozhodovať senát, ktorému bol spis pridelený ako prvému. To je Brňákov senát. Zákon však ešte neplatí, prezident ho zatiaľ nepodpísal. 

Gašparovič nebude hovoriť s Macejkovou o Ústavnom súde

Prezident Ivan Gašparovič neplánuje s predsedníčkou Ústavného súdu (ÚS) SR Ivettou Macejkovou hovoriť o situácii na súde, kde Macejková pridelila spis Jozefa Čentéša vylúčenému sudcovi Petrovi Brňákovi.

„O tejto problematike prezident republiky s predsedníčkou ÚS SR hovoriť neplánuje. Ide o záležitosť Ústavného súdu,“ povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač. V záležitosti sa podľa Trubača prezident nijako angažovať nebude, pretože na to nie je zákonný dôvod. Ústava dáva prezidentovi právo vymenúvať a odvolávať sudcov, predsedu a podpredsedu ústavného súdu.

Odvolať sudcu ÚS SR však hlava štátu môže len na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku za úmyselný trestný čin, na základe disciplinárneho rozhodnutia ústavného súdu za čin, ktorý je nezlučiteľný s výkonom funkcie sudcu ústavného súdu, ak ústavný súd oznámil, že sudca sa nezúčastňuje na konaní ústavného súdu dlhšie ako jeden rok alebo ak zanikla jeho voliteľnosť do Národnej rady.

Pre námietky zaujatosti voči takmer všetkým sudcom je Ústavný súd už niekoľko mesiacov zablokovaný a nevie vo veci rozhodnúť. Smer preto prijal bleskovú novelu zákona. Tá hovorí, že v takýchto prípadoch má o veci rozhodovať senát, ktorému bol spis pridelený ako prvému. To je Brňákov senát. Zákon však ešte neplatí, prezident ho zatiaľ nepodpísal.

Macejková podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača nemôže vedieť, ako sa hlava štátu rozhodne, lebo „prezident o zákone s predsedníčkou súdu nehovoril“. Ivan Gašparovič sa vraj ešte rozhoduje, či ho podpíše.

Preto mu ho vraj „predbežne" odovzdali. Podsúvanie e-mailu novinám podľa nej „zasahuje do nezávislosti rozhodovacej činnosti súdu“. Po Brňákovom e-maile Macejková „zabezpečila“, aby až do platnosti zákona spis bol u nej.

350 debata chyba